Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За съвременната титла "Будител"

Снимка: www.lib.bg

В предаването "Истории за историята" Станисилав Буковалов разговоря със Снежана Желязкова, учител в село Веселина, носител на званието "Будител" от тазгодишната кампания на образователната платформа uchilishta.bg.  Чуйте част от техния разговор.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампания за църквата в Златна нива

Културно-историческата ценност на село Златна нива - православния храм "Света Параскева", се нуждае от ремонт. Кметът на селото Ивайло Пенев обяви дарителска акция за набиране на средства за храма. Каспичанското село Златна нива се намира на 4 км северазападно от първопрестолния град Плиска. То е сред живите села с над 500 жители, но местните..

публикувано на 22.05.24 в 15:39

Ало, такси!

Таксиметрови шофьори искат увеличение на местата, където да спират, за да изчакват клиенти. Въпреки че на много места в града има обозначени със знаци пиаци, там изчакват повече автомобили, отколкото са разрешени. Друг проблем е, че на обозначените за таксита места спират и частни автомобили. Полицията няма право да ги санкционира, а водачите на..

публикувано на 22.05.24 в 08:19

Отличени за четене

Библиотеката към читалище „Пробуда“ в град Лозница награди най-ревностните си читатели. 14 са книголюбците, от четвъртокласник до пенсионери, които не могат без книгите. Сред тях е и Йонка Ганчева, заклет почитател на българската класика и световната историческа литература. Въпреки петте чифта очила и диоптрите, още посяга към томчета с по..

публикувано на 22.05.24 в 08:11

Древни ключове и катинари

С какво са заключвани огромните порти на селищата в древния "Абритус"? С какво са заключвани ковчежета, съхраняващи накити или монети? Отговор дават археолозите от Регионалния исторически музей в Разград. Показаните в специална експозиция катинари и заключващи механизми   са открити при проучването на археологическия резерват „Абритус“...

публикувано на 22.05.24 в 07:51
Читалищната библиотека

Дари книга

След повече от двадесет години в силистренското село Айдемир отвори врати библиотеката при Народно читалище „Родолюбие 2006“. Но фондът на библиотеката е остарял. За да го попълнят, хората от читалището организираха кампания „Дари книга". Призивът им е дарената литература да е съвременна и актуална за учениците. От какви книги се нуждае..

публикувано на 22.05.24 в 09:30
Снимка: Фондация „Асоциация Анимус“

За насилието от първо лице

Епизодът на подкаста  „Европа: Ново поколение“  е на тема домашното насилие, мерките за превенция и възможностите за подкрепа и помощ на пострадалите жертви. 💡 Каква е целта на директивата за ефективно предотвратяване и борба с насилието над жени и домашното насилие в Европейския съюз, която беше приета през април от Европейския парламент и Съвета..

публикувано на 21.05.24 в 12:28
Архив

Протест и във Филиал Шумен

Медицинският университет във Варна и всички негови филиали, включително Филиал Шумен, днес се присъединяват към протестните действия. Това бе решено на Общо събрание на Съвета на ректорите.  Днес не се провеждат лекции, но планираните упражнения и дейности, свързани с обгрижването на пациенти не са отменени.  „Увеличението на заплатите на..

публикувано на 20.05.24 в 13:58