Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хората с увреждания сами ще закупуват помощни средства

С промените на правилника за получаване на целева помощ за покупка и ремонт на помощни средства, приспособления и медицински съоръжения, хората с увреждания вече ще получават средствата и сами ще преценяват откъде да пазаруват.

"Промените на наредбата са в сила от 1 юни. Хората с увреждания ще подават молби в социалните дирекции по места и копие от решение на ТЕЛК. До един месец те трябва да представят обратно фактура за извършената покупка"- поясни директорът на Регионална дирекция Социално подпомагане в Монтана Георги Цеков. Той посочи, че заявленията могат да се подават и от упълномощени лица.

"В териториалните дирекции е създадена добра организация. Определени са и експерти, които да консултират гражданите. Социалните служби ще засилят контрола по изпълнението на тази наредба, ще се следи и да няма злоупотреби"- каза още Георги Цеков.
По публикацията работи: Любо Андреев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 3 септември 2024 година

Единствената производствена база на държавното млекопреработвателно предприятие остава във Видин.   Предвиждат се инвестиции за подобряване на материалната база, които ще започната още през този месец.  ВиК- Видин експлоатира 1 682 км водоснабдителна мрежа, 52 водоснабдителни станции и 147 водоснабдителни резервоари. По- голямата част от..

публикувано на 03.09.24 в 18:05

Пръскат срещу комари в Лом

От 4 до 9 септември 2024 г. на територията на община Лом ще се проведе наземно третиране срещу комари. Пръскането ще се извърши при подходящи метеорологични условия – без дъжд и скорост на вятъра до 5 м/сек., от 20.30 ч. до приключване, но не по-късно от 06:00 ч., съобщават от местната общинска управа.  Обработката срещу комари ще се извърши..

публикувано на 03.09.24 в 15:59

Амортизираните водопроводни мрежи са причина за честите аварии във Видинско

ВиК- Видин експлоатира 1 682 км водоснабдителна мрежа, 52 водоснабдителни станции и 147 водоснабдителни резервоари. По- голямата част от водопроводните мрежи и съоръжения са силно амортизирани , с изтекъл експлоатационен срок и с висока аварийност, в резултат на което честите аварии причиняват и чести нарушения във водоподаването и съответно в..

публикувано на 03.09.24 в 15:13

Пореден пожар във Вършец

Пожар горя над кварталите „Изток" и „Левски" над Вършец.  Сигналът е подаден вчера към 17 часа. Според кмета на града инж. Иван Лазаров има голямо съмнение палежът да е умишлен. Два екипа на пожарната във Вършец, огнеборци от Берковица, служители на горското стопанство и доброволци от общината са се включили в гасенето на пожара вчера, което е..

публикувано на 03.09.24 в 12:37

Възрастна пешеходка е блъсната при маневра на заден ход

При маневра на заден ход 68-годишен видинчанин е ударил стояща зад колата 76-годишна пешеходка през вчерашния ден, съобщават от полицията в крайдунавския град. Жената е транспортирана в болница. При прегледа е констатирана фрактура на раменна става. Тестът с дрегер на мъжа не е отчел наличие на алкохол. По случая е образувано досъдебно производство...

публикувано на 03.09.24 в 09:55

Изложба популяризира героичното съединение между Княжеството и Източна Румелия

Временна изложба „По начин най-благороден...", посветена на Съединението, откриха в художествена галерия „Кирил Петров" в Монтана. Тя е дело на Регионален исторически музей – Пловдив „Днес прогласено Съединението по начин най-благороден". Така започва телеграмата, подписана от  Захари Стоянов, до тогавашния министър-председател на княжество България..

публикувано на 03.09.24 в 09:52

ДКЦ-то във Враца тегли кредит за закупуването на ехограф

Диагностично-консултативен център-1 във Враца, който е 100% притежание на общинския съвет, ще тегли кредит от 70 000 лева. Разрешение за това дадоха членовете на местния парламент на последното си редовно заседание. Средствата ще се използват за купуването на стационарен ехограф. Това е необходимо, тъй като дейността на центъра е увеличена и има..

публикувано на 03.09.24 в 09:46