Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Форум на високо равнище за цифровото земеделие се провежда в София


Форум на високо равнище за цифровото земеделие се провежда в София в рамките на програмата на Българското председателство. 

Европейската комисия ще финансира ускореното преминаване към дигитално земеделие, така фермерите стават конкурентоспособни, а това ще бъде полезно за всеки потребител, обясни пред "Хоризонт" Светлана Боянова, председател на Института за агростратегии и иновации.

"Когато използваме дигитални инструменти по цялата верига - потребителят има приложение в телефона да си цъкне. Натиска бутончето и му излиза откъде е тази храна - тази маруля, това месо му е дошло, за да си го хапва спокойно и неговото семейство да знае защо е дал тези пари", коментира Светлана Боянова. 

Тя обясни и какво точно е цифрово земеделие:

"То се казва в първите му форми прецизно земеделие. В началото са искали да опазват ресурсите, които имат, т. е. да торим прецизно, за всяко растенийце според нуждите, да поливаме прецизно, да храним животните,, прецизно животновъдство. Това е всъщност прецизното земеделие, което представлява най-различни дигитални, ИТ решения, и приложения. Въпросът е, че оттук насетне говорим за "Земеделие 4.0", говорим за интернет на нещата, свързките, Имаме автономни системи, роботика, на трето място имаме "big data", това означава като съберем много данни от най-различни устройства, да речем сензори, дронове и. т.н., какво ги правим, как ги анализираме и какво променяме."


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!