Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честит Курбан Байрам!

Томбул джамия
Снимка: Радио Шумен

Мюсюлманите в България празнуват Курбан Байрам. Това един от най-големите мюсюлмански празници, който се свързва със силата на вярата и се ознаменува с жертвоприношението на животно като израз на благодарност към Всевишния. Символизира смирението, покаянието, помирението и опрощението.

Наричат Курбан Байрам празник на милосърдието и прошката. Основната му цел е да сближи общността на хората, изповядващи исляма.

Празникът продължава 4 дни като акцентът е поставен на първия ден, когато мъжете се събират на празнична молитва – байрам намаз и се коли курбанът.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Задържаха домови обирджии

Криминалисти разкриха дръзка кражба на пари и злато от жилище в Търговище часове след извършването й. Задържани са двама души, а в тях освен откраднатото, са намерени и шперцове за отключване. Спецоперацията  на територията на полицейските дирекции на Търговище и Варна е била координирана от ГД "Национална полиция". В апартамента в Търговище е било..

публикувано на 19.04.24 в 19:31

Над 200 случая на коклюш у нас

Две бебета от Кюстендил са починали след заразяване от коклюш, стана ясно днес. Първият случай е от началото на месеца, а вторият – от 14 април. Децата са били на възраст под 2 месеца и все още не са били имунизирани.  Бебетата са били от една махала в Кюстендил, но семействата не са се познавали и не са имали контакт помежду си, заяви главният държавен..

публикувано на 19.04.24 в 16:09

Рисунки за риска

16 рисунки на деца от Търговищка област са класирани за националния етап на конкурса „С очите си видях бедата“, съобщиха от Областната дирекция на МВР. В надпреварата са участвали общо 33 произвeдения. Сред заслужилите участие в националния етап от международния конкурс шест творби са на ученици от Търговище, Попово и от Основното училище в село Голямо..

публикувано на 19.04.24 в 15:54

Ученици гостуваха на полицията

Четвъртокласници от II ОУ" Д-р Петър Берон" в  Шумен гостуваха в Полицейското управление в града. Учениците имаха възможността да се запознаят отблизо с полицейската професия. Научиха какви са помощните средства, които използват униформените, разгледаха и въоръжението им.  С интерес момчетата и момичетата гостуваха и в дежурната част на РУ- Шумен,..

публикувано на 19.04.24 в 15:07
КОЦ - Шумен

Умуват нови изисквания за шеф на КОЦ

Точката, която трябваше да стартира конкурсът за избор на управител на Комплексния онкологичния център (КОЦ) в Шумен бе оттеглена от кмета на общината проф. Христо Христов. Изискванията към кандидата трябваше да бъдат гласувани на предстоящото заседание на Общинския съвет.  Условието кандидатът да бъде лекар със специалност "Онкология" или "Медицинска..

публикувано на 19.04.24 в 14:32
Община Разград

Община осъди министерство

Община Разград спечели още едно дело срещу регионалното министерство за наложена корекция по европроект, съобщиха от администрацията. Става дума за реконструкция и благоустрояване на дворно място и изграждане на енергоспестяващо осветление на Основното училище „Никола Й. Вапцаров“.  Санкцията е наложена  през септември 2021 г. от заместник-министър на..

публикувано на 19.04.24 в 14:10

Спад на престъпността във Върбица

Спад на извършените престъпления се наблюдава в община Върбица. Заявителските материали през 2022 г. са били 132, а през миналата година - 96. Образуваните досъдебни производства от 97 намаляват до 61. Това беше отчетено днес по време на дискусия във Върбица, където к метът на Общината инж. Мердин Байрям посрещна ръководството на ОДМВР- Шумен, всички..

публикувано на 19.04.24 в 13:39