Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Живи статуи на крайбрежната алея

Снимка: @FestRuse

От 24 до 27 юни Русе ще бъде домакин на традиционния вече Международен фестивал „Живи статуи“. Организатор на този единствен по рода си театрален празник в нашата страна е Драматичният театър „Сава Огнянов“, с подкрепата на Община Русе и на Министерството на културата.

„Беше много трудно да организираме от различни европейски държави влизането на артисти в България, защото мерките навсякъде са различни. Но хубавата новина е, че програмата по никакъв начин не е по-бедна от 2019 година, когато беше последното издание“, разказа в „Артефир“ Ивелин Пъшев, пиар на Русенския театър и селекционер на фестивала.

Основните прояви започват всяка вечер от 20.30 часа на обновената крайбрежна алея в Русе, позната като „кея“.

В програмата в четвъртък и петък участват осем индивидуални артисти от Нидерландия, България, Полша, Украйна и Англия.

В събота и в неделя ще гостуват актьорите от добре познатия на русенци румънски театър „Маска“, който работи само в естетиката на живата статуя. За тазгодишното си участие във фестивала те са подбрали единайсет от най-интересните образи, създадени от трупата през последните 20 години.

Програмата на театралния празник предлага всяка вечер и безплатно импровизационно шоу на новосформираната импро трупа в града „ВиЖна“, създадена по проект на русенското сдружение „Стенд Арт“, финансиран от Националния фонд „Култура“.

Значението на „ВиЖна“ е „Виж ни“ – но така, както го произнасят русенци на местния диалект, обясняват с усмивка организаторите и канят зрителите да видят създаденото от  младите актьори – началото на шоуто е всяка вечер от 21.30 часа на голямата амфитеатрална сцена на кея.

В последната вечер от 22 часа ще бъде представено 20-минутното огнено шоу на Огнен театър „Палячи“, създадено специално за закриването на фестивала.

В съпътстващата програма са включени две гостуващи представления, които ще се играя на закрито, на сцената на Русенския театър – „Мълчаливи предания“ на Държавния куклен театър във Варна, с което се открива фестивалът, и мюзикълът „Авеню Q“ – спектакъл за възрастни на Столичния куклен театър.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Филм за Екатерина Каравелова

Документален филм за Екатерина Каравелова финансира община Русе. Лентата е дело на младата русенка Теодора Петрова и е направена за няколко дни. Във филма са показани както ключови за съпругата на Петко Каравелов места от града, така и емблематични места, свързани с бележити русенки като Недка Иван Лазарова, Ана Винтер, баба Тонка и жените от..

публикувано на 30.07.21 в 11:28

Дебютна стихосбирка на Татяна Даскалова

Дебютната книга на русенката Татяна Даскалова ще бъде представена от Крум Гергицов в Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ тази вечер. Стихосбирката е със заглавие „До капилярите на любовта“. Редакторката на книгата Камелия Кондова пише, че „Стихотворенията не крещят апломбно, а създават онази интимна връзка между автор и читател, след която си..

публикувано на 29.07.21 в 14:15

Ритми и багри на фестивала "Шумла"

Второто издание на фолклорния фестивал „Шумла“ ще се проведе в дните от 3 до 5 септември на поляните край паметника „Създатели на българската държава“. В него могат да участват певчески групи, народни хорове, солисти, танцови състави, клубове за народни танци, фолклорни ансамбли и инструменталисти. Програмата в трите фестивални дни..

публикувано на 28.07.21 в 10:09

Живопис от Иван Иванов

Изложба с живопис на Иван Иванов беше открита в експозиционното пространство на първия етаж на Регионалната библиотека "Стилиян Чилингиров" в Шумен. Авторът е изявен професионален фотограф. Работил е в Държавното предприятие „Шуменска фотография”, във вестник „Шуменска заря” и в Регионалния исторически музей в Шумен. В биографията си има голямо..

публикувано на 28.07.21 в 09:00

Последно сбогом с Николай Димков

Почина почетният професор Николай Димков, дългогодишен преподавател в Шуменския университет. Ученият е автор на над 300 книги, монографии, учебници и рецензии, лектор в Белградския университет. Основател е на Литературния клуб „Боян Пенев“. Инициатор е за създаването на Националния студентски литературен конкурс „Боян Пенев“. Николай Димков е..

публикувано на 27.07.21 в 12:24
Сградата на Драматичния театър в Търговище

Петков начело на театъра в Търговище

"Няма да се търси промяна в състава на трупата", заяви Владимир Петков, директор на Драматичен театър Търговище. „Ще разчитам на режисьорите от щата на театъра Денислав Янев и Надя Асенова. Ще имаме и гост режисьори – Николай Гундеров и Александър Беровски. Моя милост също ще постави една пиеса“, заяви Петков.  След спечелен конкурс, организиран от..

публикувано на 26.07.21 в 14:54

"Огненият Дунав" превзема Тутракан

Празничната седмица „Огненият Дунав” започва в Тутракан. Началото ще бъде поставено днес (26 юли), когато по повод 10-годишния си юбилей, концерт ще представи Танцовото училище „Тутракан”. Театър „Искри и сезони” ще гостува на тутраканска сцена с невероятната комедия по Пиер Шано „Леща, грах и диаманти” на 27 юли (вторник). Любителите на..

публикувано на 26.07.21 в 09:31