Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция пред важни избори

Димитър Гърдев: Тези избори се отличават коренно от досегашните избори в Турция, защото са избори 2 в 1

Снимка: БГНЕС
Предизборните шатри на основните партии край станцията на метрото "Хаджъосман“ са разположени почти непосредствено една до друга. Въпреки, че в страната имаше поне няколко сериозни инцидента с побои, намушкани и тежко ранени партийни активисти и доброволци, тук членовете на различни формации са постигнали джентълменска договорка. Разположен е голям преносим екран и мощна озвучителна уредба, която Народнорепубликанската, Партията на националистическото действие и Партията на справедливостта и развитието използват по половин час за излъчване на клиповете и песните си, като се редуват.

Един от основните слогани на опозицията е думата "тамам“ или "стига толкова, достатъчно“. Посланието се роди след телевизионно интервю, в което президентът Ердоган заяви, че ще се оттегли от власт, ако хората кажат "достатъчно.“ Активист на Народнорепубликанската партия на няколко пъти използва фразата:

"Вече е достатъчно, т.е. не искаме един човек 15-20 години (да управлява) страната заради безпътицата и разделението в обществото. Не искаме това разделение. Казваме "стига“ за една по-модерна, по-съвременна, по-демократична Турция. Всички виждаме състоянието на страната ни".

Тези избори се отличават коренно от досегашните избори в Турция, защото беше променена тази част от Конституцията, която обедини тези избори да бъдат 2 в 1. Това каза за "Хоризонт" Димитър Гърдев, бивш дипломат и експерт по межуданородни отношения: Димитър Гърдев

"Изборите са и за Меджлис (парламент), и за президент, като президентската институция ще бъде вече с коренно променени възможности и с много сериозна функция за определяне политиките на държавата. До момента силната фигура в Турция беше министър-председателят, който се избираше вследствие на това, което покажат изборите за Меджлис. Много често министър-председателите управляваха в коалиции с други партии и така беше търсен един консенсус в турското общество, докато след промяната на референдума, който беше проведен преди година, се промени самата структура на турската държава".

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Мариан Карагьозов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!