Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Жените в музиката

Снимка: Личен архив: Венета Нейнска

В продължение на 61 години Клара Шуман е позната на музикалния свят като пианистка с необикновен талант и ярки артистични възможности. Междувременно, обаче, тя е композитор, преподавател, майка на осем деца, кумир на много от интелектуалците на 19 в. и не на последно място - муза, пазител и съпруга на прочутия музикант Роберт Шуман. На нейното творчество и на творчеството на друга жена-композитор Сесил Шаминад е посветен концертът на Симфониета – Шумен.

Събитието, което ще представи най-прочутите произведения на двете дами от епохата на Романтизма, има амбицията да разкаже за тяхната дарба, която не е достатъчно оценена и досега. Солист на концерта е пианистката Венета Нейнска - с много награди от престижни конкурси и вдъхновител на проектите, които популяризират класическата музика сред децата в т.нар. „Концерти на възглавници“ и за възрастните – „Концерти „Мотив“.


Събитието „Жените в музиката“ на Симфониета – Шумен започва от 19 ч. тази вечер. В програмата му са включени творби, композирани само от жени. Това са Концертът за пиано и оркестър на Клара Шуман и Концертино за флейта и оркестър от Сесил Шаминад.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Първото читалище - културна ценност

Народно читалище “Добри Войников -1856” в Шумен да стане национална недвижима културна ценност. Това ще предложи за гласуване в Общинския съвет постоянната комисия по култура. Става дума за старата сграда на първото ни читалище. За да стане това обаче, има много правни изисквания, както и много въпроси, които ще трябва да се поставят пред..

публикувано на 23.07.21 в 12:43
Паметник

Паметникът отново става сцена

Концерт на младите шуменци Славея Иванова и Радослав Стефанов ще има тази събота от 17 ч. на паметника „Създатели на българската държава“. В програмата си изпълнителите са включили творби от българската и световната популярна музика, рок, джаз и филмова музика. Мечтата си да свирят на това място те реализират още през 2006 г. по случай 25..

публикувано на 22.07.21 в 14:41

Хиляди монети от античността

1500 антични монети е последната колективна находка на археолозите, които проучват късноантичната крепост Ковачевското кале през това лято. Целта на разкопките е изследването на помещенията от късноримските бани. Монетите се датирани по-късно от построяването на балнеума от края на 4 в. до средата на 5 в., съобщи ръководителят на проучванията доц...

публикувано на 22.07.21 в 14:30
Сградата на Драматичния театър в Търговище

Нов директор на театъра

Владимир Петков вече е назначен за директор на Драматичния театър в Търговище. Той спечели конкурса, обявен от Министерството на културата. През последните години той е познат на публиката като режисьор на съвременните френски комедии „Моят най-добър приятел“, „Ох, тези пари“ и „Премълчаното“, на руските пиеси „Сватбен маратон“ и „Ние никога..

публикувано на 22.07.21 в 14:12
Чавдар Вълков

Цигулката в киното

Цигуларят Чавдар Вълков ще бъде солист в концерта на Симфониета Шумен под диригентството на Станислав Ушев.  Под надслов „Цигулката в киното“ ще бъде изпълнена филмовата музика, позната от култови ленти като „Кръстникът”, „Гладиаторът”, „Хари Потър”, „Списъкът на Шиндлер”, „Карибски пирати”, „Розовата пантера”, „Осъдени души”, „Карибски пирати”, и..

публикувано на 22.07.21 в 13:30

Безплатна прожекция на „Шибил“

Новият български игрален филм „Шибил“, създаден по едноименния разказ на Йордан Йовков, ще бъде представен за първи път в Шумен. Премиерата е на 28 юли 2021 г. от 20.00 часа в парк „Студентски“, а входът за зрители е безплатен. Филмът ще бъде прожектиран на специална LED стена, монтирана в парка. За публиката са осигурени 450 седящи места...

публикувано на 21.07.21 в 13:27

Нови разкрития в древен Мисионис

Нови обществени сгради и улична мрежа разкриха археолозите на крепостта Мисионис край Търговище. Напълно разкрита е и епископската резиденция. Това обявиха днес археолозите проф. Николай Овчаров и Стефан Иванов, който е и ръководител на разкопките. „В момента текат подготвителни дейности за укрепване на зидовете и аварийна консервация, за да..

публикувано на 20.07.21 в 13:19