Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светлана Божкова: Голяма част общински депа в страната не са започнали рекултивация

Снимка: Здравка Маслянкова

Сметището в село Шереметя е едно съоръжение, което не отговаря на нормативните изисквания. Това каза Светлана Божкова, началник отдел „Битови, биоразградими и строителни отпадъци“ към Министерството на околната среда и водите, в интервю за предаването „12+3“.

Тя обясни подробно през какви стъпки трябва да премине проекта за рекултивация на Община Велико Търново, за да се реши проблемът: „Община Велико Търново е предприела действия по разработване на проект за рекултивация, който е представен в предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда, разгледано е от експертите на предприятието и на Министерството и е върнат на общината за коригиране и комплектуване на всички необходими документи и след това отново ще бъде разгледано. Ако всичко е наред, ще бъде предложен проектът за финансиране“.

На този етап процедурата зависи от усилията на Община Велико Търново, тъй като от нея зависи за колко време ще бъдат отстранени забележките, уточни тя.

Голяма част от наличните общински депа в страната не са започнали рекултивация, съобщи Божкова. Причината е, че тяхната експлоатация е прекратена съвсем скоро: „Те са малко над 100. В общи линии страната закъснява с изграждането на новите регионални системи, което е причина за по-късното прекратяване на експлоатация на тези общински депа“.

Отделени са над 87 млн. лв. за рекултивацията на около 37 депа. Процесът на рекултивация трае около 3 години и няколко месеца, защото се извършва на няколко етапа – техническа, биологична.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Общинското сметище във великотърновското село Шереметя

Старото сметище в село Шереметя продължава да бъде проблем за живеещите в района

Да 2020 година общините в България трябва да закрият старите си сметища и да въведат в експлоатация новите регионални депа. Това е изискването на Националния план за управление на отпадъците. Повечето регионални депа вече са факт, но проблемът..

публикувано на 04.06.18 в 14:11