Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

40 години Етнографски музей в Берковица

С изложба на чипровски килими Етнографският музей в Берковица отбеляза 40-годишния си юбилей. В изложбата са включени тъкани килими от всички периоди и размери, изключително ценни и непоказвани досега. Представителните за Северозапада чипровски килими са от фонда на музея, който е най-богат на територията на област Монтана.

 
 
Първата постоянна етнографска експозиция в Берковица отваря врати още през 1971 година. От 1992 г. сбирката се премества в днешния си дом - стара едноетажна възрожденска къща в центъра на града, с външна софа и южно изложение. Строена през XIX в., сградата е с интересни мотиви от дърворезба по вратите и долапите. Запазени са основните конструкции и стени, съхранен е и автентичния начин на отопление на помещенията и банята.

 
Етнографският музей в Берковица разполага с богата експозиция, която запознава с бита и обичаите на хората от Северозападна България. Включен е в Стоте национални туристически обекта. Във фондохранилищата му се пазят уникати от сферата на художественото творчество и занаяти, както и народните обичаи. Основните колекции са от тъкани-костюми, свилени платна, черги, килими, изделия от дърво и метал, накити и керамика- над 15 000 експоната.

Богато цветово многообразие в изработката на облекла и килими, накити, предмети на домашния бит и някои традиционни за региона обичаи може да види всеки посетител. Повечето експонати са от времето на турското робство, когато Берковица е била занаятчийско селище с развито грънчарство, свиларство и медникарство.
По публикацията работи: Петя Генова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Въздухът над Враца е все по-чист

Община Враца успешно изпълнява програмата си за подобряване качеството на атмосферния въздух , като през последните 4 години нивата на фините прахови частици отговарят на европейските и национални изисквания. Това показват данните от акредитираната измервателна станция и осъществения контрол от компетентните органи. Броят на дните, в които има..

публикувано на 30.03.24 в 11:00

Наближава крайният срок за участие в Националния синодален конкурс

До 15 април е срокът за участие в Националния синодален конкурс. Тази година той е посветен на празника Петдесетница. Организира се от Синодалния културно-просветен отдел. Конкурсът е в три раздела- изобразително изкуство, литература - поезия и проза и фотография и информационни технологии. Конкурсът е от 2014-та година, като първоначално той..

публикувано на 30.03.24 в 10:05

Търсят директор на общинското предприятие "БКС" в Кула

Предстои откриване на процедура за провеждане на конкурс за избор на директор на Общинско предприятие "Благоустройство и комунално стопанство" в Кула и избор на членове на представители на Общински съвет в комисията за провеждане на конкурса. До 10 страници трябва да представи бъдещият директор, кандидат за такъв, какво е виждането му за работата и..

публикувано на 30.03.24 в 08:58

Проведоха форум за превенция на онкологичните заболявания във Враца

Форум, посветен на превенцията на онкологичните заболявания , се проведе във Враца. Той беше организиран от областна администрация със съдействието на регионалната здравна инспекция и комплексния онкологичен център.  Областният управител Надя Донкинска откри събитието и изрази надежда, че в забързаното ежедневие отделяне на малко внимание за..

публикувано на 30.03.24 в 07:56

Снимката на 29 март 2024 година

Нова дейност, свързана с лечението на  периферната съдова болест, ще се извършва в отделението по кардиология на видинската болница. Това съобщи началникът на отделението д-р Стоян Филипов и поясни, че от всички сърдечно-съдови заболявания периферната съдова болест е на трето място по смъртност след исхемичната болест на сърцето и мозъчно-съдовата..

публикувано на 29.03.24 в 18:00
проф. Светослав Малинов

Проф. Светослав Малинов: Няма конституционна криза

За конституционна криза не може да се говори. Това каза политологът проф. Светослав Малинов в коментар за вътрешнополитическата ситуация в страната: "Просто трябва да се намери кандидат за премиер от посочените и да се продължи напред. Това, че има някакви затруднения президентът и така нататък не означава, че има криза." Едно е да се мерят..

публикувано на 29.03.24 в 16:58

Нова дейност започва в отделението по кардиология във Видин

Нова дейност, свързана с лечението на периферната съдова болест , ще се извършва в отделението по кардиология на видинската болница . Това съобщи началникът на отделението д-р Стоян Филипов и поясни, че от всички сърдечно-съдови заболявания периферната съдова болест е на трето място по смъртност след исхемичната болест на сърцето и мозъчно-съдовата..

публикувано на 29.03.24 в 16:52