Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е последният ден за възражения срещу проекта за изменение на Общия устройствен план на община Царево

| обновено на 04.05.18 в 07:26
4
Синеморец
Снимка: БГНЕС

Днес е последният ден за внасяне на възражения срещу Доклада за съвместимост на проекта за изменение на Общия устройствен план със защитените зони в Синеморец. Жителите на селото протестираха преди дни с искане за модернизиране на пътната, електро- и ВиК инфраструктура и против презастрояването, а снощи 3 часа обсъждаха документа заедно със собственици на имоти и заведения и ръководството на Община Царево. Срещата премина в спорове къде, как и какво да се строи. Кметът на Царево Георги Лапчев съобщи, че срещу плана има постъпили десетки възражения. 

Основният конфликт възникна между местните жители и собствениците, които притежават хотели и заведения в селото.

"Не може вие да си построите сгради по на 5 етажа, хотели, да печелите, а когато дойде време ние, местните, да направим нещо, ще ни карате да строим на един етаж! Нека цялото село да стане на един етаж!", отбеляза една от участничките в обсъждането.

Заради създалата се суматоха повечето въпроси останаха без отговор, като този, зададен от друга представителка на местните жители:

"Защо общината иска да се занимава със стопанска дейност, отреждайки имот до Бутамята за къмпинг?"

Кметът Георги Лапчев се опита да обясни, че Общият устройствен план на община Царево ще спре стихийното строителство:

"Ще има 100 такива събрания и ще има 100 такива въпроса, които ще кажат: "Ама защо и тук стана някакъв пак на парче? Ами защото, както няма общ устройствен план, законът позволява да никнат гъбки."

Утре е последният ден за внасяне на възражения срещу Доклада за съвместимост на проекта за изменение на Общия устройствен план със защитените зони.

"10 години бяха изгубени в спекулации, предоставяне на невярна информация, отказ на някои институции да се съобразят с изискванията на закона – включително община Царево, и тупкане на топката, неясно поради какви задкулисни интереси. Десет години общината продължава да няма действащ Общ устройствен план", коментира в предаването "Преди всички" Петко Цветков от Фондация "Биоразнообразие". "Явно администрацията е подопечна на някакви задкулисни интереси, които им пречат правилно да четат законите", изтъкна Цветков:

"Нашето настояване е докладът за оценка за съвместимост да бъде върнат за преработване и процедурата да стартира от начало, като ни бъде представен заедно с екологичната оценка, с достатъчно информация, която да има предварително ясни карти, а не преливащи се цветове за подвеждане на хората кое ще е застрояване, кое ще остава гора. И по този начин да се съобразим със закона. Върнете я тази оценка - да я преработи екипът, който е я разработвал съобразно забележките, и след това спазете процедурата."

Мненията по темата чуйте от звуковите файлове.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия