Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фразата, с която ще бъде запомнена изминалата седмица: „2018 може да бъде повратната за Западните Балкани“

Снимка: Мария Пеева


Западните Балкани получиха най-сетне от Европейската комисия ясна перспектива за европейските си аспирации - 2025 година. Сърбия обаче трябва да признае Косово, а Гърция да приеме названието „Македония“ в ново съставно име на бившата югославска република. 
Македонският премиер Зоран Заев предложи компромисна формула, но множеството в Атина миналата неделя масово отговори, че „Гърция е Македония“.
Ето още от важните международни събития през седмицата:
Варна ще е домакин на срещата, в която лидерите на ЕС и Турция ще опитат да нормализират отношенията си. Анкара поиска от ЕС либерализация на визовия режим за турските граждани в изпълнение на споразумението за мигрантите.
Преговорите за Брекзит отново удариха на камък. Този път заради противоречията за условията Великобритания да запази мястото си в единния пазар през преходните 2019 и 2020 година.
Преговорите за Голяма коалиция в Германия най-после дадоха резултат със споразумение между християндемократи и социалдемократи. Очакванията от новото правителство на Ангела Меркел, ако бъде одобрено от членовете на ГСДП, е че ще развърже кесията за Евросъюза.
Клането в Сирия продължи. Повече от 240 души загинаха при бомбардировки в източните предградия на Дамаск.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!