Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

МИРОСЛАВ ИВАНОВ: „Погледът нагоре към звездите и планетите поразително много прилича на погледа навътре“

3
Мирослав Иванов
Снимка: Личен архив

Китаристът Мирослав Иванов издава третия си поред албум “Little Alien” и по добра традиция гостува на Фул Макс на Радио Шумен няколко дни преди официалната концертна премиера, която ще се състои на 17 октомври в елитен столичен клуб.

Каузата, с която Мирослав Иванов свързва „Little Alien”, е изчезването всяка година на огромно количество пчелни семейства без видима причина. Пчелите, според него, имат извънземен характер, а космосът и фолклорът имат особена връзка.

Драгомир Симеонов беше домакин на това гостуване, а в текста и звуковите файлове можете да проследите представянето на албума в изданието „Фул Макс Колекция“ на 15 октомври 2019.

Д.С: Дойде пеш до радиото, какво успя да видиш за тези няколко минути разходка в града?

Мирослав Иванов: Мисля, че има някакъв подем в Шумен, аз го усещам чисто енергийно – вчера от концерта на Графа – млади хора,  нови постройки, нови случки, усещам нещо . . .

Д С.: Новото ти беше повече от носталгията.

Мирослав Иванов: Носталгията винаги я има, няма как да я махна, но наистина има нещо ново.

Д С: Това е комплимент за Шумен и шуменци, явно е имало достатъчно енергия вчера по време на концерта.

Мирослав Иванов: Определено.

Д С: Ние всъщност си говорим по повод твоя нов самостоятелен албума, защото при теб, когато се каже „новия албум“, тогава обикновено става дума за пет шест неща.

Мирослав Иванов: Да, новият, третият ми албум, който е под моето име, солов албум.

Д С: При теб нещата вървят така: „Посоката на цирка е вече малко извънземно“. Има ли нещо такова?

Мирослав Иванов: Да, има. По принцип неслучайно така съм избирал заглавията на всички албуми, че да означават много неща. Защото музиката е много разностилна.

Д С: Тук бих поспорил малко за разностилието, защото, ако си пуснеш трите албума един след друг, определено ще ти прозвучат като един албум.  Има си линия за едното, има си пътека за другото и за третото. Най-просто е, ако вземеш
“Star Wars” и “Live in D”, от първите два албума, или пък „Макраме“ и „Орфей“ от втория и третия. От друга страна парчетата си имат имена, но ти избягваш да разкажеш цялата история.

Мирослав Иванов: Мога да разкажа всяко едно име. Първото парче The New Rabbit има връзка с първата група, която направихме с Милен Кукошаров, Трифон Димитров /който е в Щатите/ и Стефан Кожухаров. Това беше отдавна – бяхме втори курс. Групата се казваше New Rabbit и когато започнах да правя това парче си представях този период. Затова звъннах на Милен и го питах: „Имаш ли против да кръстя това парче на нашата група?“, той каза „Не“ и така.

Д С: А Синьото радио – Blue Radio - тъжно ли е или синьо?

Мирослав Иванов: Синьо. По-скоро абстракцията съм търсил. Това е най-радиофоничното парче от целия албум, защото най-лесно можеш да кажеш какъв стил е. То е едно фънки парче по средата с космичен момент.

Д С: Албумът звучи много цялостно - нещата, които са направени, имат достатъчно връзка помежду си.

Мирослав Иванов: Много се радвам, че така си го усетил. Беше трудно да направя нещата така, че да са в един албум. Въобще, знаеш, думата албум идва от много снимки на едно място, но ако си снимал с различни фотоапарати различни хора в различни местности всяка една снимка е различна – облечена с различни дрехи. Така че да я сложиш в един албум, не е лесна работа наистина! Няма някаква грандиозна концепция, която съм имал в главата си. Това са музикални хрумки – идеи, които впоследствие, след като сме ги записали вече, аранжиментът ги облича в тези различни дрехи.

Д С: Колко е важна ролята на музикантите с които работиш, защото в този албум те са различни от тези в предните два. Аранжиментите изцяло ти ли ги правиш или са общи?

