Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Георги Георгиев: Всички данни потвърждават диагнозата чума по дребните преживни животни

Д-р Мирослав Първанов: Чумата може да застраши съществуването на цял сектор в животновъдството

Д-р Йордан Войнов: Мерките са правилни, но има съществени пропуски

Снимка: БГНЕС

Подкрепяме мерките, които се извършват срещу чумата по дребните преживни животни, заяви в предаването „Преди всички“ д-р Мирослав Първанов – частно практикуващ ветеринарен лекар, председател на Българската асоциация на ветеринарните лекари за продуктивни животни.

„Това заболяване не е познато, за пръв път влиза в Европа. Второ – това заболяване е установено за пръв път от наш колега. Ние сме всеки ден сред тези хора. Трето – това е една от най-опасните болести, които могат да застрашат съществуването на цял сектор в животновъдството и по този начин косвено да застрашат икономиката и националната сигурност на страната. Всякакви интерпретации и спекулации, че ветеринарите са лоши, убиват… – тези неща, изговорени по този начин, изключително манипулират общественото мнение. Да се говори, че ние сме цинични и убиваме животните с някаква цел, е изключително обидно за ветеринарните лекари“.

Д-р Първанов подчерта, че при такъв тип заболяване в момента няма как да се сложат ваксини на животните. По думите му, такива ваксини няма регистрирани в Европа, т.е. много е трудно тяхното използване.

„Има такава ваксина, която се използва в Турция, но тя е жива. Това е вариант, който вече като сме изтървали нещата, когато голяма територия е залята, тогава вече рестрикциите са много силни, забранява се търговия, внос, износ и всичко останало – единственото, което може да се направи, е тази ваксина. Това е друг етап, но в момента мерките, които се прилагат, са правилните“.

Всички данни потвърждават диагнозата чума по дребните преживни животни, каза от своя страна проф. Георги Георгиев, който е съавтор на доклада на Центъра за оценка на риска по хранителната верига към Министерството на земеделието и храните. Той отговори на спекулациите около документа:

„Целта е да се даде безпристрастна, научно обоснована, правдива оценка на ситуацията и да се съветва. Това е съветващ орган за изпълнителната власт. /…/ Като заключение не сме казали, че няма чума. В никакъв случай не сме пренебрегнали опасността, като сме дали в края на нашата оценка препоръки, изводи и мерки, които трябва компетентният орган да предприеме“.

Проф. Георгиев подчерта, че при първите случаи в Бургаско и Ямболско вирусът е бил все още слабо вирулентен и не е проявявал цялостната картина на заболяването. Тогава имаше само лабораторни потвърждения на заболяването, което все още беше в дисонанс с пълната картина на заболяването, която трябва да очакваме, добави той.

Проф. Георгиев бе категоричен, че и в момента се следи ситуацията и се изготвя допълнение и разширяване на сегашното становище, което ще е готово до няколко дни. Той посочи какви са актуалните наблюдения:

„Заболяването продължава да се развива и все още компетентните органи не са наблегнали достатъчно добре на това откъде е дошло то и как се предава между стопанствата. Хубаво е, че са дошли европейски специалисти“.

Според него е напълно възможно да се появят нови огнища на чумата. 

Бившият директор на Агенцията по храните д-р Йордан Войнов е на мнение, че мерките на агенцията са правилни, но има съществени пропуски. Първият е забавянето на излизането на лабораторните резултати, подчерта той и добави мнението си, че действията са изключително бавни. Второто притеснително нещо е допускането на хора около огнищата на заболяването. Тези места е трябвало да бъдат оградени и да не може да преминава никой, смята той. Според него обещаваните от МЗХ обезщетения на животновъдите са малки.


Интервютата чуйте в звуковите файлове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

В село Шарково трети ден не се знае каква ще е съдбата на останалите неевтаназирани 160 животни

Експерти от Европейската комисия започват петдневна проверка на мерките, които България прилага за локализиране на огнищата на чума по дребните преживни животни. От резултатите на проверката ще зависят икономическите ограничения, които ще бъдат..

обновено на 17.07.18 в 13:18