Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Строежът на АЕЦ "Белене" без държавни гаранции носи голям инвестиционен риск, смята Тим Йео

| обновено на 07.06.18 в 16:19
Снимка: Уикипедия

АЕЦ „Белене“ може да бъде построена без държавни гаранции, но това ще е изключително трудно, тъй като инвестиционният риск е много голям. Това каза Тим Йео, председател на базирания в Лондон Международен аналитичен институт по въпросите на ядрената енергетика.
 

"Токът от централа, построена изцяло с държавни средства, ще е с 25 на сто по-евтин от електроенергията от ядрена мощност, изградена от частен инвеститор", посочи още Тим Йео.

Ние вярваме, че най-евтиният вариант за България да построи нова ядрена мощност е държавата да финансира строителството ѝ и причината за това е, че държавите могат да вземат заеми при много по-ниски лихви в сравнение с частните инвеститори. Според мен позицията на страната ви да не дава държавни гаранции за проекта, може да бъде променена при преговорите с потенциалните инвеститори, защото, когато имаме технология, която се купува от страна извън ЕС, вие можете да получите пакет, който да е достатъчно добър“.

Тим Йео участва в международната ядрена конференция, организирана от БУЛАТОМ.

Подробности по темата чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Протестиращи пред НС връчват копие от образувано дело във ВАС срещу АЕЦ "Белене"

Пореден протест срещу рестарта на АЕЦ „Белене“ се провежда пред Народното събрание. Демонстрацията е организирана от новосформираната дясна коалиция "Демократична България". Протестиращите се събраха пред сградата на парламента, за да връчат..

публикувано на 07.06.18 в 10:21

"Росатом" в готовност да започне преговори за АЕЦ "Белене" веднага

Руската компания "Росатом" е готова да започне преговори за АЕЦ „Белене“ веднага, но преди това иска да види какво ще бъде решението на парламента за проекта.  Това каза директорът на "Росатом" за Централна Европа Вадим Титов , който участва в..

обновено на 07.06.18 в 13:54
Влизането в дневния ред на мораториума върху АЕЦ

Коя институция трябва да се произнесе по мораториума за АЕЦ "Белене"

„Решението на Народното събрание от март 2012 г. потвърждава решението на Министерския съвет за спиране на проекта „Белене“, а Законът за енергетиката и Законът за безопасното използване на ядрена енергия посочват като единствен инициатор за..

публикувано на 07.06.18 в 08:05