Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Мъртви души" докараха уволнение на директор на училище

10 учители и директорът на помощно училище "Петър Берон" във Враца отиват на прокурор. Директорът Веселин Спасов ще бъде предложен на министъра на образованието и за уволнение.

Причината е фалшифициране на документи и финансови нарушения в рамките на около 2 учебни години. Далаверите, заради които тече мащабна проверка в училището сега, са съобщени от вътрешен човек. Действащ учител е сигнализирал Регионалния инспекторат по образование, че в учебното заведение се водят като ученици "мъртви души". Тези деца, не само че присъстват в дневниците с имената си, ами са получавали оценки, писани са им и отсъствия. Така въпреки проверките досега, инспекторите не са могли да засекат перфектно маскираните закононарушения.

"Последната проверка, влязла в училището, е била през този април. Екипът открил отсъстващи 2-3 деца в паралелките. Учителите и директорът обаче отговорили, че това са отсъстващи за деня"- информира началникът на РИО Галина Евденова. "В цялата история са намесени всички учители и директорът, затова наказания ще носят всички. Работодател на директора е образователният министър и след като приключи проверката, ще предложа на министъра Веселин Спасов да бъде уволнен"- коментира Евденова. Тя посочи, че по предварителни данни "мъртивте души" в училището са 9. Държавата пък плаща по 3 000 лева годишна издръжка за всяко едно дете от училището.

В момента директорът е с прекъсната отпуска от проверяващите и е върнат на работа. Тъй като престъплението е изпипано документално, се търсят други начини за доказване на вина. Междувременно е засечено несъотвествие за дете от Дома в Мездра. По документи на училището това дете се води като ученик в "Петър Берон", а при направена насрещна проверка в Дома за деца в Мездра е установено, че детото от повече от една година е при семейството си в Ардино. Докладът от проверката ще е готов другата седмица.
Вижте още

"С ръце за село" помага за обновяването на киносалона в Кошава

Доброволци от платформата "Фабрика за идеи" заедно с местни жители във видинското село Кошава възстановяват киносалона на читалището. В него не е имало  събития повече от 20 години, а сега ще може да се ползва отново, каза кметският наместник Николай Неофитов . Миналото лято Кошава беше сред селата, включени в инициативата на..

публикувано на 12.07.20 в 15:40

Берковица ще бъде домакин на състезание по стрийт фитнес и канадска борба

Първото по рода си състезание в Берковица ще бъде на 25 юли, от 15:00ч. до ръгби стадиона на "Балкански котки". Организатори са AIM Work and Travel и Ръгби клуб "Балкански котки". Проявата ще бъде съчетана с много забавления, музика, награди, томбола и добро настроение. Дисциплините ще бъдат: индивидуално състезание в 3 упражнения,..

публикувано на 12.07.20 в 15:20

Младежкият център във Враца организира тематични разходки, кино и концерти

Тематични разходки, кино и концерти предлага Младежкият център във Враца. Летни занимания на открито има за децата от всички възрасти, каза Цветелина Теофилова, ръководител на звено "Център за младежки дейности" към Община Враца: "През лятото сме предвидили много тематични разходки на открито. В момента правим и..

публикувано на 12.07.20 в 11:55

Оставка на правителството поискаха протестиращи във Видин

Протест с искане за оставка на правителството и главния прокурор се проведе във  Видин .  Демонстрацията беше вчера вечерта на площад "Бдинци": "Аз съм тук, защото съм идеалист. Независимо, че съм имала много разочарования в държавата си. Вярвам в идеята за чиста и свята република.  Много пъти съм представлявала България пред..

публикувано на 12.07.20 в 08:30

Няма нови случаи на Covid-19 във Видин, Враца и Монтана

211 са новите случаи на Covid-19 у нас за последното денонощие. Направени са 2 806 теста. С тях общият брой на заразените в страната достига 7 175 души, от които активни са 3 597. Това показват данните, публикувани на Единния информационен портал за коронавируса. Няма нови случаи във Видин, Враца и Монтана. До сега установените за Видин..

публикувано на 12.07.20 в 07:50

Една проба за коронавирус е направена във Врачанско

Само една проба за коронавирус е взета във Врачанско през изминалите 24 часа , това съобщиха от регионалната здравна инспекция. Тестът е от контактно лице от областния град, чиито пол не се съобщава. Още двама души чакат резултата от пробата си, допълват от РЗИ. Според здравните власти във Врачанско от началото на пандемията са били..

публикувано на 11.07.20 в 16:22

Деца от Мездра завършиха курс по плуване

Деветнадесет малчугани от първата смяна на "Плувно лято 2020" в Мездра получиха своите сертификати за завършен курс на обучение. Обучението през лятото започна на 1 юли и ще продължи до 4-ти септември. Плувните курсове ще се проведат в пет смени, като във всяка ще се включат по около 20 деца. Секретарят на община Мездра Светлана Мицева връчи..

публикувано на 11.07.20 в 15:56