Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти: Човешката дейност е от голямо значение при разпространяването на африканската чума

Снимка: БГНЕС




Неправителствени организации, свързани с животновъдството и с производството и предлагането на храна, започнаха кампания под надслов “Внимание, Африканска чума! Не бъди разпространител на заразата!” 

Този вид чума не е опасен за хората, те не боледуват от нея, но човекът е основен фактор за разпространение на заболяването чрез пренасяне или изхвърляне в природата на хранителни отпадъци от месни продукти, в това число и опаковки, в които са били съхранявани или транспортирани заразени продукти, дори в минимални количества.

Доц. Десислава Димитрова, координатор на Slow Food в България, обясни в предаването "12+3" какво да правим, за да не се окажем неволни съучастници в разнасяне на заразата.


До този момент са умъртвени 87 прасета в провадийското село Тутраканци. Те не са били регистрирани, каквото е изискването на закона, съобщиха от кризисния щаб, свързан с мерките за предотвратяване на разпространението на африканската чума. Има и няколко диви прасета, които също са умъртвени.

Дезинфекцирани са дворовете, където са се отглеждали животните.

До момента няма открити болни прасета в провадийското село Бозвелийско, а проби за африканска чума от всички 55 такива животни в селото ще бъдат взети до края на деня и изпратени за изследвания в София. Това обяви областният управител на Варна Стоян Пасов и допълни:

“Според мен основният въпрос е дали е излязла заразата от село Тутраканци, или не. По данните, които са събрани, от община Провадия са 55, но както видяхте в Тутраканци, по три беше бройката. Заровихме 87 прасета. Може би трябва в 10-километровата зона да се забрани въобще ловуването на всякакъв вид животни. В 10-километровата зона и в 3-километровата е разрешен вноса на хранителни продукти, включително и месо, след като се докаже произхода на стоката и се направи дезинфекция на колите. Относно изхода на фураж от самото село Тутраканци, логично е да остане забраната, поне докато не мине инкубационният период от 15-20 дни.“

В звуковите файлове можете да чуете репортажа от Бозвелийско на Даниела Стойнова, както и интервюто на Веселина Миланова с доц. Десислава Димитрова.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!