Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Консултативният съвет по тютюна разглежда ставките за подпомагане на производителите

Предстои обобщение и на изкупната кампания за 2017 година

Снимка: Радио Шумен

На заседание на Консултативния съвет по тютюна в Министерството на земеделието ще бъдат обсъдени ставките за подпомагане на тютюнопроизводителите за тази година. Определянето на ставките обичайно поражда напрежение между производителите на различните сортове тютюн, както и между по-големите и по-малките производители. Разработени са три варианта за ставките.

В бюджета за 2018 за кампания по подаване на заявления за 2017 година са заложени 84,5 милиона лева. Парите ще бъдат разделени между четири сортови групи, поясни в предаването "Преди всички" Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите и президент на европейския браншови съюз. Ежегодно единичните ставки падат по европейски регламент. Това се случва и тази година с 5% за отделните сортове.

Обобщавайки резултатите от изкупната кампания на тютюна за изминалата година, Филев подчерта, че за втора поредна година са се повторили параметрите за добив – около 17 хиляди тона от четирите сортови групи, като при ориенталските сортови групи е имало сериозен скок в изкупните цени за единица килограм, което Филев коментира като "добър знак за българските тютюнопроизводители":

"Българските тютюнопроизводители узряха, разбраха, че производството на качествена тютюнева суровина им носи и по-високи изкупни цени. Тютюнопроизводителите вече работят с атрактивни, актуални на тютюневия пазар сортове, които са им предоставени от операторите още при сключване на договорите".

"Прогнозата е, че за трета поредна година параметрите на производство ще се повторят, което говори за стабилност на сектора в България на фона на общоевропейската тенденция за намаляване на тютюнопроизводството", коментира Филев.

"От 50 хиляди тона произведен тютюн през 2010 година досега количеството е занижено три пъти – до 17 хиляди тона, не само защото една част от производителите са се отказали, а и защото са се преориентирали към други култури – зърнени, биопроизводство и овощарство", посочи още Цветан Филев. Това, по думите му, се случва там, където климатичните условия позволяват.

"Има обаче региони, в които единствената алтернатива е отново тютюн", допълни той:

"Няма проблем с реализацията на суровината, така че няма смисъл да се упражняват повече рестрикции спрямо този сектор".

Над 2,2 милиарда лева са внесени в хазната от сектор тютюнопроизводство за 2016 година.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!