Потресното покаяние

Неделята, в която се намираме е Пета на Великия пост, посветена на преподобна Мария Египетска. "Братя и сестри! От властта на греха и ужаса на виновната съвест човек може да бъде избавен само чрез обръщане към Христа и..

публикувано на 18.04.21 в 08:00

Небесната стълба на добродетелите

Неделята, в която се намираме днес е Четвърта на Великия пост , посветена на един отец на Църквата, който както тогава през своя земен живот, така и днес подклажда силата на вярата, надеждата и любовта в сърцата на хората..

публикувано на 11.04.21 в 08:00

Да бъдем достойни кръстоносци и кръстопоклонници

Неделята, в която се намираме днес е Трета на Великия пост,  посветена на Кръста Христов. Кръст, на който бе разпънато тялото на нашия Спасител и Господ Иисус Христос. "Който иска да върви след Мене, нека се отрече от..

публикувано на 04.04.21 в 08:00

Бог може да бъде познат чрез опита

Втората неделя на Великия и спасителен пост , която отбелязваме днес, е обявена от Църквата Христова и посветена на един велик отец и учител –  Свети Григорий Палама . "Братя и сестри, Втората неделя на Великия пост Църквата..

публикувано на 28.03.21 в 08:00

Православни не на думи, а на дело

Първата неделя на Великия пост , която отбелязваме днес, е посветена на светото Православие. Тя е наречена Неделя Православна . "В името на Отца и Сина и Светия Дух! Първата неделя на Великия пост се нарича неделя на..

публикувано на 21.03.21 в 08:00

Оръжието на всеопрощението

Неделята, в която се намираме днес се нарича Неделя Сиропустна . Неделя, в която за последно консумираме млечни хранителни продукти, както и става взаимно всеопрощение между християните. "За какво Светата Църква ни заповядва да..

публикувано на 14.03.21 в 08:00

Да виждаме Христос у всеки

Неделята, която отбелязваме днес,  е Неделя Месопустна . Неделното Евангелие, което се чете на Неделя Месопустна, е според Евангелието на свети апостол Матей и се отнася за Страшния съд. Христос говори за това по какъв..

публикувано на 07.03.21 в 08:00

Покаянието – правият и истински път към спасението

Неделята, в която се намираме днес е Седемнадесета след Неделя подир Въздвижение , която ни напомня силата на покаянието, бащината любов и прошката. Днес си припомняме, че Бог ни е дал и дава свобода, но и проявява към нас..

публикувано на 28.02.21 в 08:00

Покаянието на човека е празник за Бога

Неделята, в която се намираме днес е Шестнадесета след Неделя подир Въздвижение – на митаря и фарисея. "В името на Отца и Сина, и Светия Дух! С богослужението в този ден Църквата встъпва в подготовителните седмици за..

публикувано на 21.02.21 в 08:00

Голямата вяра на хананейката

Неделята, в която се намираме днес е Седемнадесета неделя след Петдесетница.  Днешната неделя  е посветена на евангелската среща на Спасителя Иисус Христос с жената хананейка. "О, жено, голяма е твоята вяра; Нека ти бъде по..

публикувано на 14.02.21 в 08:00