Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Киреевска земя ще се обработва само с арендни договори

"Изорани са 2 000 дка земеделска земя в землището на село Киреево. Не се знае от кого и какво ще се сее"- алармират кмета Герго Гергов жители на селото. На свиканото общоселско събрание става ясно, че пролетната оран е извършена по пъръчка на фирма "CSIF", която е основен арендатор и има сключен договор за ползване с фирма "Октопод". В преотсъпените парцели обаче се оказва че има и ниви, собствениците на които не са подписали арендни договори и не са давали съгласие за обработка на земята им.

"Земята е подготвена за сеитба, но още не сме започнали да сеем. Ако хората не желаят да ни предоставят имотите си, направеното до тук си остава за наша сметка. Аз бях заблудена, че всички имоти в масива са дадени под аренда. Намерението ни е да садим т.н. слонска трева, която е суровина за производство на пелети"- обяснява ситуацията Цветелина Бориславова- собственик на фирма "CSIF".

"Киряевската земя да се обработва само с арендни договори"- реши общоселското събрание. А засяването на площите може да започне само след сключване на арендните договори.
Вижте още

Акция за ваксиниране започва във врачанско

Регионалната здравна инспекция във Враца предприема акция, за да увеличи броя на ваксинираните жители на града и областта. 30 554 жители на Враца и областта са имунизирани до този момент, като почти половината от тях – 14 232-ма, са си поставили втора доза. Това е амбицирало здравната инспекция, за да повиши броя на защитените от заразата...

публикувано на 22.06.21 в 08:42

18 предложения ще гласува Общинският съвет в Мездра

Редовното месечно заседание на Общинския съвет в Мездра е насрочено за 24 юни /четвъртък/ от 16.00 часа при Проект за дневен ред от 18 точки. Заседанието ще започне с приемане на Правилник за реда, начина и условията за отпускане на еднократна помощ на лица и семейства от община Мездра по решение на ОбС, приемане на Годишен финансов отчет за..

публикувано на 22.06.21 в 08:38

8 случая на Ковид-19 в Северозапада

Трима заразени с коронавирусна инфекция са регистрирани във Видин, във Враца са четирима, а един в Монтана, показват данните на Единния информационен портал.120 са новите случаи на коронавирус у нас, 0,75 на сто са положителните проби от направените 16 070 теста.Починали са 10 души. С тях общият им брой от началото на пандемията у нас вече е 18 000. Като..

публикувано на 22.06.21 в 08:09

Снимката на 21 юни 2021 година

Празника на града отбелязват днес в Монтана . Празничната програма започна с Утринно богослужение и Божествена Света литургия.  Монтана награди четирима почетни граждани . Най-възрастният е д-р Георги Георгиев. 56 зрелостници получиха днес дипломите си в СУ "Цар Симеон Велики" във Видин . Две пълни шестици на Държавните зрелостни..

публикувано на 21.06.21 в 18:05

Жена загина при падане от етаж на жилищен блок във Враца

Полицията във Враца разследва инцидент със смъртта на жена, паднала от висок етаж на жилищен блок. Инцидентът е от съботната вечер, а според близките на Свежа Кръстинова, тя е била бутната от 7-ия етаж на жилищна сграда, която се намира на ул. "Илия Кръстеняков" №16 в града.  Братът на 43-годишната жена Борислав се притеснява, че разследващите не..

публикувано на 21.06.21 в 16:51

Обучават медицински специалисти за работа с деца с диабет

Обучение на медицински специалисти за работа с деца с диабет започна във Видин. До края на септември медицински сестри и фелдшери от училища, детски ясли и градини ще получат базисни знания и умения, обясни д-р Наташа Янева от Българската асоциация по детска ендокринология, която е един от лекторите: "Как да се действа при спешни ситуации, за да..

публикувано на 21.06.21 в 16:00

Видин да стане свободна икономическа зона, предлага икономист

Икономистът Димитър Тадаръков предложи концепция за развитието на Видин като свободна икономическа зона за следващите 20 години. Предложението на професор Тадаръков беше представено на публично обсъждане в областния град. Предстои да бъде внесено и в Общинския съвет. Ако концепцията бъде приета, с местно решение ще бъде определена нова данъчна и..

публикувано на 21.06.21 в 15:55