Да можем заедно с Христос да повдигнем тежестта на земния живот

Днес е Четвърта неделя след Пасха – на Разслабения. Христос възкръсна! В името на Отца и Сина и Светия Дух. Братя и сестри, отново чуваме така добре познатия ни евангелски откъс за изцелението на разслабения и ни се иска пак и пак..

публикувано на 26.05.24 в 08:00

Равноапостолните жени – мироносици

Третата неделя след Пасха - на светите мироносици , която отбелязваме днес, Църквата възпоменава великата вяра на жените, наречени Мироносици, тяхното безстрашие и възнаграждаването им първи да чуят вестта за Възкресението на Иисус Христос...

публикувано на 19.05.24 в 08:00

Нека творим живот в силата на Възкресението

Втората неделя след Пасха - Томина , е посветена на евангелската сцена, свързана с неверието на светия апостол Тома. "Не бъди невярващ а вярващ!" (Иоан 20:27) Христос Воскресе! Вечерта в деня на Светото Възкресение, както чухме от..

публикувано на 12.05.24 в 08:00

Христос възкръсна!

Днес Христовата църква празнува Възкресението на нашия Господ и Спасител Иисус Христос. Няма в историята на човечеството събитие, по-велико от възкресението на нашия Спасител Иисус Христос! Велико е, защото е необяснимо и немислимо, защото..

публикувано на 05.05.24 в 09:00

Богочовекът Иисус скърби за нас и ни призовава към покаяние

Шестата неделя на Великия и спасителен пост ,  която  отбелязваме днес, Църквата възпоменава  Вход Господен в Йерусалим или както по народному го знаем Цветница или Връбница . "Когато Иисус се приближи, видя града и заплака за него"..

публикувано на 28.04.24 в 08:00

Стремежът към Царството Божие е радост, която изпълва човека с Богопознание

Неделята, в която се намираме е Пета на Великия пост, посветена на преподобна Мария Египетска. "За света Мария Египетска може да се каже накратко: тя била жителка на Александрия, жена с безнравствен живот, позор за своите съграждани,..

публикувано на 21.04.24 в 08:00

Мъжествено и бодро да вървим по духовната стълба на Великия пост

Неделята, в която се намираме днес е Четвърта на Великия пост , посветена на един отец на Църквата, който както тогава през своя земен живот, така и днес подклажда силата на вярата, надеждата и любовта в сърцата на хората в Христа Иисуса нашия..

публикувано на 14.04.24 в 08:00

Неделя Кръстопоклонна

Неделята, в която се намираме днес е Трета на Великия пост,  посветена на Кръста Христов. Кръст, на Който бе разпънато тялото на нашия Спасител и Господ Иисус Христос. "Пътят към спасението минава през поста. Защо? Защото постът, истинският..

публикувано на 07.04.24 в 08:00
Св. Григорий Палама

Да обръщаме внимание на духовния си живот

Втората неделя на Великия и спасителен пост , която отбелязваме днес, е обявена от Църквата Христова и посветена на един велик отец и учител –  Свети Григорий Палама . "Кое е по-лесно да кажа на разслабения: прощават ти се..

публикувано на 31.03.24 в 08:00

Защо празнуваме Неделя Православна?

Първата неделя на Великия пост , която отбелязваме днес, е посветена на светото Православие. Тя е наречена  Неделя Православна .     "Днес светата Църква празнува Тържество на православието: тя празнува победата над всички еретически заблуди,..

публикувано на 24.03.24 в 08:00