Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Румънска изложба в Разград

Изложба с изкуство от румънски художници бе открита днес в Художествена галерия „Професор Илия Петров“. Тя гостува във връзка с празника на Разград. В нея са включени живопис, графика и скулптура на автори от различни поколения от побратимените на Разград градове Кълъраш и Слобозия. Експозицията ще остане открита за посещения за месец. Още можете да чуете от разговора с Росица Йорданова, уредник в разградската галерия.


БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

БНР и Операта с договор

Ден преди първото представление на операта "Чичовци" по едноименната повест на Вазов през новия сезон на Софийската опера и балет Българското национално радио стана медиен партньор на културната институция. "С този договор БНР заявява още по-силно и ярко своята подкрепа при формирането на добрия вкус към изкуството и културата и..

публикувано на 07.10.22 в 12:53

Бащата на цирка на 80

Акад. Александър Балкански тази година навърши 80 години. Той е шесто поколение цирков артист. За първи път излиза на манежа едва на 8 години. До тогава игрите на детството му са били в цирка, но не и професионално. От първата си поява пред публика акад. Александър Балкански запалва любовта си към изкуството. Той не спира да гори в и за него и до..

публикувано на 06.10.22 в 15:33

Емануил Иванов открива новия сезон

С втория клавирен концерт на Йоханес Брамс Симфониетата в Шумен открива новия си творчески сезон. Диригент на музикалното събитие е Любомир Денев-син, който заради заболяване замени Калина Василева на пулта. Солист е Емануил Иванов - изгряващата звезда на пианото не само в България, но и в чужбина. Преди три години, още преди да е навършил 20,..

публикувано на 06.10.22 в 09:35
Художествената галерия в Силистра

Галерията в Силистра протече

Започна дългоочакваният ремонт на Художествената галерия в Силистра. Финансирането за реновирането на сградата е в размер на 1,5 млн. лева. От четири години е планиран ремонтът, а средства са осигурени по трансграничен проект. Преди дни, въпреки наличието на майстори, по покрива на 130-годишната сграда дъждовна вода се излива   върху..

публикувано на 06.10.22 в 09:20

"Златното око" отново в Попово

За единадесети път в Попово ще се проведе фестивалът за операторско майсторство „Златното око“. Той ще продължи от днес до 8 октомври 2022 г. Ще бъдат представени продукции от съвременното национално и международно киноизкуство с публичен показ от последните две години – от юли 2020 г. до юли 2022 г. В програмата са включени 17..

публикувано на 05.10.22 в 12:59
Регионална библиотека

Библиотекари на форум

Методистите от регионалните библиотеки се събират в Силистра. Седмата национална среща ще се проведе днес и утре в Регионалната библиотека „Партений Павлович“   в крайдунавския град. Ще бъдат обсъдени добрите практики при осъществяване на експертно-консултантската помощ, оказвана на читалищните библиотекари. Библиотечното дело в Силистра има..

публикувано на 05.10.22 в 11:38

Нашата библиотека на 100

Заради усилията на последния възрожденец Стилиян Чилингиров, Шумен става четвъртият град в страната, където е създадена депозитна библиотека. На 31 юли 1922 г. министърът на народното просвещение Стоян Омарчевски подписва заповед, с която библиотеката става факт, макар и без назначен персонал и постоянна сграда. След София и Пловдив,..

публикувано на 05.10.22 в 09:16