Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тема на деня: Ще се питаме ли скоро "Де е Видин" на политическата карта на нова България

Ако вземем за модел познатото на всеки българин стихотворение на Иван Вазов в частта му "Питат ли ме де зората...", с последващ предполагаем отговор- "Тамо, аз ще отговоря, де се бели Дунав лей...", точно ще е да кажем, че напоследък хората от Видинско се чудят след парафразата "Питат ли ме де е Видин..." дали има шанс за предполагаем последващ отговор- "Тамо, аз ще отговоря, де се бели Дунав лей..." За жалост обаче това не е най-новият виц от сборника "Резерват Северозапад". Както не се оказа виц и приказката за "трите най-" на Видин: най-бедният град в най-бедния регион на най-бедната държава- членка на ЕС...
 
На 20 април 2006 година нивото на река Дунав при Видин е 979 сантиметра...
Из Видинско чувството за застрашеност е толкова силно, че в последните два месеца за втори път непримиримите иначе Ляво, Дясно и Център на Видинския общински съвет гласуваха дружно поредното си послание до Държавата. Работата си на последното заседание местният парламент започна с изпращане на Призив от името на общинските съветници към правителството и Народното събрание, по повод официални изявления за закриване на Видинския клон на "Напоителни системи", чиято грижа са защитните земно-насипни диги в областта, с обща дължина 36 километра...

Общинските съветници избраха председателя на Комисията по здравеопазване и социални дейности Момчил Станков за делегат в Общото събрание на акционерите на видинската болница "Света Петка", насрочено за същия ден.

Големият дебат този път се получи около предложението на кмета на Община Видин Румен Видов за участие на Общинския съвет в управлението на ФК "Бдин" Видин. Бащите на града решиха членовете на постоянната Комисия за младежта, спорта и туризма, заедно с Павел Паунов, Пламен Каменов и Георги Гергов, да представят ОбС Видин в Управителния съвет на футболния клуб.

Намаляване на наемите на всички маси и търговски обекти на територията на видинските пазари с 10% за срок от 1 година приеха общинските съветници. Кметът на общината Румен Видов обоснова необходимостта от подобна стъпка с икономическата криза и желанието за подпомагане на местния бизнес.
Ето няколко примера за снижен наем:
Маса за зеленчуци- от 43 на 35 лева за месец;
Маса за промишлени стоки- от 35 на 30 лева за месец;
Маса за железария- от 35 на 30 лева на месец и т.н.

Разгледан бе и въпросът за лечението на 7-годишната Ейми, която страда от остър вирусен енцефалит. По предложение на Павел Паунов Общинският съвет одобри финансова помощ от 3000 лева, които да покрият транспортните разходи на семейството до клиника в Израел. До момента от необходимите за лечението на момичето 25 000 евро са събрани около 43 000 лева.

Общинските съветници одобриха 4 предложения на кмета Румен Видов за разкриване на нови социални услуги- делегирани от държавата дейности, като сградата на бившето спортно училище вече и съвсем официално става Комплекс за социални услуги за деца и семейства. Комплексът, известен във Видин като новият център на УНИЦЕФ, бе открит с церемония и водосвет още на 11 май 2011 година.

Още по драмата "Напоителни системи" Видин, из рубриката "Абсурдизми" в "Посоките на делника" на РАДИО ВИДИН:

Градският плаж на Видин под крепостта "Баба Вида" в края на юни 2010 година.
Миналата седмица в Народното събрание бе дискутирана една много деликатна тема, касаеща пряко българския Северозапад. Заговори се, че клонът на "Напоителни системи" във Видин ще бъде закрит. Знае се, че Видинска област е сериозно застрашена- сега и в исторически план, при високи води на река Дунав, а броят на отводнителните станции и язовирите е най-голям именно в този регион от трите северозападни области. В тази връзка в деня за парламентарен контрол депутатът от Коалиция за България Михаил Миков отправи няколко въпроса към земеделския министър Мирослав Найденов.

"Това ще бъде 15-тата структура със закрити работни места"- заяви в пленарна зала Михаил Миков. В отговор министър Мирослав Найденов изнесе подробна информация за дейността на "Напоителни системи" клон Видин през 2010 година, за да мотивира решението за поредното "преструктуриране" в Северозапада...
Научете повече от аудиоматериалите към статията.
По публикацията работи: ЕКИП НА РАДИО ВИДИН


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48

Ново улично осветление изграждат във Видин, Белоградчик и Ружинци

Енергийно ефективно осветление ще бъде изградено по проекти на общините Видин, Белоградчик и Ружинци. Финансирането е по Плана за възстановяване и устойчивост. В община Белоградчик проектът е на стойност 380 000 лева. Ще бъдат обхванати най-големите населени места, обясни кметът Боян Минков.  "При условията на много сериозна конкуренция,..

публикувано на 13.07.24 в 12:58

Ремонтират улици във Враца

Лятото във Враца ще премине в ремонти, съобщиха от общинската управа и поясниха, че са осигурени са средства за рехабилитацията на още улици в града и селата.  Предстои обновяването на още ключови пътни участъци и междублокови пространства в града, както и на компрометирани улици в населените места на Враца. С подписано преди дни споразумение между..

публикувано на 13.07.24 в 12:20

Комисия се събра за събора "Кадъ боаз"

Традиционният международен граничен събор на прохода „Кадъ боаз" при селата Салаш  и Ново Корито тази година ще се проведе от 19 до 21 юли. По традиция съборът се отбелязва всяка година в предпоследната събота и неделя на месец юли. Организатори на най-големия международен събор на Балканите са Община Белоградчик от Република България и Община..

публикувано на 13.07.24 в 10:43

Фолклорен фестивал събира в Нефела над 400 самодейци от Северозапада

Фолклорният фестивал “Северняшки ритми” ще се проведе във врачанското село Нефела. Над 400 самодейци от десетки читалища в Северозападна България ще покажат таланта си, обясни секретарят на местното читалище "Св. св. Кирил и  Методий" Елка Петрова. "Първи на сцената ще излезе нашият танцов състава "Северняши ритми", на който е кръстен..

публикувано на 13.07.24 в 10:00