Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Близо до природата с EBU

Blackbird (Turdus merula)
Снимка: Mark Carmody

Заради особената ситуация, в която се намираме всички ние, много хора са затворени в градски апартаменти, без възможност да общуват с природата. Специалното предложение на Ирландското обществено радио (RTÉ) ще ни даде възможност да доведем природата по-близо до нас.

Проектът на RTÉ “Утринният хор на птиците” вече няколко години се провежда в началото на май и предлага на слушателите да чуят на живо по радиото утринните птичи песни по цялата ширина на европейския континент. За съжаление, заради пандемията с Covid-19 тази година международната програма “Утринният хор на птиците”, планирана за 3 май, няма да може да се състои. Специалното предложение на ирландското радио обаче ще ни даде възможност да се доближим до природата.

Тази година RTÉ предоставя на всички партньори на EBU специален едночасов запис на “Утринният хор на птиците” от 2019 г. Той е записан на 3 май 2019 г. в природния резерват Cuskinny Marsh в графство Корк, Ирландия. 

„Надявам се, че ще успеете да се възползвате от нашето предложение, а също и че ще имаме възможността да работим заедно с вас в “Утринният хор на птиците” на живо през май 2021 г.” - това послание отправи Дерек Мууни, главен продуцент и автор на проекта “Утринният хор на птиците"„Каним хората да се потопят в света на птиците и техните песни и да се насладят на прекрасен, свободен, естествен концерт, който не може да бъде отменен. В тези трудни времена можем да се успокоим от факта, че природата продължава да прави това, което умее най-добре: да оцелее. Знаците за нов живот и надежда са навсякъде".

На 16 май (събота) в предаването "Музикално канапе" ще прозвучат части от записа на “Утринният хор на птиците”, предоставен ни от Ирландското обществено радио (RTÉ) .
ВИЖТЕ ОЩЕ

Радио Шумен заедно в инициатива с ВВС

По повод извънредната ситуация, свързана с COVID-19, BBC отправи покана към радиостанциите, членуващи в Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) за участие в специална музикална инициатива -  съвместно излъчване на осемчасовата творба от с ъвременния класически композитор  Макс Рихтер “Sleep”. След световната премиера през 2015 г. по..

публикувано на 10.04.20 в 09:49

Радио Шумен се включва в инициативата "Жените в музиката 2020"

Радио Шумен е част от  глобалната инициатива на EBU (European Broadcasting Union) под наслов “ Жените в музиката“ , която се отбелязва на 8 март. Алиансът на публичните медии цели да се популяризират известни и малко познати жени -  артисти, композитори, певци и други в света на изкуството и в частност в музиката.  В кампанията на ЕBU се..

публикувано на 06.03.20 в 10:50

Живко Петров - "Ten"

Временно се преустановява продажбата на билети и резервации! Очаква се и датата на промоцията да бъде променена! Благодарим Ви за интереса! Радио Шумен е домакин на представянето на най-новия проект на Живко Петров "Ten" . Заповядайте на 28 април (вторник) от 19 часа в студио 3 на Радио Шумен. Билети и резервации на 089 377..

публикувано на 21.02.20 в 20:07

Благотворителен базар на мартеници

На 20 февруари (четвъртък)   от 11.00 ч. във фоайето на Радио Шумен ще бъде открита изложба-базар с мартеници, изработени от децата в Центъра за специална образователна подкрепа в града. Събраната сума ще бъде използвана за закупуване на нови материали, с които децата  да изработват украси и сувенири. Елате в Радио Шумен от 20.02. до 28.02.2020..

публикувано на 19.02.20 в 15:04

Изложба с дигитални рисунки в Радио Шумен

"Art vs Artist" е първата самостоятелна изложба на Ферия Якубова, която ще бъде ескпонирана в артпростраството на Радио Шумен.  Голямата й страст е дигиталното изкуство и рисува илюстрации свързани с приказки и виртуални игри.  Изложбата ще се открие на 31.01.2020 г. от 18.00 в Радио Шумен. Входът е свободен! Ферия Якубова завършва СУ "Сава..

публикувано на 20.01.20 в 10:04

Благотворителен базар в Радио Шумен

И тази година Центърът за специална образователна подкрепа в Шумен подреди коледна изложба-базар в сградата на Радио Шумен. Средствата от продадените украшения се събират благотворително. „ В изработката на коледните подаръци участваха всички учители и деца от Центъра, както и учениците от 2б и 4а клас от СУ „Васил Левски“ – Нови пазар и..

публикувано на 03.12.19 в 13:50

Отец Николай Петков с нова книга

Вход свободен за среща с Николай Петков и представянето на четвъртата му поред книга, след „Стадионът на Старата госпожа”, „Кирил и Хипатия“ и „Борхес и другите – там“. Николай Петков е български писател и свещеник. Роден е на 15 юли 1971 г. във Велико Търново. От 1989 до 1995 г. учи във Великотърновския университет. Между 1998 и 2000 г...

публикувано на 03.12.19 в 12:58