Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родител..........да бъдеш или не!

    113 деца са настанени в социалните домове на Видинска област и очакват своя шанс да бъдат осиновени. В същото време повече от 4 500 кандидат- осиновители, включени в регистрите на Областните служби "Социално подпомагане" в цялата страна, искат да станат родители, но не всички сбъдват своята мечта. Защо това е така? Част от причините са свързани с тромавата процедура и факта, че за повечето деца липсва декларация от родителите за отказ от родителски права. Големият проблем обаче е желанието на повечето кандидат- осиновители да получат здраво бяло детенце, на възраст от 1 до 3 години. Уви, в повечето социални домове голяма част от изоставените деца са от ромски произход. И ако не бъдат осиновени до 5-6 годишна възраст, шансът да намерят семейство, е минимален. 
    Поне така беше до 1 януари 2011 година. "Вече са факт промените в Семейния кодекс, които ще дадат нови възможности на децата над 7- годишна възраст, на децата със специални образователни потребности и на тези, които са с увреждания. На всяко дете ще бъде изработен профил с основните индивидуални характеристики"- каза за РАДИО ВИДИН Емилия Николова- главен експерт в отдел "Закрила на детето" и секретар на Съвета по осиновявания във Видин. "Увеличава се броят на родителите, които нямат претенции към етническия произход на детето, което биха осиновили"- допълни Николова.
На територията на Видинска област детски смях в своя дом очакват 13 семейства- през 2010 година 3 от тях са успели да осиновят дете, в ход е процедура за още едно семейство.
    Едно от щастливите семейства- осиновители са от друг град на България. За РАДИО ВИДИН те споделиха, че тук са открили своето дете, след като не са одобрили предишните две, които са им предлагани. Изискванията им са били за българче до 3- годишна възраст. С тези претенции е и кандидат- осиновителка, която си тръгна недоволна, защото детето, което са й предложили, не отговаря на нейните очаквания.
    И тук идва въпросът: Когато човек реши да осинови дете, иска да го дари с обич и нежност /от които съдбата го е лишила/, или го прави, за да е като другите, да не е самотен, да подсигури старините си?
    Труден и малко жесток въпрос, но ако открием честния отговор поне за себе си, ще тръгваме към социалните домове с друга нагласа. Не като за магазин с изложени стоки, от които можем да избираме!

По публикацията работи: Пенка Милушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Винарово съхранява традициите и вярата в младите

Село Винарово ни посреща в хладното есенно утро, което след появата на слънчеви лъчи става все по-топло и приятно. Все още дърветата са със зелената си премяна, която тук-там се обагря в жълто.  Къщите се редят от двете страни на пътя красиви, горди и напети. Жителите на селото се славят със своето трудолюбие и спестовност. Пътували и..

публикувано на 11.10.24 в 12:00
Михаил Митев

Михаил Митев: На практика нищо не можем, а на теория много знаем

Приблизително половината от българските младежи се притесняват от финансови проблеми в бъдеще, а една четвърт - от неуспехи в кариерата.  Младежите са оптимисти, докато не се сблъскат с реалността при влизането на трудовия пазар, отчита проучване на "Тренд".  Произвеждаме ли тревожно поколение, притесняващо се за бъдещето си?  Дава ли..

публикувано на 10.10.24 в 10:00

Има ли място изкуственият интелект в училище

Изкуственият интелект променя пазара на труда, сочи анализ на Икономическия и социален съвет.  Препоръката е да се инвестира в обучение, но готово ли е образованието за това? Говорим с преподаватели по информатика в Профилираната природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" във Видин. Попитахме какво мислят и учениците. Държавата трябва..

публикувано на 09.10.24 в 15:54

Изкуственият интелект променя пазара на труда, препоръката е да се инвестира в обучение

Изкуственият интелект създава нови възможности на пазара на труда, трансформирайки работните места, професиите и работната сила, сочи анализ на Икономическия и социален съвет . Препоръката е да се инвестира в обучение. Анализът "Очакваните ефекти от влиянието на изкуствения интелект върху пазара на труда в България. Предложения за конкретни..

публикувано на 09.10.24 в 13:10

Каква подкрепа за местните общности осигурява МИГ- Лом

Местна инициативна група- Лом е регистрирана през 2017 година. Какви са ползите от сдружението за местните хора показа екипът на организирана обиколка на част от бенефициентите. "Смисълът е за формиране на една общност и хора като междинно звено и хора, които да подпомагат местния бизнес, земеделците и неправителствените организации в лицето..

публикувано на 07.10.24 в 12:04

Дунавци чества 50 години от обявяването си за град

Дунавци празнува 50 години от обявяването на населеното място за град. Честването съвпада с 10-ия Международен фолклорен фестивал "Дунавци пее и танцува". Тържествата ще продължат три дни, каза кметът Димо Скорчев:  "Това са два празника в едно, затова ще продължат в рамките на три дни. Имаме поканени състави - танцови и певчески групи...

публикувано на 04.10.24 в 08:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Необходима е всеобща реформа във всички области от безопасността на движението

По-малко ранени и загинали по пътищата на страната през настоящата година, но повече катастрофи, отчита статистиката. Намалява пътният травматизъм в област Видин, но тежките пътни инциденти в Монтана се увеличават.  МВР обяви засилване на контроа и административнонаказателната дейност.  Мисия възможна ли е пътната безопасност в България?  Качествена..

публикувано на 03.10.24 в 10:00