Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Близо до природата с EBU

Blackbird (Turdus merula)
Снимка: Mark Carmody

Заради особената ситуация, в която се намираме всички ние, много хора са затворени в градски апартаменти, без възможност да общуват с природата. Специалното предложение на Ирландското обществено радио (RTÉ) ще ни даде възможност да доведем природата по-близо до нас.

Проектът на RTÉ “Утринният хор на птиците” вече няколко години се провежда в началото на май и предлага на слушателите да чуят на живо по радиото утринните птичи песни по цялата ширина на европейския континент. За съжаление, заради пандемията с Covid-19 тази година международната програма “Утринният хор на птиците”, планирана за 3 май, няма да може да се състои. Специалното предложение на ирландското радио обаче ще ни даде възможност да се доближим до природата.

Тази година RTÉ предоставя на всички партньори на EBU специален едночасов запис на “Утринният хор на птиците” от 2019 г. Той е записан на 3 май 2019 г. в природния резерват Cuskinny Marsh в графство Корк, Ирландия. 

„Надявам се, че ще успеете да се възползвате от нашето предложение, а също и че ще имаме възможността да работим заедно с вас в “Утринният хор на птиците” на живо през май 2021 г.” - това послание отправи Дерек Мууни, главен продуцент и автор на проекта “Утринният хор на птиците"„Каним хората да се потопят в света на птиците и техните песни и да се насладят на прекрасен, свободен, естествен концерт, който не може да бъде отменен. В тези трудни времена можем да се успокоим от факта, че природата продължава да прави това, което умее най-добре: да оцелее. Знаците за нов живот и надежда са навсякъде".

На 16 май (събота) в предаването "Музикално канапе" ще прозвучат части от записа на “Утринният хор на птиците”, предоставен ни от Ирландското обществено радио (RTÉ) .
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дискусия за икономика и социална справедливост

Радио Шумен организира среща-дискусия на тема „По-силна икономика. Социална справедливост“. Дискусията ще се проведе в Арт салона на Радио Шумен на 14 юни от 10:00 часа и ще бъде предавана на живо във Фейсбук страницата на Радио Шумен и през платформата Zoom. В дискусията ще се включат експерти в сферата на икономиката и финансите,..

публикувано на 31.05.22 в 14:27

"Майски цветове" в Арт пространството на Радио Шумен

„Майски цветове“ се нарича изложбата на абитуриентите на „Арт“ школата към ЦПЛР-ОДК „Анастас Стоянов“ в Шумен. Тя е подредена в Арт пространството на Радио Шумен. Полина Стефанова, Селин Фикрет, Арман Карагьозян и Сава Хаджиминчев са ученици на Теменуга Христова. В изложбата представят 40 творби - живописни и графични рисунки, създадени в..

публикувано на 19.05.22 в 11:47

Дискусия за по-качествено здравеопазване

Радио Шумен Ви кани на среща-дискусия на тема: „Здравеопазване по време на пандемия - достъп до добрите европейски практики, достъп до здравеопазване, електронно здравеопазване, недостиг на специалисти“ Дискусията ще се проведе в Арт салона на Радио Шумен на 22 март от 10:00 часа,  на живо във Фейсбук страницата на..

публикувано на 07.03.22 в 15:51

Търг с тайно наддаване в Радио Шумен

1. Българското национално радио обявява повторен търг с тайно наддаване за отдаване под наем на част от недвижим имот – публична държавна собственост, с площ от 148,50 кв. м, актуван с АПДС № 847/10.12.2003 г., съставен от Областния управител на област Шумен, предназначен за заведение за хранене, находящ се в гр. Шумен, ул. „Добри Войников“..

публикувано на 31.08.21 в 15:02

"Con Anima" - с музика в душите

Концерт класическа музика, с участието на гост- изпълнителите Анета Тодорова, Цветан Димитров, Йоан Кръстев, под съпровода на Светлин Христов- пиано, ще могат да чуят шуменци и гостите на града. В него ще се включи и младото шуменско дуо "Con Anima", в състав Виктория Стефанова - флейта и Евридика Вълчева - пиано. Програмата включва разнообразни..

публикувано на 23.08.21 в 15:21

Радио Шумен заедно в инициатива с ВВС

По повод извънредната ситуация, свързана с COVID-19, BBC отправи покана към радиостанциите, членуващи в Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) за участие в специална музикална инициатива -  съвместно излъчване на осемчасовата творба от с ъвременния класически композитор  Макс Рихтер “Sleep”. След световната премиера през 2015 г. по..

публикувано на 10.04.20 в 09:49

Радио Шумен се включва в инициативата "Жените в музиката 2020"

Радио Шумен е част от  глобалната инициатива на EBU (European Broadcasting Union) под наслов “ Жените в музиката“ , която се отбелязва на 8 март. Алиансът на публичните медии цели да се популяризират известни и малко познати жени -  артисти, композитори, певци и други в света на изкуството и в частност в музиката.  В кампанията на ЕBU се..

публикувано на 06.03.20 в 10:50