Величието на човешкия живот започва оттам, откъдето започва вярата във вечността

В седма неделя след славното Христово Възкресение, Църквата възпоменава в почит Светите Отци от Първия вселенски събор, състоял се в 325 г. "А вечен живот е това, да познават Тебе, Едного Истиннаго Бога и пратения от Тебе Иисуса Христа"..

публикувано на 28.05.23 в 08:00

От телесна слепота до духовно проглеждане

В шестата неделя след славното Христово Възкресение - Пасха, Църквата възпоменава събитието от Новия Завет, известно като "Изцелението на Слепия". Христос Спасител е извор не само на духовна, но и на физическа светлина. Сам Той казва:..

публикувано на 21.05.23 в 08:00

Да задържиш Христа при себе си

Днес, на Петата неделя след Пасха, Христовата Православна църква ни припомня разговора на Господ Иисус Христос със самарянката. "Иисус и отговори и рече: всякой, който пие от тая вода, пак ще ожаднее; а който пие от водата, която Аз..

публикувано на 14.05.23 в 08:00

Физическата немощ е по-малък проблем от духовната

Днес, Христовата Църква отбелязва Четвърта неделя след Възкресението на нашия Господ и Спасител Иисус Христос. Неделята е наречена на Разслабения . Днес на литургията чухме евангелския разказ за това, как Господ Иисус Христос изцелил..

публикувано на 07.05.23 в 08:00

Църквата отдава висока почит на жените – мироносици

Третата неделя след Пасха - на светите Мироносици , която отбелязваме днес, Църквата възпоменава великата вяра на жените, наречени Мироносици, тяхното безстрашие и възнаграждаването им първи да чуят вестта за Възкресението на Иисус..

публикувано на 30.04.23 в 08:00

Блаженото неверие Томино

Христос Възкръсна!!!  На Томина неделя си спомняме неверието на св. апостол Тома . Това неверие в богослужебните текстове се нарича блажено неверие, защото чрез него всички ние сме убедени и утвърдени в истината на..

публикувано на 23.04.23 в 08:00

Христос възкръсна!

Днес, Христовата църква празнува Възкресението на нашия Господ и Спасител Иисус Христос. Няма в историята на човечеството събитие, по-велико от възкресението на нашия Спасител Иисус Христос! Велико е, защото е необяснимо и немислимо, защото..

публикувано на 16.04.23 в 08:00

Осанна! Благословен Идещият в име Господне!

Шестата неделя на Великия и спасителен пост , която отбелязваме днес, Църквата възпоменава  Вход Господен в Йерусалим . "Великият пост отива към края си. За изминалите шест седмици ние нееднократно слушахме призивите на Църквата да..

публикувано на 09.04.23 в 08:00

Разтърсващо покаяние

Неделята, в която се намираме е Пета на Великия пост, посветена на преподобна Мария Египетска. "Братя и сестри! От властта на греха и ужаса на виновната съвест човек може да бъде избавен само чрез обръщане към Христа и вяра в Него...

публикувано на 02.04.23 в 08:00

Този род излиза с пост и молитва

Неделята, в която се намираме днес е Четвърта на Великия пост , посветена на един отец на Църквата, който както тогава през своя земен живот, така и днес подклажда силата на вярата, надеждата и любовта в сърцата на хората в Христа Иисуса..

публикувано на 26.03.23 в 08:00