Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Златното око“ показва най-новите български филми

Снимка: БГНЕС

Четвъртък и петък в гр. Попово се провежда X-ият фестивал за операторско майсторство „Златното око“ в памет на оператора Димо Коларов. В конкурсната програма ще бъдат представени най-новите български филми: 16 игрални, 10 документални и 9 студентски прожекции. Това научаваме в предаването „Без рамки“ от директора на фестивала Петя Габровска. Ще излъчим и думи на Коларов за работата му с режисьора Методи Андонов.

В Русе се провежда 13-ият Международен литературен фестивал „Възможни светове“. Един от участниците Златко Енев ще представи своята нова книга „Възхвала на Ханс Аспергер“. Златко Енев е роден във Велики Преслав, живее и работи в Берлин, откъдето издава електронното списание „Либерален преглед“. Някои от книгите му са преведени на различни езици, носител е на наградата на СБП за най-добра детска книга за 2003 г. Части от детските му книги са включени в читанката за четвърти клас на българските начални училища.

Навършват се 110 г. от рождението на акад. Петър Динеков - основател и дългогодишен директор на институтите по литература и по фолклор на БАН, с редица фундаментални литературни трудове и изследвания за изворите на Българската култура. Ще чуем откъс от негови мисли за значението, символиката и актуалността на старобългарската литература.

60 г. след смъртта на Николай Лилиев ще чуем как звучат романтичните видения на големия български поет.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Важна ли е опаковката?

Срещнахте ли трудности при преброяването? Това ще бъде въпросът в първата част на „Денят на совите“ в събота. В късната рубрика ще чуете актуален разговор с главния редактор на в-к „Стършел“, писателят- хуморист Михаил Вешим. След 22 часа ви предлагам тема, която можете да приемете и буквално и преносно: Колко е важна опаковката на предмети,..

публикувано на 25.09.21 в 18:11

Приятна петък вечер с ,,Денят на совите"

  За какво е сезон есента? Това е една от темите в ,,Денят на совите“ в петък вечерта. В късната рубрика ще може да чуете спомени, съхранени в архива на предаването. Бъдете с Радио Шумен от 21 до полунощ с екипа: водещ - Жулиета Герова, звукорежисьор и музикален редактор Пламена Бръчкова.

публикувано на 24.09.21 в 17:38

Неделя сутрин с "Оттука започва денят"

„Съгласни ли сте село Мадара да се отдели от община Шумен и да се присъедини към съседната община Каспичан?“ – това е въпросът на референдума, който ще се проведе в Мадара на 26 септември, в предаването „Оттука започва денят“ в неделя сутрин ще ви информираме за началото на референдума и какви са нагласите и настроенията на жителите. Ще ви..

публикувано на 24.09.21 в 11:05

Усмихнато съботно утро с Радио Шумен

Усмихнато, интересно и вълнуващо утро. Това ще ви предложи екипът на предаването „Оттука започва денят“ в събота сутрин. Заради епидемичната обстановка традиционния празник на баницата в село Макариополско беше отменен. Въпреки това, чрез ефира, ще отидем до там за да чуем повече за традициите в правенето на прочутата дърпана баница, чиято..

публикувано на 24.09.21 в 10:42

"Оттука започва денят" на 24 септември

Силистренската болница предлага стипендия и договор за студентите, които учат за медицинска сестра или лаборант. До САЩ и назад – програмата Yes вече приема кандидати за участие, тя е насочена към учениците от 9 и 10 клас от цялата страна като им дава възможност да учат и живеят безплатно в Щатите. В Лапидариума на Регионалния исторически..

публикувано на 23.09.21 в 14:27

„Днес“ в следобеда на 23 септември

Започна подрязването на дърветата по шуменската улица "Генерал Гурко". Как живеещите там коментират санитарното почистване и ще предотврати ли то опасността от падащи клони?  Как общините ще могат да кандидатстват по Европроекти? Отговорите дава Областният информационен център в Шумен. В Русе официално бе открит първия по рода си Център за..

публикувано на 23.09.21 в 12:58

"Денят на совите" на 21 септември

В „Денят на совите“ тази вечер ще ви попитаме смятате ли, че трябва да има награди за поставена ваксина срещу коронавируса и вие срещу каква облага бихте се ваксинирали? Днес лекари, медицински центрове, болници бяха отличени за това, че са постигнали голям принос в имунизацията. И след като изясним този въпрос, във втората част на предаването..

публикувано на 21.09.21 в 18:27