Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цял ден добри хора спасяват щъркели

От тази сутрин в Радио Шумен получаваме информация от вас за намерени в Североизточна България измръзнали прелетни птици. Оказа се, че голяма част от тях останаха в капана на поледицата тази нощ. Със сигурност все още има такива, които бедстват. Изпращате ни снимки, в които се вижда в колко лошо здравословно състояние са голяма част от щъркелите, но вие им помагате.
За да бъдем максимално полезни, се свързахме с водещата организация в областта на опазването на редки видове и местообитания в България ,,Зелени Балкани”.  От итенрвюто на Жулиета Герова с д-р Руско Петров - оперативен управител на Спасителния център, ще чуете полезни съвети за това как  да дадем адекватна първа помощ на измръзналите птици.
Ако попаднете на птица или животно от защитен вид, включен в Закона за биологичното разнообразие, може да се свържете и със съответната Регионална инспекция по околната среда и водите на територията, на която се намирате. За посредник може да използвате телефон 112. Експерти от инспекцията преценяват състоянието на животното. В случай, че може да оцелее без намеса, то се оставя на място. В противен се насочва за лечение и отглеждане към спасителен център.
Ето и телефони на екоинспекции от Североизточна България, където може да подавате сигнали за бедстващи щъркели или други измръзнали птици. РИОСВ – Русе - телефон: 082/ 809 281, РИОСВ - Шумен - 0885 75 02 75.

За съвет или помощ можете да се обръщате и към Спасителния център за диви животни на “Зелени Балкани” в Стара Загора на телефон 0884 877 544.

 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Да разчистим бюрата

Под това послание за пореден път във Велики Преслав ще премине кампанията за събиране на отпадъци от хартия и картон. Инициативата вече е традиционна и има подкрепата на учениците и техните родители.  Тя е част от програмата на община Велики Преслав за възпитаване на отношение и навици у гражданите към разделно събиране на отпадъците от домакинствата..

публикувано на 11.09.24 в 08:17
Рапица

Намаляват земеделските площи

Ниски добиви и ниски цени –това е най-лошият сценарий в земеделието. Това е поредната тежка година за зърнопроизводители от региона заради сушата. Драстично намаляха площите с рапица, а реколтата от царевицата е компрометирана. Това каза Мариела Йорданова от съюза на зърнопроизводителите в Лудогорието. По думите й, много стопани вече се отказват от..

публикувано на 11.09.24 в 08:08

1100 първокурсници се заклеха

С полагане на клетва от първокурсниците днес официално бе открита новата академична година в Шуменския университет "Епископ Константин Преславски".  Церемонията по традиция започна с издигане знамената на България, на Европейския съюз и на ШУ. Поздравителни адреси изпратиха министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков и други официални..

публикувано на 09.09.24 в 14:50

Научи се да се смееш

Повечето хора смятат, че достигането до щастието е лесен път, като разходка в парка. Често обаче щастливите хора са имали несполучливи опити в живота, падали са, след това са се научили да се изправят и да продължат живота си, но с нов опит. Вместо да подхранват негативното, те избират да градят щастието. Затова, за да минем през този път, трябва да..

публикувано на 07.09.24 в 14:59

Съединението - стъпка към националния идеал

Съединението на България на всички нейни територии, на които живеят етнически българи е мечта и цел през цялата на епоха на Възраждането.  Този идеал, който се появява през третата четвърт на XIX в. включва не само създаването на българска държава, но и такава държава, която e модерна, национално обединена и унитарна, без автономни територии, заяви..

публикувано на 06.09.24 в 09:00

Диненият мед на Смилец

Колко килограма маджун мислите, че могат да излязат от 1 тон дини? Отговорът знаят в село Смилец. Диненият маджун е безспорната емблема на силистренското село Смилец. Рецептата за автентичния динен мед, както още го наричат, се пази от поколения в селото и местните твърдят, че може да изкара 1 век, без да промени качествата си. Това е..

публикувано на 05.09.24 в 14:04

Кочово чества Съединението

Хляб с душа от детството, полева боб чорба по рецепта от Първата световна война, Военен музей на открито, конкурс „Какво е за мен България“, проведен и сред българските училища в чужбина, тържествен концерт-спектакъл.  Двудневна празнична програма посвещават в село Кочово, община Велики Преслав, на Деня на българското Съединение. Инициативата е на..

публикувано на 05.09.24 в 12:34