Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хилядарки под чимширов храст

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Повече от 20 000 лв. измъкнаха телефонни измамници само за 48 часа от двама доверчиви силистренци. Въпреки постоянните призиви за повишено внимание към телефонни обаждания с искане на пари, те са повярвали на чутото в слушалката, разделяйки се със значителни парични суми.

Във вторник тази седмица 76-годишен мъж остави под автомобилна гума 7700 лв., доверявайки се на „командос“, че помага за залавяне на телефонни измамници. По същата схема ден по-късно 72-годишна силистренка се раздели със спестяванията си на стойност 12 470 лв., които сложи под чемширов храст в парка, убедена, че съдейства на полицията в акция за задържане на измамници.

За пореден път припомняме как действат престъпниците. Обажданията постъпват на стационарните телефони на възрастни хора. Първоначалното обаждане е от мъж или жена, представящи се за близки или роднини на жертвата, които искат пари по класическа схема – обикновено за лечение на болен, но го правят по толкова груб и очевиден начин, че атакуваният да разпознае измамата. Не са редки случаите и на отправени закани за саморазправа или за нанасяне на побой.

Веднага след като жертвата затвори, постъпва следващо обаждане - от мним полицейския служител, който иска съдействие за залавянето на престъпниците. След като получи съгласие, дава указания мъжът или жената да хвърли през балкона наличните си пари или да ги остави на определено място, с мотив измамниците да бъдат заловени от полицията в момента, когато ги вземат. Гарантира, че сумата ще бъде върната след края на операцията.

Измамниците често искат мобилния номер на жертвите си и поддържат непрекъснат контакт, за да ги държат под контрол и да направляват действията им.

За пореден път Областната дирекция на МВР-Силистра алармира: По никакъв повод не предоставяйте пари и ценности на непознати, потърсили ви по телефона! Имайте предвид, че няма практика, в която полицията да иска пари от гражданите за изпълнение на служебните си задачи. Не се доверявайте на хора, които не познавате. Не предоставяйте лични данни и данни за свои близки по телефона. Ако получите обаждане от непознат, който ви иска пари по какъвто и да било повод – затворете телефона! Свържете се с близките си или с полицията от друг апарат, а не от този, от който е получено обаждането от измамниците.Поговорете с възрастните си близки за телефонните измами –  обикновено именно те попадат в капана на престъпниците.Постоянно им напомняйте какви са престъпните схеми и как да реагират, ако попаднат в такава ситуация. В случай на съмнително обаждане или опит за телефонна измама, незабавно подайте сигнал на тел.112!


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ремонтират светофарна уредба

До края на следващата седмица ще продължи ремонтът на неработещата светофарна уредба в Силистра на кръстовището на улица „7 септември“ и бул. „Велико Търново“ с улица „Петър Бояджиев“. Това предупреждават от администрацията.  Съоръжението пострада в резултат на пътнотранспортно произшествие. Причината за забавянето са затруднения в доставките на..

публикувано на 11.07.24 в 09:23

Деца в полицията

За поредна година Областната дирекция на МВР и РД „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Силистра са партньори в реализирането на програмата на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни „Летни клубове по интереси“.  В програмата са заложени поредица от посещения в полицейското управление и пожарната и..

публикувано на 11.07.24 в 08:13

Пожар лумна в къща

150 кв. м покривна конструкция и покъщнина в две стаи са изгорели при пожар в къща в село Нова Черна. Това съобщават от силистренската полиция. Пожарът е възникнал вчера около 18:00 часа. Причината за произшествието е късо съединение.  Огънят е потушен от екип на пожарната служба в Тутракан.

публикувано на 10.07.24 в 09:31

Топъл обяд в Тутракан

Продължава изпълнението на проекта „Топъл обяд в община Тутракан“ по Програмата за храни и основно материално подпомагане. Това съобщиха от общинската администрация.  Целта на проекта е да бъде предоставяна здравословна, разнообразна и питателна храна на хора в неравностойно положение. Тези, които желаят да бъдат включени в проекта, могат да подават..

публикувано на 10.07.24 в 09:22

Поредният дрогиран зад волана

29-годишен е задържан за шофиране след употреба на кокаин, а в колата му са открити 0.8 грама от същата дрога. Това съобщават от силистренската полиция. Мъжът бил спрян от полицейски служители вчера в Силистра и тестван с техническо средство. Той е отказал кръвна проба.  Задържан е за срок до 24 часа, по случая е образувано досъдебно..

публикувано на 09.07.24 в 09:46

При банатските българи

Проучвателна експедиция по българските следи в Трансилвания /Седмиградско/ и посещение при банатските българи в село Стар Бешенов, област Тимиш и град Тимишоара, проведе силистренската Фондация " Бъдеще 2008“. Това е първото посещение в тези райони, където са се формирали първите, най-стари български общности в северната ни съседка .  В 5-дневната..

публикувано на 09.07.24 в 09:42

Нав асфалт в Тутракан

Приключиха текущи ремонти по улиците в Тутракан на ул. „Силистра“ (паркинга на автогарата),  ул. „Шар планина“, ул. „Вежен“, ул. “Георги Бенковски“, ул. „Иван Габровски“, ул. „Васил Левски“, ул. „Трансмариска“, ул. „Иван Вазов“, ул. „Сливница“, ул. „Ана Вентура“, ул. „Дон“, ул. „Руен“, ул. „Марица“, ул. „Г. С. Раковски“, ул. „Васил Априлов“, ул...

публикувано на 08.07.24 в 09:25