Мирослав Иванов: Определено ролята на Евден Димитров и Стефан Горанов е огромна, защото предните албуми, които правих, първо се случваха в моята глава и после правехме аранжимента заедно, но в този, с тези музиканти, ние създавахме парчетата заедно.

Например пиесата „Орфей“ тръгна от едно рифче на Ечи /Евден Димитров/, впоследствие измислих втората част и темата. Има много видове музикален продуцент и един от видовете е да скалъпваш различните идеи на музикантите от проекта и в моя случай е точно така. Затова казвайки „авторски албум“ не съм докрай прав, защото Евден също има много авторство, поне 15 %.

Skiller също участва с бийтбокс, а кавалджията  е Живко Василев – изключителен музикант – свири и джаз и фолклор.
Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

С Радио Шумен от рано сутринта

     Началото на предаването ,,Оттука започва денят“ е след Сутрешния осведомителен бюлетин на БНР в 7 часа. Каним ви да останете с него до 12 часа и на 31 март. Добро утро ще ви пожелае екипът: водещ - Жулиета Герова, звукорежисьор и музикален редактор – Бояна Петрова. Всичко важно, актуално и много музика - това е вашето място. Да сме заедно..

публикувано на 30.03.20 в 13:16

Очакваме ви в "Денят на совите"

Тази нощ преминахме към лятното часово време и преместихме стрелките на часовниците си с един час напред. След голямо проучване на Европейската комисия преди две години стана ясно, че европейците не искаме да променяме времето на лятно и зимно, но в крайна сметка този режим ще продължи още една година. Как компенсирате липсата на енергия след..

публикувано на 29.03.20 в 19:43

Понеделник сутрин в "Оттука започва денят"

В понеделник сутрин в Шумен освен за коронавирус ще се говори за още една изключително важна тема – поредната авария, която оставя шуменци без вода. Неволята ще споделят и жителите на околните села и хората от Търговище. Но пък въпреки всичко добро да е утрото ще ви пожелаем в предаването „Оттука заяпочва денят“. Всичко, което трябва да знаете, ще чуете..

публикувано на 28.03.20 в 19:40

Без забрани в "Денят на совите"

Във време на толкова забрани, които ни дойдоха до главата, в „Денят на совите“ в съботната вечер ще ви попитаме – Коя забрана спазвате най-трудно?“. Ще чуем и какво е да живееш под принудителна карантина – Любляна Тодорова и нейният съпруг, са работили на круизен кораб, но сега съвсем стриктно спазват карантината, под която са поставени. Ще чуете..

публикувано на 28.03.20 в 19:38
Сцена от операта „Джоконда“ от Амилкаре Понкиели - спектатъл на Кралския театър „Ла Моне“ в Брюксел

Каква би била вашата пиеса за COVID?

Икономика   и култура. Такива акценти ви предлагаме в „Денят на совите“ в петък. В актуалната част въпросът ще бъде: „Как оценявате мерките за подпомагане на бизнеса при кризата заради COVID 19 ?“ По повод Международния ден на театъра 27 март след 22 часа ви предлагам да си говорим именно за това изкуство. Ще чуете интервю с директора на..

публикувано на 27.03.20 в 19:41

Пролетно съботно утро с Радио Шумен

Точна и актуална информация, интересни събеседници, с които ще дискутираме по важни теми. Всичко това ви очаква в ефира на радио Шумен в събота сутрин. Веднага след новините в 7 ч. с вас ще е екипът на предаването „Оттука започва денят“ – Невена Николова и Розалина Райчева. В период на социална изолация и работа от дома ще ни бъде ли по-лесно..

публикувано на 27.03.20 в 15:53

С Радио Шумен и в неделя сутринта

  Да посрещнем заедно утрото в неделя с Радио Шумен! Началото на предаването ,,Оттука започва денят” е след новините в 7 часа. В първите часове на 29 март – актуални вести, разнообразни събеседници, любопитни теми и много музика! Жулиета Герова и Венета Стоянова ще ви заредят до 12 часа с настроение за един цветен ден. Бъдете с Радио Шумен!

публикувано на 27.03.20 в 15:34