Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асоциацията на свиневъдитe: Държавата взима адекватни мерки за ограничаване на африканската чума

| обновено на 04.09.18 в 13:17
Снимка: БГНЕС

Асоциацията на свиневъдите е на мнение, че към момента държавата взема адекватни мерки за ограничаване на заразата от африканска чума по свинете.

Половин милион животни се отглеждат в индустриалните свинекомплекси в България и ако заразата стигне до тях, икономическите загуби ще бъдат много сериозни.

Основните рискове идват от дворове, в които хората гледат прасета за лична консумация. Големите свинеферми са готови да компенсират стопаните, ако те заколят доброволно животните си, каза в интервю за предаването "Преди всички" по "Хоризонт"  Полина Хаджистоева, председател на Асоциацията на свиневъдите:

“Ние не сме орган, който трябва да дава пари, но това е нашето най-добро намерение към всички. Ако направят това предварително - да си заколят животните преди да е избухнало заболяването в населеното място, ние в знак на благодарност да ги компенсираме с месо от нашите свинекомплекси".

Инспектори от Българската агенция за безопасност на храните взеха проби от 55 прасета в село Бозвелийско, община Продавия, което се намира само на няколко км от Тутраканци, където бе регистрирано първото огнище на африканска чума у нас.

Резултатите ще бъдат готови днес следобед и от тях ще зависят следващите действия.

Хората са разтревожени и протестират срещу загробването на умъртвените прасета от съседнато село на тяхна територия, където е определената площадка.

Ветеринарните власти препоръчват на стопаните да не правят суджуци, луканки и сланина от заколените тази година домашни прасета. Само термичната обработка на месото унищожава вируса на чумата. Затова свинското трябва да се консумира след варене или пържене. Това важи и за замразеното във фризера месо. То не трябва да напуска дома на собственика, а опаковките от него - торбички и кутии, трябва да се унищожават, защото също са източник на зараза. Животните не трябва да се хранят с кухненски отпадъци, а отпадъчните продукти след клане трябва да се заравят на дълбочина, която не позволява изравянето им от други животни, или да се предават за унищожаване, съветват ветеринарите. Тези препоръки са в сила извън огнищата на зараза. Ако при клане се появи съмнение, че животното е болно, трябва да се уведоми ветеринарен лекар, обработката на прасето да спре незабавно, а всички хора, участвали при клането, трябва да се дезинфекцират, за да не разнесат вируса по домовете си.
В звуковия файл можете да чуете анкета на Даниела Стойнова и интервю на Веселина Миланова с Полина Хаджистоева. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!