Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всички големи браншови организации подкрепят готвения протест на зърнопроизводителите

| обновено на 28.03.18 в 18:37

Всички големи браншови организации ще подкрепят готвения за 3-ти април протест на зърнопроизводителите. Недоволството им е заради подготвения законопроект за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход.

Зърнопроизводителите планират да направят протестно зареждане на тракторите си в традиционните, а не във ведомствените си бензиностанции, което на практика означава, че пътищата на страната ще бъдат блокирани от бавноподвижна и извънгабаритна техника.

32-ма народни представители от всички парламентарни групи са подписали законопроекта с основен аргумент - борба с контрабандните горива.
Контрааргументите на недоволните земеделци са:

"Борба със сивата икономика не се води към крайния потребител, а към разпространителя на такива. От къде идват тези горива? Или от производителя, или от вносителя. Влизат танкери и цистерни през две граници и едно пристанище, а ние почваме да търсим горивата в 11 хиляди села. Нали разбирате за какво изобщо става въпрос. Те идват от две места и държавата го знае и е недопустимо превенцията да се води с такива административни похвати, налагайки едни финансови условия, които са непосилни за земеделските производители" - това каза за "Хоризонт" Радослав Христов, зърнопроизводител.

Всички големи браншови организации се включват в протеста с настояване - земеделците да бъдат изключени от този закон, защото
"В момента земеделският производител му е вменено задължението, всяка една доставка на гориво да я отчита в НАП по електронен път, от кого го е купил, в колко часа, колко литра, с какъв документ, тоест, режимът е урегулиран. Те умишлено ще ни подтикнат ние да купуваме горива от сивия сектор."
Земеделците не са търговци , а крайни потребители на горива - категоричен е зърнопроизводителят Ангел Вукодинов:
"Местата, където става контрабандата, са ясни на всички ни. Те не са при нас, те са от и на границата. Нека да се акцентират усилията на държавата там, където е истинският проблем."

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Веселина Миланова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Фермерите излизат на протест на 3-ти април, блокират пътища в страната

Земеделските производители подкрепят борбата с контрабандата на горива, но са категорични, че проектозаконът, внесен в парламента, поставя неизпълними изисквания пред тях. Това каза в интервю за "Преди всички"  Георги Милев  от Асоциацията на..

публикувано на 28.03.18 в 08:58