Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филателна изложба за ценители

Снимка: Български пощи

С филателна изложба, която се открива днес в Нови пазар, ще бъдат отбелязани две годишнини. 

На 6 май 1840 г. в Англия е издадена първата пощенска марка, а на 1 май през 1879 г. са издадени първите български пощенски марки. Изложбата представя колекции от стари български марки на местни колекционери.

Самите марки носят много история, защото те се правят по конкретни поводи. Има колекции на много теми - култура, изкуство, флора, фауна. Така представя уредникът на археологическата музейна сбирка в Нови пазар Светослав Георгиев.

"Самата изложба ще включва доста марки, като най-старата марка ще бъде от 1882 г. Първите български пощенски марки са издадени на 1 май 1879 г. и са отпечатани в Санкт Петербург", посочи той.

На информационни табла в изложбата ще бъдат представени най-скъпо струващата марка в света и най-скъпата българска марка "Обърнатата конница".

Изложбата в Нови пазар ще бъде открита в археологическата музейна сбирка днес от 10 ч. и ще остане там до 16 май.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Атанас Панайотов

С песните на Атанас Панайотов

Вторият Национален фолклорен конкурс „С песните на Атанас Панайотов” ще се проведе   в Смядово в събота - на 28 септември. Инициативата цели да популяризира и съхрани музикалното фолклорно наследство на родения в смядовско изпълнител. Конкурсът се организира от   НЧ "Братство – 1860" и Община Смядово и под патронажа на кмета Иванка..

публикувано на 27.09.24 в 17:41

Джаз и хайку

Какви са общите моменти между джаза и хайку поезията и как двете на пръв поглед различни изкуства могат да бъдат включени в едно общо културно събитие?  От днес Шумен е домакин на Младежкия фестивал „Деца на джаза“. Фестивалът се организира за втора поредна година от Общинския младежки дом в партньорство с радио Jazz FM с подкрепата на Министерството..

публикувано на 27.09.24 в 08:55

Магията на китарата

Повече от 2 години Светлозар Драгнев от Дулово е ръководител на Школа по китара към читалище "Бялата лястовица - 2018" в града. За втора поредна година целият екип обяви септември за Месец на китарата.    ,,Събитие, което ще ви даде възможност да се докоснете до магията на музикалния инструмент“, каза той в интервю за Радио Шумен.  Чуйте..

публикувано на 27.09.24 в 08:42
Народно читалище

„Postcard“ с концерт в Шумен

Джаз група „Postcard“, сформирана в консерваторията „Принс Клаус“ в Грьонинген, отново ще гостува в Шумен. Концертът е на 28 септември, събота, от 19.00 часа в градинката пред НЧ „Добри Войников-1856“. Свои авторски пиеси ще представят Ралица Тонева (алт саксофон, флейта), Неделчо Нинов (тенор тромбон), Вилизар Гичев (китара) и Теодор..

публикувано на 27.09.24 в 08:33

Традицията продължава за оркестъра

Последният концерт на Симфониета Шумен преди същинското начало на сезона е тази вечер (26.09) от 19:05 часа, когато на сцената ще излязат младите надежди на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София. В програмата ще звучат произведения на Дариус Мийо, Карл Мария фон Вебер, Моцарт и Ларс-Ерик Ларсон. Публиката ще чуе..

публикувано на 26.09.24 в 08:25

Емоции в картини и снимки

Преживяване, нарисувано на картина и емоция, уловена в един миг от фотоапарата. Това е общата изложба, наречена „Импресии“ на художничката Мариана Петкова и Даниела Вичева. За първи път експозицията ще бъде подредена в артистичното пространство в старата част на великолепната сграда на Народното читалище „Добри Войников“ в Шумен. Там ще са..

публикувано на 26.09.24 в 08:16

Фантастиката на Явор

Писателят Явор Цанев гостува в шуменското Народно читалище "Добри Войников-1856", за да срещне малките си читатели със своя роман „Силвър и вампирите“. Авторът е издател и на единственото у нас списание за фантастика, фентъзи, хорър, крими и мистерии „Дракус“. Преди дни излезе неговият последен брой с разкази на Богданче Ангелче Владимир Дворецко,..

публикувано на 25.09.24 в 13:54