Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Детство зад решетките

Доживотен затвор за убийците под 18 години поискаха близки на Андрея от Галиче, чийто живот бе отнет от 17-годишен. Необходими ли са по-строги наказания за непълнолетните извършители на тежки престъпления - това е единия от въпросите, които поставяме в "Клуб петък" на 24 януари. Неправителствени организации от години настояват за реформи в законодателството ни на повече от век. Те събират подписка за справедливо детско правосъдие, убедени че леките престъпления - кражба, бягство, скитничество, просия изискват възпитание, а не наказание. Нужна е превенция, а не решетки. Нещо повече - България се оказа единствената страна в Европейския съюз, в която деца под 14 години се наказват с лишаване от свобода. Реформите в правосъдието за деца коментираме с омбудсмана на Шумен - Иван Капралов и Златка Йорданова – Директор на Център за правата на децата –зона "Закрила" в Шумен. Ще чуем и директора на едно от трите у нас Възпитателни училища с интернат - това в Завет - Ахмед Ферхат.  "Клуб петък" започва в 11 часа. 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Нова седмица с Радио Шумен

  Приятно е да започваме всеки нов ден заедно с вас – слушателите на Радио Шумен. Да го направим и през новата седмица. С надежда за един обещаващ понеделник, малко след 7 часа, ще поставим началото на предаването ,,Оттука започва денят“. Водещ – Жулиета Герова, звукорежисьор и музикален редактор – Пламена Бръчкова. Каним ви да бъдете с..

публикувано на 04.12.20 в 13:19

Докосваща съботна вечер с Радио Шумен

  Как компенсирате в момента липсата на близост с други хора? Това ще е една от темите в предаването ,,Денят на совите“ на 5 декември. В късната рубрика ви очаква среща с доц. д-р Севджихан Еюбова за ефекта от липсата на физически контакт, което е нещо неестествено за хората, за   жизненоважното докосване. Как да приемаме това във време на..

публикувано на 04.12.20 в 13:15

Събота сутрин с "Оттука започва денят"

В събота сутрин в „Оттука започва денят“ ще ви разкажем за любопитното краеведско изследване, което направи силистренската библиотека. В изданието е събрана информация за имената на селищата, както и легендите за тях, които са разпространени в региона. Читалището в село Буховци обявява конкурс и изложба в интернет на рибни ястия. До 10 декември..

публикувано на 04.12.20 в 08:22

Очакваме ви в "Денят на совите"

Почти половината от българите ще разчитат на спестявания, за да финансират предстоящите разходи по празниците, показва проучване. Кои са най-важните за вас неща, без които няма да се чувствате празнично и от които не бихте се лишили? Това ще ви попитаме в първата част от срещата ни в „Денят на совите“. В късната рубрика ще ви разкажем за..

публикувано на 03.12.20 в 19:30

Приятна сряда вечер с Радио Шумен

Кое е вашето омайно биле? Това ще е една от темите в днешното предаване ,,Денят на совите“. В късната рубрика ви очаква интересна среща със Светла Касабова и Цветомир Цонев, които написаха книгата “История за билките от времето на траките”. Любопитен разговор за най-древните билки по нашите земи. И тази вечер от 21 часа до полунощ на вълните на..

публикувано на 02.12.20 в 17:56

С програма „Днес“ в следобеда на 2 декември

Търсят доброволци за шуменската болница. „Всяка помощ е добре дошла“, обяви д-р Стоян Тодоров. Какво се случва с алтернативните водоизточници в Търговище? Говори областният управител Митко Стайков. Вчерашният пожар в Шумен остави майка с три деца на улицата? Освен без дом – те останаха и без един от възрастните членове на семейството, който..

публикувано на 02.12.20 в 12:36

"Денят на совите" в първия ден на декември

Как да разберем, че е време за ново начало? – е въпросът ни в „Деня на совите“ в първия ден на декември. Ще ви разкажем и за благотворителния маратон в Силистра „Чрез спорт към знание”. От 21 часа до полунащ в „Денят на совите“ с Венета Стоянова и Людмила Борисова.

публикувано на 01.12.20 в 19:10