Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестите в Иран и готовността за междукорейски диалог са сред водещите международни новини от седмицата

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Светът посрещна 2018-та година в атмосфера на несигурност, макар и новогодишните тържества да не бяха помрачени от тероризъм, както в предходни години. Заплахите пред човечеството са по-големи от всякога, предупреди в новогодишното си обръщение генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

Северна Корея отправи нова заплаха към Съединените щати. Цялата територия на САЩ е в обхвата на нашите ядрени оръжия. На бюрото ми винаги има ядрен бутон. Това е реалност, не заплаха, заяви севернокорейският лидер Ким Чен-ун. Наред със заплахите той демонстрира изненадваща готовност за диалог с Южна Корея. Възстановена беше "горещата линия" в демилитаризираната зона на корейския полуостров. Представители на Севера и Юга ще се срещнат на 9 януари в граничното селище Панминчжон.

Сред водещите международни новини тази седмица бяха протестите в Иран. Първоначално обявеният мотив беше поскъпването на живота, но постепенно започнаха да се чуват и призиви за смяна на властта. Върховният духовен водач аятолах Али Хаменей обвини "враговете на Иран", че подклаждат антиправителствените протести. САЩ насърчиха иранските демонстранти, докато Русия и Китай се обявиха срещу намеса във вътрешните работи на Иран.

Няма шанс Турция да влезе в ЕС, заяви френският президент Еманюел Макрон пред гостувалия му в Париж турски президент Реджеп Ердоган.

Обзора на водещите международни новини от седмицата чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!