Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За Учителя- с любов...

Всеки мери днешния ден със сърцето си. Защото днес празниците имат по няколко лица. Но и вчера, че и преди 100, или преди 1000 години, празниците пак са си имали по повече лица... Една и съща винаги е била мечтата човешка повече да не е така...
 
Едно от лицата на празниците са парадите. Наричали са ги и с други имена- шествия, манифестации, дефилета... Ако е от сърце участието в тях- хубаво. Ако ли не- дефилиращите с малко крива усмивка отчитат дейност. Формално погледнато, днес шествия, открити сцени, грамоти и приветствия Бог даде в изобилие. Не за това лице на празника обаче ни е думата. Откровено за какво ни е думата каза в рубриката "Абсурдизми" в "Посоките на делника" един учител- Людмила Генадиева:

Във време на криза, най-вече духовна, рядко говорим за негова милост Учителя. Най-често причините да се сетим за него са три: Първо- гениалното ни отроче, наследило родителския талант в ученето, е получило двойка; Второ- идат избори, а гласовете, бирата и кебапчетата традиционно не достигат. Пък и един глас, получен срещу празни обещания, никога не е излишен; Трето- когато идва 24 май. Редно е да потупаме по широкия гръб изтормозения даскал, преди да го натоварим пак още утре. Ами така, де! За "Честит празник!"...

Безвъзвратно си отиде мрачното време на ретроградния комунизъм. Заедно с него отлетяха образите на усмихнати и чистички деца, с пролетни цветя в ръце, и вървящи редом с тях ведри учителки с нови костюми. Днес нещата са коренно различни. Нямат нищо общо с миналото. Днес учителките нямат нови костюмчета- излезли са за празника с делничните си дрешки- често те са онези, с които ги помнят учениците им, завършили преди десетина години...

Днес в часа на класа Учителят е не само метач, но и пожарникар, гинеколог, че и синдикален бос... А ако му се е паднал късметът например да е член на училищната Комисия по безопасност на движението, следва да проверява изправен ли е автобусът, с който децата тръгват към морето, където учителят трябва да има и правоспособност за спасител...

Да, днес нещата нямат нищо общо с миналото. Някога канеха предпразнично учителя на банкет... Днес на банкета му викат коктейл, а даскала не го и канят на него. Днес никой не се сеща, че даскълът не е по-долу от магарето и за да върши работа, трябва да го нахранят. И не е въпросът само до хляба. Защото не само с хляб се живее...
Затова на днешния празник нека поискаме прошка от българския учител. И да признаем, че без него- страдалеца на модерното време, нищо няма да е същото. И това- различното, няма да е по-добро. Уважението към учителя е не само зачитане на авторитета на обучаващия. То е уважение към по-възрастния, призван да подготви и въведе в живота младото поколение. Защото смирението пред възрастта и знанието е в основата на човешкия морал. В този смисъл на Учителя не следва да бъде отнемано онова, което по принцип дължим- благодарността за нелекия труд и ежедневните тревоги.

Честит да е празникът ти, Учителю!
Ведър да е денят ти! Леко и топло да е в душата ти!
Вижте още
с. Лехчево, детска площадка

Държавата с оценка среден 3.09 за грижата за децата

"Национална мрежа за децата" представи мониторинговия си доклад "Бележник 2021: Какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?". Оценката е за напредъка на държавните политики за деца през 2020 година. Докладът е изготвен от 39 експерти от  гражданските организации и 7 външни оценители. В анкетите и препоръките са участвали също 700..

публикувано на 13.05.21 в 13:15

"Медицинска сестра"- призвание ли е професията?

На 12 май отбелязваме Международния ден на сестринството. Този ден се отбелязва от 1965 година от Международния съвет на медицинските сестри с цел да се повиши осведомеността на обществеността за важната роля на медицинските сестри в здравеопазването. Чества се годишнина от рождението /през 1820 година/ на английската медицинска сестра Флорънс..

публикувано на 12.05.21 в 12:13

Кънчо Стойчев: Започва нов период в историята на България

"45-ото Народно събрание бе опит за начало на промяна в страната" . Това коментира в "Посоките на делника" социологът от Галъп интернешънъл Кънчо Стойчев : - Тази промяна ще тече дълго и бавно с приливи и отливи, но така или иначи виждаме, че приключва със сигурност един 10-12-годишен период в историята на България. Започва нов период, започва..

публикувано на 11.05.21 в 15:19

Светослав Малинов, политолог: Служебното правителство и гражданското общество могат да променят обстановката преди изборите

Приключи работата на най-кратко съществувалото Народно събрание в севременната ни история. Със свой указ президентът Румен Радев назначи от 12 май 2021 г. служебно правителство. Служебен премиер ще бъде Стефан Янев. С друг указ държавният глава разпусна 45-ото Народно събрание и насрочи парламентарни избори за 11 юли. С какво ще запомним 45-ия..

публикувано на 11.05.21 в 14:19

Възползват ли се Дунавските общини от потенциала, който реката предоставя

Дунав е втората по големина река в Европа.. Басейнът на реката включва 19 страни и свързва милиони души.  Река Дунав е от изключително значение и за България, тъй като представлява една от границите на страната ни и връзка с останалата част на континента. Развитие на огромния икономически потенциал на река Дунав, която свързва страните от Централна..

публикувано на 10.05.21 в 14:11

Хубав ден Великден, още по-хубав - Гергьовден

Българската православна църква отбелязва паметта на големия светец и чудотворец Свети великомъченик Георги Победоносец .  Името на светеца произлиза от гръцкото "Георгиос", което означава земеделец, а за живота и делото му разказа свещеник Илия Симеонов от Видинската епархия. "Той е бил любимец на Диоклециан, но след като започва..

публикувано на 06.05.21 в 10:35

Ще бъдат ли подпомогнати туроператорите заради кризата?

Българските туроператори и туристически агенти са сериозно обезпокоени от липсата на яснота за последващото подаване на документи по мерките за запазване на заетост и по третата фаза на процедурата за подкрепа чрез оборотен капитал за малките и средни предприятия, засегнати от временните противоепидемични мерки. От обединение "Бъдеще за туризма",..

публикувано на 05.05.21 в 11:46