Да бъдем изпълнители на Словото

Намираме се в Осма неделя след Петдесетница , в която си припомняме чудното нахранване на пет хиляди души от Господ Иисус Христос с пет хляба и две риби. "И, след като заповяда народу да насяда  на тревата, взе петте хляба и..

публикувано на 07.08.22 в 08:00

"Нека ви бъде по вашата вяра"

Намираме се в Седма неделя след Петдесетница , в която си припомняме за силната и непоколебима вяра, която трябва да имаме към Бога. Вяра в Единия Чудотворец Господ Иисус Христос, Който според нашата вяра в Него благоволи към нас. "В..

публикувано на 31.07.22 в 08:00

"Дерзай, чедо! Прощават ти се греховете"

В шестата неделя след Петдесетница - на Разслабения , която отбелязваме днес, Църквата ни напомня, че Бог е церител на душите и телата на човеците и ни дава пълното свидетелство чрез днешното евангелско събитие, че Бог ни обича,..

публикувано на 24.07.22 в 08:00

Да се възползваме от показания ни път към Царството небесно

Петата Неделя след Петдесетница , която отбелязваме днес, Евангелското четиво ни напомня за Божието величие и Неговата любов към човешкия род. "И ето, цял град излезе да посрещне Иисуса, и като Го видяха, молиха Го да си отиде от..

публикувано на 17.07.22 в 08:00

Да имаме милостиви сърца и дълбоко смирение като стотника

Намираме се в Четвърта неделя след Петдесетница , в която си припомняме за великите благоволения на Бог към падналото човечество и се усилваме в любов към Него и Неговото Евангелие. "А стотникът отговори и рече: "Господи, аз не съм..

публикувано на 10.07.22 в 08:00

Да се грижим за своята душа, за да бъде светла

В  Третата неделя след Петдесетница , Църквата насочва нашето внимание върху Иисусовите поучения, които наричаме "Проповедта на планината". "Светило за тялото е окото. Затова, ако твоето око бъде чисто, и цялото твое тяло ще бъде..

публикувано на 03.07.22 в 08:00

Да възхваляваме българските светии и да ги прославяме

През 1954 г. Св етият Синод на Б ългарската православна църква определи във В тората неделя след Петдесетница занапред да се чества паметта на В сички български светии. Това е празник на ония, които увенчаха историята на..

публикувано на 26.06.22 в 08:00

Светиите предстоят пред Бога и се молят за нас

В първата неделя след Петдесетница, която отбелязваме днес, Църквата почита и възхвалява всички свои светии. "И тъй, всеки, който Мене признае пред човеците, ще призная и Аз него пред Моя Отец небесен, и който се отрече от..

публикувано на 19.06.22 в 08:00

Носители на благодатта на Светия Дух

Осмата неделя след Пасха е отредена за празнуване на новозаветното събитие Слизане на Светия Дух над апостолите . Тъй като това е петдесетият ден след Пасха Господня, съвпадащ със старозаветния празник Петдесетница, още от дълбока..

публикувано на 12.06.22 в 08:00

Да възприемаме спасителната истина на Православното изповедание

Седмата Неделя след Пасха - на светите Отци от Първия вселенски събор , която отбелязваме днес, Христова църква ни припомня подвига и мъжеството, и най-вече грижата на светите Отци, последователите Христови за запазването на чистотата на..

публикувано на 05.06.22 в 08:00