Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За чисти пристанища

Снимка: МТИТС

Държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“ е в процес на доставка на съоръжения за приемане на отпадъци – резултат от корабоплавателната дейност, както и на високоспециализирани съоръжения за превенция и реагиране при експлоатационни и аварийни замърсявания като катери, бонове, скимъри и друго оборудване, съобразени с особеностите на речната и морската среда. Това стана ясно от думите на генералния директор на предприятието Ангел Забуртов по време на откриващото събитие по проекта „Доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на пристанищни приемни съоръжения  в българските пристанища за обществен транспорт с национално значение“.

Той се финансира чрез Оперативната програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 – 2020 г. и с национално съфинансиране. Събитието се проведе онлайн при засилен интерес на 20 април 2021 г.

Чуйте повече подробности в репортажа на Миглена Стефанова.

ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“


ВИЖТЕ ОЩЕ

Европейска сигурност за пристанищата

Десетки камери и други съоръжения вече са поставени по българските морски пристанища. Те са резултат от реализирания проект на Държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“ по Оперативната програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г. Общата стойност на дейностите е над 7 231 917 лв., като Европейският фонд за развитие е..

публикувано на 22.07.21 в 09:31

Дигиталните технологии - на пристанищата

„VTMIS“ е един от най-успешните проекти, по които работят от Държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура” по Оперативната програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“. С него се постига подобряване в управлението, безопасността и сигурността на корабоплаването и екологичния контрол в морските пространства на Република България..

публикувано на 16.07.21 в 08:52

Защо драгирането е важно за трафика по Дунав?

Общият българо-румънски участък на река Дунав се характеризира с много на брой критични участъци, в които при определени водни стоежи липсват необходими дълбочини. Това създава затруднения за корабния трафик, често с негативни финансови последствия за товародателите, спедиторите, корабособствениците и други. Извършването на драгажна дейност за..

публикувано на 06.07.21 в 09:48

Европа помага за безопасно корабоплаване

Три плавателни съда, които се строят в момента, ще улеснят в значителна степен поддържането и рехабилитацията на корабоплавателния път в общия българо–румънски участък на река Дунав. Очаква се те да заработят като система през следващата година. Така ще бъде гарантирана и безопасността на плаването по реката. Оборудването се доставя по проект,..

публикувано на 25.06.21 в 09:59

Край на трудностите за корабния трафик по Дунав

Плавателният път по река Дунав е един от стратегическите европейски водни коридори. За състоянието и безопасността на българския участък от реката отговаря Изпълнителна агенция „Проучванe и поддържане на река Дунав“. Всяка година от Агенцията предприемат редица дейности за т.нар. драгиране на критичните точки от българския участък. Къде се..

публикувано на 15.06.21 в 10:09

Още за сигурността на корабоплаването

В Русе е доставен един от най-новите кораби на Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“ /ИАППД/. Това е хидрографският кораб „Дунав 1“, който е купен със средства по проект от Оперативната програма „Транспорт и транспортна инфраструктура". Неговата роля е да съдейства активно за сигурността на корабоплаването по реката...

публикувано на 10.06.21 в 09:51

Евросредства за модернизацията на ИАППД

„Еврофондовете оказват благотворен ефект върху технологичното усъвършенстване на Изпълнителната агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“ – това каза Божидар Янков - директор на Дирекция „Европейски програми, проекти и връзки с обществеността” в агенцията. Чрез проекта „Подобряване на системите за навигация и топохидрографните измервания по..

публикувано на 01.06.21 в 09:59