Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тържествената церемония по откриването на Олимпиадата в Сочи ще продължи три часа

| обновено на 07.02.14 в 09:25

След 7 години подготовка довечера в Сочи тържествено ще бъдат открити XXII Зимни олимпийски игри. Очаква се в тях да участват  6 хиляди спортисти и членове на националните отбори от 88 страни. Те ще се борят за рекордно количество медали - около 1300. Това е така, защото за първи път ще се проведат състезания по цели 12 нови спортни дисциплини.


Тържествената церемония по откриването ще започне точно в 20:14 ч. московско време и ще продължи три часа. Очаква се да я наблюдават над 3 милиарда телевизионни зрители по целия свят. Сценарият е базиран върху етапи от руската история. Ще участват солисти от водещи руски балетни театри, както и над 2500 актьори и танцьори. Авторите обещават незабравими светлинни ефекти и акробатични номера. Кулминация на церемонията ще бъде запалването на олимпийски огън, който за 4 месеца измина 65 хиляди километра, като летя до Космоса и се спусна на дъното на езерото Байкал. В щафетата се включиха повече от 14 хиляди факлоносци. Огънят ще бъде запален именно от факлата, летяла в околоземна орбита, а за чашата, в която ще гори до края на игрите, и ние имаме принос - тя е изработена от българска фирма. 

За откриването на Олимпийските игри пристигат над 40 държавни и правителствени ръководители, както и шефове на международни организации. Сред високопоставените гости е и българският премиер Пламен Орешарски. Няма специално планирана негова среща с руския президент Владимир Путин, но е възможно двамата да имат разговор по време на официалния прием.

Дни преди старта на Олимпиадата организаторите съобщиха, че всичко е готово за началото на големия световен спортен празник, както и за пореден път увериха, че е направено всичко необходимо за сигурността на игрите. На упреците на някои  журналисти, че се сблъскват с недовършено строителство и битови проблеми, вицепремиерът Дмитрий Козак отговори, че това били дребни недостатъци, които нямало да помрачат големия празник.

За подготовката на XXII Зимни олимпийски игри разказва пред Валерия Николова Марина Кочкина от Информационен портал Сочи. Интервюто можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

В Сочи официално ще бъдат открити Зимните олимпийски игри

22-рите Зимни олимпийски игри ще бъдат официални открити тази вечер в руския град Сочи. На церемонията на стадион "Фишт" ще присъстват премиерът Пламен Орешарски и министърът на младежта и спорта Мариана Георгиева . Много западни лидери обаче няма да..

публикувано на 07.02.14 в 07:15