Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разбулват тайните на Стария Преслав

2
Велики Преслав
Снимка: Радио Шумен

Приемането на Закона за старите български столици ще даде повече възможности на градовете, засегнати от него, да обновят инфраструктурата си, заяви кметът на община Велики Преслав Янко Йорданов. Със законопроекта се предоставят специален статут на 6 града, сред които Велики Преслав, Каспичан, Силистра. Те ще получават целево финансиране и за проучването на археологичните обекти на тяхната територия.

Според Янко Йорданов, проучването на втората българска столица трябва да стане по-интензивно.

"Много малка част от нея към момента е проучена и консервирана. Може би 30 процента от територията на Стария град. Към момента нищо не се прави. Годишно се работи по малки проектчета, които разкриват малка площ от столицата. Законът дава възможност да се акцентира върху старите столици. Те може да бъдат изцяло проучени, което ще даде отговори на много въпроси", посочи той.

Според вносителите на Законопроекта за старите български столици, той може да бъде приет до края на юли.

Повече подробности можете да чуете в прикачения файл.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Награди за най-добрите

Константин Соколов, Николай Тошков и Недялко Стефанов си поделиха Наградата за мъжка роля за участието им в спектакъла "Ботушът" в тридесет и третото издание на фестивала „Друмеви театрални празници“ в Шумен, съобщава БТА. За женска роля беше отличена Гергана Змийчарова за спектакъла "Гимнастика за бременни".  Наградата за сценография беше присъдена..

публикувано на 17.05.24 в 08:19
Неда Соколовска

Безводието влиза в театъра

В последния ден от фестивала „Друмеви театрални празници“ в Шумен ще бъде показано и представление, резултат от творческата лаборатория на режисьорката Неда Соколовска. Темата, която тя е избрала за документалния си спектакъл, е „Без вода“. В дните на фестивала актьори от шуменския театър събираха обществени реакции по проблема и личните..

публикувано на 16.05.24 в 15:32

Духът на Търговище

Ако искате да видите и усетите духа на Търговище, а нямате време да се разходите по всичките му улици, посетете Арт галерията на Регионалната библиотека „Петър Стъпов“. Там от тази седмица на едно място са събрани най-емблематичните сгради на Търговище. Възрожденски и от по-ново време, в пълния си чар, запечатани в картините на Цончо Денев...

публикувано на 16.05.24 в 14:37

Китаристът на Ку-Ку бенд в Шумен

Шуменската публика отново ще има шанса да чуе изпълнението на един от най-добрите китаристи в България. Името на Цветан Недялков е популярно покрай участието му в Ку-Ку бенд, но музикантът има и своя кариера. Освен в България, той изнася концерти и в Лондон, Мадрид, Солун, Бостън, Чикаго, Лос Анджелис, Лас Вегас, Маями, Торонто, Орландо...

публикувано на 16.05.24 в 14:26
Драматичен театър „Сава Огнянов”, Русе

По-евтино на театър

В края на театралния сезон ДТ „Сава Огнянов“ – Русе ще намали цените на билетите само на каса като комплимент към своята вярна публика. По този начин трупата се включва към активностите в програмата на 19-тото издание на Туристическото изложение „Уикенд туризъм“, организирано от община Русе.  Всички посетители на изложението в деня на откриването..

публикувано на 16.05.24 в 08:34

Приказка за любовта

Само преди месец и половина спектакълът „Ясен и Омая“ на Държавния куклен театър в Русе спечели наградата „ИКАР“ на публиката, а сценографията и костюмите на Наталия Гочева заслужиха друго от най-престижните театрални отличия у нас. Днес тази впечатляваща постановка на режисьора Ивайло Марков е избрана за конкурсната програма на Международния..

публикувано на 15.05.24 в 10:07

Текстове за театър

Програмата на Международния фестивал „Друмеви театрални празници“ в Шумен днес продължи с представянето на драматургични текстове, непоставяни на сцена.  Актьори от шуменския театър прочетоха откъси от пиеси на съвременни български автори.  Тази година селекционерът Катерина Георгиева е избрала 5 заглавия между над 20 нови текста за възрастни и за..

публикувано на 14.05.24 в 17:13