Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

110 години училище "Христо Ботев" - Белоградчик

СОУ "Христо Ботев" в Белоградчик чества своя патронен празник. Името си училището носи от 1901 г., когато учениците се настаняват в новопостроената сграда на площада. А от 15 септември 1965 г. учебните занятия започват в сегашната сграда, която е не само по-голяма, но и с отделен физкултурен салон, няколко външни спортни площадки и работилница за обучението по трудово.

През последните години училището се ремонтира и модернизира. В него вече функционират три компютърни кабинета с безжичен интернет, много добре оборудвани кабинети по биология, химия, физика, история. От тази учебна година към общообразователния горен курс се присъединиха и четирите професионални паралелки, в които се обучават кадри за туристическия бизнес. Благодарение на това сливане училището усвои над 200 хил. лв. за ремонт. За нуждите на професионалното обучение бе изграден специален модерно обзаведен с технически средства кабинет и напълно обновени в съвременен стил кухня и столова.

В училището в момента се учат над 300 ученици. Всяка година над 80 % от завършващите абитуренти се реализират във ВУЗ. Те са достойни наследници на такива известни имена като проф. д-р Богомил Ковачев, проф. Кръстан Каракашев, проф. д-р Кръстьо Димитров, проф. д-р Мито Маджаров, доц. д-р Златка Петрова, доц. д-р Атанас Стригачев- възпитаници на това училище, което само след 3 години ще чества своя вековен юбилей.
Вижте още

Бързо производство за мъж, предизвикал катастрофа

Полицията образува бързо производство срещу мъж от врачанското село Паволче след предизвикана от него катастрофа, докато управлявал кола под въздействието на алкохол, съобщиха от ОД на МВР. Инцидентът е станал вчера на път в населеното място, на който самокатастрофирал лек автомобил, управляван от местен мъж – В.Б., който е професионален..

публикувано на 08.05.21 в 16:11

Българи и руснаци се поклониха на военното гробище във Видин

В навечерието на 9 май - Ден на победата над хитлерофашизма и Ден на Европа, кметът на община Видин Цветан Ценков и Максим Петров, ръководител на отдел "Външна политика" в Посолството на Руската федерация в България, посетиха Руското военно гробище в града. Те поднесоха венци и цветя и отдадоха почит към паметта на загиналите през есента на 1944..

публикувано на 08.05.21 в 14:15

Стрелба с лък ще се проведе в Оряхово

Стрелба с лък ще се проведе в района на крепостта "Камъка" в Оряхово. Събитието е част от проекта на Историческия музей "Ехо от вековете". Това обясни за Радио Видин Евгения Найденова, директор на Исторически музей в Оряхово. "...Между 14 и 18 часа ще може всеки да дойде и да стреля, като инструкторите са обучени от професионалисти... " "Ехо от..

публикувано на 08.05.21 в 11:00

Днес е Светла събота

Православната църква отбелязва Светла събота. На този ден се отдава почит на Свети Йоан Кръстител. Светла събота е шестият ден от Светлата седмица след Великден, когато всеки ден се славят Божията майка и светите апостоли. Тъй като съботният ден е посветен на мъртвите, хората раздават червени яйца в памет на наскоро починали..

публикувано на 08.05.21 в 09:17

Във Видин ще отдадат почит на Руското военно гробище

В 11.00 ч. днес кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков и заместник-кметът Борислава Борисова ще присъстват на поклонението на Руското военно гробище, което ще се проведе по повод Деня на победата и Деня на Европа - 9 май. По традиция всяка година събитието се организира от Руски клуб "Видин-2002". За поклонението ще пристигне Максим Петров,..

публикувано на 08.05.21 в 08:59

"Петият елемент" във Видин

Образователния спектакъл "Петият елемент", посветен на природните бедствия и стихии и как да се предпазим от тях, ще представи днес видинският куклен театър. В него чрез средствата на театъра публиката ще се запознае с инструкциите за безопасност при бедствия и аварии. Сценарист: Мая Димитрова Режисьор: Димитър Димитров Сценограф: Георги Славков..

публикувано на 08.05.21 в 08:30

Фермерски пазар ще се проведе във Враца

Арт ателие и томбола с много изненади са част от новите предложения на Фермерския пазар, който ще се проведе днес във Враца. Близо 50 производители от цялата страна ще вземат участие в изложението, което ще започне в 09:30 и ще продължи до 18:30, пред сградата на Община Враца. На пазара ще има специално обособен щанд за дегустация на бира. Ще има..

публикувано на 08.05.21 в 08:10