Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За децата на Северозапада

Изложба "Децата на Видин- болка и радост" откри в центъра на крайдунавския град фотографът Богомил Петров.
 
"За мен това е най-хубавият ден в годината, защото е не само ден на детето, но и ден на бъдещето на Планетата", коментира един от зрителите на изложбата на открито.

Традиционната годишна изложба, посветена на 1 юни- Деня на детето, на студиото по изобразително изкуство "Рениарт" Монтана, вече е подредена и посреща посетители в експозиционна зала "Кутловица". Показани са творби на около 50 деца, на възраст от 5 до 19 години. Подбрани са най-сполучливите рисунки, графики, живописни творби, колажи и декоративни композиции, създадени от възпитаниците на Рени Петрова през тази учебна година.

За празника на децата днес входът на откритите басейни в Спортно оздравителния комплекс в Козлодуй е безплатен за всички ученици. А от утре- 2 юни, започва курс по плуване за начинаещи, които ще обхване деца във възрастовата група от 5 до 8 години.

 

 
В Лом денят започна с карнавално шествие, рисунки на асфалт, представяне на детската полицейска атракция. А в късния следобед, в залата на читалище "Постоянство", театрална трупа от град Ниш, Сърбия, ще представи приказката "Омагьосаната принцеса". Цял ден днес децата в Лом се возят безплатно на влакче- атракцион.

 
 
 
Педагозите от Центъра за обществена подкрепа във Видин са изработили маски на любими приказни герои, които заедно с балони и дипляни, подаряваха на децата по площад "Бдинци".
 
Големият детски купон в крайдунавския град започва в 16.30 часа. На откритата сцена пред художествената галерия "Никола Петров" пъви ще пеят и танцуват в общ концерт деца от всички детски градини на Видин. В същия час по ул. "Търговска" до площад "Бдинци" ще премине дефиле на духовия оркестър и мажоретния състав на СОУ "Св. Св. Кирил и Методий". Обща тебеширена картина на тема "Детство мое" ще рисуват в централната алея на Дунавската градина малчугани до ІV клас. За 17.45 часа е насрочен конкурсът "Мини Мис и Мистър" за деца от 3 до 7 години. По това време по-големите деца ще могат на площад "Бдинци" да се включат в състезанията по стрийтбол, дартс, теглене на въже или колоездачен мимимум. На прощада какво са научили ще покажат възпитаниците на две детски полицейски академии- от Видин и Брегово, а след тях ще танцува брейк и хип-хоп формация. На площада ще дефилират децата от фанфарния състав на Кула, а на откритата сцена пред ГалеРията ще играят децата от състава за автентичен фолклор при читалището на Винарово. Пъстрата точка на концерта ще сложат възпитаниците на школите по изкуствата от видинското читалище "Цвят". А най-последно ще е тегленето на томболата, билети за която ще се продават на всички естради. Събраните средства ще бъдат насочени за лечение на болни деца от Видин.
По публикацията работи: Полина Тодорова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Отбелязваме Деня на туризма

Днес отбелязваме Деня на туризма. Това се случва всяка година в последния неделен ден на август в чест на първото масово туристическо изкачване на Черни връх на Витоша, осъществено на 27 август 1895 год. С изкачването на Черни връх е учреден клуб на българските туристи, днес Български туристически съюз. С интересна проява във Враца отбелязват Деня на..

публикувано на 25.08.24 в 13:31

Подготвят традиционния събор в Бойница

С богата празнична програма и различни изпълнители в Бойница ще бъде отбелязан традиционния събор на селото "Богородица". Откриването на празничните дни ще е на 31 август, събота, от 19.00 часа на площада с приветствено слово от кмета на общината Анета Генчева.  Участие в програмата ще вземат танцови състави от  гостуващи читалища. Те ще потопят..

публикувано на 25.08.24 в 09:42

Общинският съвет в Лом ще заседава в края на август

Сред точките в дневния ред е предложението на кмета Цветан Петров за включване на Първо основно училище "Никола Първанов" и Средно училище "Димитър Маринов" в списъка на средищните училища в Община Лом за учебната 2024 – 2025 г. Ако докладната записка бъде приета, градоначалникът ще трябва да внесе мотивирано предложение до Министерството на..

публикувано на 25.08.24 в 09:34

Община Враца дарява два нови автомобила на полицията

Община Враца предоставя за нуждите на полицията два нови леки автомобила. Това ще се случи, ако във вторник на редовното си заседание местният парламент одобри предложението.  Новите високопроходими возила "Дачия Дъстър" са купени за 100 000 лева с ДДС с пари от местния бюджет.  Общинската управа ще ги предостави за нуждите на МВР за срок от 10 години...

публикувано на 25.08.24 в 09:26

В Лом ще обсъждат отчета на бюджета за 2023 година

Публично обсъждане на отчета на бюджета на община Лом за 2023 година ще се проведе в средата на следващата седмица. Желаещите предварително да се запознаят с материалите по отчета могат да направят това всеки работен ден в сградата на местната общинска администрация, ул. "Дунавска" № 12, стаи 207 и 209, или на интернет страницата на общината –..

публикувано на 25.08.24 в 09:11

Враца посреща поредния "Врачански теферич"

Предстои една вълнуваща неделя в парка край врачанския стадион, съобщиха от общинската управа в града под Околчица.  За поредна година ще се проведе събитието, познато на местните като "Врачански теферич" в парка при стадион "Христо Ботев".  За най-малките жители на Враца са подготвени забавления от миналото на техните родители – настолни игри,..

публикувано на 25.08.24 в 09:02

Видин е домакин на средновековния фестивал "БъдинЪ"

С военни демонстрации и огнено шоу започна 12-то издание на средновековния фестивал "БъдинЪ".  За поредна година средновековният замък "Баба Вида" е домакин на фестивала, който започна с  възстановка на кръстоносния поход на унгарския крал Сигизмунд и последиците от него – завладяването на Видинското царство и окончателният край на Средновековна..

публикувано на 25.08.24 в 08:30