Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът избра д-р Дечо Дечев за управител на НЗОК

| обновено на 20.07.18 в 17:11
Снимка: БГНЕС

Парламентът избра д-р Дечо Дечев за управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Подкрепиха го всички политически сили, а БСП не участва в гласуването.
 

Д-р Дечо Дечев беше единствената кандидатура за управител на Здравната каса, издигната от ГЕРБ и "Обединени патриоти". Той беше избран със 124 гласа "за" и един "въздържал се".

Всички парламентарни групи изтъкнаха професионализма на д-р Дечев. От БСП обаче не участваха в гласуването по избора му.

"Постът на управител на Националната здравноосигурителна каса е обезвластен. Вие няма да имате достатъчни административни възможности да влияете на процесите в Националната здравна каса", мотивира се Георги Йорданов.

Хасан Адемов от ДПС заяви, че Движението ще даде подкрепа, но тя ще е в аванс.

"Но искам да ви предупредя: ако до един месец не започнете да управлявате НЗОК, бъдете сигурен, че следващия месец тя ще започне да ви управлява".

След избора си за управител на Здравната каса д-р Дечо Дечев заяви своя ангажимент:

"До три месеца ще имате детайлни предложения. Ако тези предложения бъдат подкрепени от вас и приети от Надзора, аз се наемам да ги проведа и 2019 година да бъде първата от финансова гледна точка, която ще завърши Националната каса без дефицит".

Здравният министър Кирил Ананиев поздрави д-р Дечев за избора му.

"И се надявам заедно с д-р Дечев да реализираме този нов модел и то в името на българските граждани и на българските пациенти. Успех, д-р Дечев!"


Интервю с д-р Дечо Дечев чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!