Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жените имат място в науката и дигиталните технологии, смятат представители на международни организации, експерти и активисти

Снимка: архив

Жените имат място в науката и дигиталните технологии. За това призоваха на форум в Брюксел представители на Българския дипломатически институт, Международния институт за младежко развитие PETRI - София и Фондация "Джендър образование, изследвания и технологии". Събитието с фокус върху равноправието между половете събра стотици представители на международни организации, държавни и бизнес-институции, експерти и активисти.

Усилията за постигане на равноправие в България бяха представени на щанд на Българския дипломатически институт. Един от проектите, които страната ни представи, е онлайн платформа, в която младежи от цял свят могат да споделят информация и опит за сексуалното и репродуктивно здраве и права.

"Имаме около стотина регистрирани потребители от различни държави. Имаме статии, свързани с тематиката от различни държави",  разказа Юлия Анджекарска от PETRI-София.

Като проблем в България тя открои липсата на  цялостна програма по сексуално здраве в образователната система:

"Имаме биология, учим в училище, учим някои неща, свързани с анатомия, репродуктивна система, но нямаме цялостен подход. Младите хора трябва да се запознаят с това“.

Друг проект, който щандът ни представи, беше свързан с участието на жените в научната сфера. Под формата на игра посетителите на форума бяха предизвикани да познаят създателите на силикона, бронежилетките, скъклочистачките и други предмети от ежедневието:

"Интересното е, че всички тези открития са направено от жени, обаче почти никой не ги познава“, сподели Живка Маринова от Фондация Джендър образование, изследвания и технологии.

Фондацията представи и проект, който има за цел да привлече  повече момичета в научната сфера:

"Направихме преглед с една експертна група от проферсоки от Института за усъвършенстване на учителите. Те с наша помощ направиха преглед на учебните програми и идентифицираха местата - входящите точки, от които може да се говори за това, което са направили жените. С тяхна помощ направихме ръководство за всеки предмет, за всеки клас. Имахме няколко примера, с които по време на преподаването на въпросния урок да се каже, че това откритие е направено от жена."

Българският дипломатически институт организира и дебат за възможностите за развитие на жените в сферата на информационните технологии, който беше открит от заместник-министъра на външните работи Юрий Щерк. Той подчерта, че секторът на информационните технологии е един от най-бързо растящите в България и присъствието на жени в него е огромно предимство. По време на дискусията бяха посочени добри практики от България и Чехия за подобряване дигиталните умения на жени и момичета.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!