Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Мъртви души" докараха уволнение на директор на училище

10 учители и директорът на помощно училище "Петър Берон" във Враца отиват на прокурор. Директорът Веселин Спасов ще бъде предложен на министъра на образованието и за уволнение.

Причината е фалшифициране на документи и финансови нарушения в рамките на около 2 учебни години. Далаверите, заради които тече мащабна проверка в училището сега, са съобщени от вътрешен човек. Действащ учител е сигнализирал Регионалния инспекторат по образование, че в учебното заведение се водят като ученици "мъртви души". Тези деца, не само че присъстват в дневниците с имената си, ами са получавали оценки, писани са им и отсъствия. Така въпреки проверките досега, инспекторите не са могли да засекат перфектно маскираните закононарушения.

"Последната проверка, влязла в училището, е била през този април. Екипът открил отсъстващи 2-3 деца в паралелките. Учителите и директорът обаче отговорили, че това са отсъстващи за деня"- информира началникът на РИО Галина Евденова. "В цялата история са намесени всички учители и директорът, затова наказания ще носят всички. Работодател на директора е образователният министър и след като приключи проверката, ще предложа на министъра Веселин Спасов да бъде уволнен"- коментира Евденова. Тя посочи, че по предварителни данни "мъртивте души" в училището са 9. Държавата пък плаща по 3 000 лева годишна издръжка за всяко едно дете от училището.

В момента директорът е с прекъсната отпуска от проверяващите и е върнат на работа. Тъй като престъплението е изпипано документално, се търсят други начини за доказване на вина. Междувременно е засечено несъотвествие за дете от Дома в Мездра. По документи на училището това дете се води като ученик в "Петър Берон", а при направена насрещна проверка в Дома за деца в Мездра е установено, че детото от повече от една година е при семейството си в Ардино. Докладът от проверката ще е готов другата седмица.
Вижте още

Над 50 нови случая на COVID-19 в Северозапада за понеделник

26-тима новозаразени в област Монтана отчита Единния информационен портал за последното денонощие. 15 са новите случаи на COVID-19 в област Видин. С 11 се е увеличил броят на заболелите във Врачанско.  677 са новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие при направени 16 505 теста.

публикувано на 18.05.21 в 07:21

Снимката на 17 май 2021 година

Днес бе  последният  ден, в който жители на община Видин можеха да подадат документи за подмяна на отоплителните уреди на твърдо гориво.  По проекта "Подобряване на качеството на атмосферния въздух в община Видин" ще бъдат подпомогнати 3400 домакинства. До средата на деня бяха подадени над 3200 заявления. Приоритет на проекта са младите хора с деца,..

публикувано на 17.05.21 в 18:00

Кметове искат преговори с правителството и гаранции за финансиране

През следващите три месеца общините в България ще си взаимодействат със служебното правителство и настояват за преговори с ресорните министри  по важните за местните власти  финансови въпроси. Това заяви кметът на Монтана Златко Живков - член на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в България. Кметовете настояват да започне..

публикувано на 17.05.21 в 15:35

Най-голямото училище в Мездра изпрати своите абитуриенти

46 зрелостници изпрати официално днес С редно училище "Иван Вазов" Мездра, съобщават от общинската администрация.  18 oт тях се дипломират в Профил "Информационни технологии", 18 - в Профил "Хуманитарен" и 10 - в Профил "Технологичен". Д иректорът на гимназия Мариела Горанова се обърна към Випуск 2021 с думите: "Бъдете отговорни и..

публикувано на 17.05.21 в 15:10

Изтича срока за участие в проекта за подмяна на отоплителните уреди в община Видин

Днес е последния срок, в който жители на община Видин могат да подадат документи за подмяна на отоплителните уреди на твърдо гориво.  По проекта "Подобряване на качеството на атмосферния въздух в община Видин" ще бъдат подпомогнати 3400 домакинства, които ще получат безплатно 4152 отоплителни уреда на стойност над 11 500 000  млн. лева. Около 10..

публикувано на 17.05.21 в 14:23

Ваксинираните във Врачанско минаха 20 000

22 100 души са ваксинираните жители на област Враца, съобщиха от Регионалната здравна инспекция, като уточниха, че втора доза са си поставили 8 836 души. През вчерашния ден в областта има нови две положителни проби за COVID-19, на мъже от Враца и Криводол, които ще се лекуват в домашна среда. В болницата в Кнежа е починала жена с коронавирус..

публикувано на 17.05.21 в 14:15

Социална услуга за 17 души започва в община Ружинци

Социалната услуга "Патронажна грижа +"  стартира о т днес в община Ружинци, каза кметът Александър Александров:   "В срок от една година ще бъдат обгрижвани 17 лица, на 2 часа. За тях ще полагаме грижи с предоставяне на храна, на медикаменти, на плащане на сметки. Тук се предвиждат възможности при COVID и доказани такива случаи да обръщаме..

публикувано на 17.05.21 в 13:51