Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Галъп: ГЕРБ-СДС води убедително

Снимка: Галъп интернешънъл болкан

Към началото на юни сигурността на гласуване за Народното събрание е 40,2%. От всички гласуващи 3,5% твърдят, че ще гласуват с "Не подкрепям никого". 

За европейските избори декларативната активност е очаквано по-ниска – 37,7%, като трябва да се имат предвид нюансите в изборните списъци, неяснотата доколко декларативната активност ще се възпроизведе на терена и как националните избори ще увлекат активност за европейските. 3,1% декларират твърдо намерение за гласуване с "Не подкрепям никого" в изборите за Европейския парламент.

Данните са от сондаж на "Галъп интернешънъл болкан" за Българското национално радио. Той обхваща 1003 пълнолетни българи в представителна извадка и е проведен чрез интервю "лице в лице"с таблети между 29 май и 4 юни. Сондажът не може да бъде автоматична прогноза за изборен резултат, а е все пак моментна снимка преди финалните дни, коментират социолозите.

Ако декларациите на респондентите се потвърдят и сред тепърва решаващите за кого да гласуват стотици хиляди българи, дяловете на подадените за партии и коалиции гласове биха били следните: ГЕРБ-СДС биха имали 25,9% от гласовете, ПП-ДБ – 15,7%, "Възраждане" – 15,5%, ДПС – 15,3%. 

На този етап е трудно да се определи кой действително би завършил на второ и трето място. БСП биха имали 8%, ИТН – 6,1%. 

На сравнително удобна позиция дори за атака на "летвата" са "Солидарна България" с 3,1% и "Синя България" с 2,8%. 

Трудно прогнозируем ще бъде резултатът на "Величие" – засега с 1,7%. В битката за процент са ВМРО с 1,3%, "Български възход" – 1,1% и "Левицата!" – на самия ръб от 1%. 

"Подредбата в тези тесни рамки, разбира се, е въпрос на множество фактори и възможни изненади. Без да бъдат подреждани под еднопроцентовия праг, но с нелоши изгледи да се прицелят в него, сега са формации като тези на Васил Божков, на Радостин Василев, като "Зелено движение", формацията на Иван Гешев и други", допълват от "Галъп".

За Европейския парламент, както може да се очаква, декларативните дялове на подадените за партии, коалиции и кандидати гласове са твърде сходни с тези за изборите за Народното събрание, но личат и известни разлики. 

ГЕРБ-СДС биха взели 25,7% от гласовете, ПП-ДБ – 15,9%, "Възраждане" – 15,4%, ДПС – 14,9%, БСП – 7,9%. ИТН с 5,9% е точно на ръба за прескачане на бариерата за представителство в ЕП. По-назад остават "Солидарна България" – с 3%, "Синя България" – 2,6% и др.

Данните са на "Галъп интернешънъл болкан" за Българското национално радио. Изследването е проведено между 29 май и 4 юни 2024 г. сред 1003 души по метода "лице в лице" с таблети. Двустепенната гнездова извадка е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.1% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е равен на около 54 хиляди души.


По публикацията работи: Велмира Стефанова

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Готови за вота

Всички дейности по подготовката на изборите са извършени при пълна прозрачност и в срок. Това отчетоха пред премиера Димитър Главчев министрите, имащи отговорности по организацията на предстоящия вот в неделя. Министър-председателят свика работна среща. Няма забавяне в нито един от сроковете, посочи министърът на транспорта и съобщенията Георги..

публикувано на 07.06.24 в 14:38

"Арена Русе" ще приема протоколи

Подготовката на многофункционалната спортна зала „Арена Русе” за приемането на протоколите от секционните избирателни комисии е в ход, съобщават от Областната администрация.  Очаква се протоколите от секциите за гласуване да започнат да идват в „Арена Русе“ около час след края на изборния ден. По закон гласуването приключва в 20:00 ч., освен..

публикувано на 07.06.24 в 13:42

Пристигнаха ролките за машинен вот

1002 броя ролки със специализирана хартия за бюлетини от машинно гласуване, предназначени за Русенския изборен район, пристигнаха в Областната администрация с полицейски ескорт.  Ролките, които са опаковани, имат и номера, ще могат да бъдат отваряни в деня на изборите само от председателя и от секретаря на секционната избирателна комисия, в която има..

публикувано на 07.06.24 в 11:23

Обявявят два пъти избирателна активност

Централната избирателна комисия (ЦИК) ще информира на интернет страницата си два пъти през изборния ден за активността на гласуване. Това гласи оперативният план за организацията на работата на комисията в деня на изборите за Народно събрание и Европейски парламент - 9 юни. Публикуваната информация ще се отнася първо за активността до 12:00 ч. и..

публикувано на 07.06.24 в 08:38

Доброволци "осиновяват" секции

„Обединение за честни избори“ ще наблюдава рисковите изборни секции тази неделя. Доброволци на Платформата за борба срещу изборните измами, купуването на гласове и контролирания вот ще следят работата на секционните комисии както на място, така и с доброволци пред екраните. От организацията призовават активни граждани да си „осиновят“ секция и да..

публикувано на 07.06.24 в 08:22

Приключва предизборната кампания

В полунощ приключва предизборната кампания. Утре е ден за размисъл и агитацията е забранена.  20 партии и 11 коалиции ще се борят за гласовете на избирателите за попълване на 240 места в Народното събрание и 17 в Европейския парламент.  12 898 избирателни секции ще отворят врати в цялата страна на 9 юни. В 9346 ще може да се гласува с машини. 322 ще..

публикувано на 07.06.24 в 08:10
Община Търговище

Промени в движението

Въвежда се временна организация на движението по някои улици в централната част на Търговище заради предстоящите избори на 9 юни, съобщават от полицията. Забраната за движение на моторни превозни средства важи з а времето от 10:00 часа до 18:00 часа на 8 юни – събота и от 18:00 часа на 9 юни до окончателното предаване на протоколите от гласуването и на..

публикувано на 06.06.24 в 15:05