Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Враца кандидатства за хуманитарна помощ от САЩ

19 проекта в сферата на социалната и образователната инфарструктура от област Враца са били избрани от всички проектни предложения, кандидатствали от областта в посолството на САЩ за финансиране по Американска програма за хуманитарна помощ. Днес е огледът на два от тях- Посетителският център и СОУ "Васил Кънчов". Представители на донора правят технически оглед, за да се съпостави реалното състояние на обектите с изпратената предварително документация.

Проектът за Посетителски център за хора с увреждания, изграждане на достъпна среда и осигуряване на архитектурен достъп за работещите в центъра, е с най-ниска стойност и е дело на Областна администрация Враца. Стойността на проекта е близо 13 000 USD. Най-големият от общо 19-тте проекта е на СОУ "Васил Воденичарски" Хайредин. Той е за цялостен ремонт на сградата- покрив, смяна на дограма, подмяна на електрическата и отоплителната инсталации и изолация на училищната сграда. Стойността му е над 550 000 USD.

Американската програма за хуманитарна помощ дава шанс на България да кандидства с проекти в 3 сфери. Първата е за основен строеж, ремонт и реконструкция на болници, здравни служби, читалища, училища, детски заведения, домове за стари хора и домове, предоставящи социални услуги за деца и др. Втората предоставя хуманитарна помощ на гражданското население под формата на строително-ремонтна помощ или медицински дейности. Третият вид е безвъзмездно дарение на освободено военно имущество- техника, консумативи, оборудване и материали.
Вижте още

Тежка катастрофа блокира за час пътя от Оряхово за Враца

Тежка катастрофа блокира за около час първокласния път от Оряхово за Враца. Инцидентът е станал между селата Мраморен и Баница, в участък, ремонтиран от Агенция "Пътна инфраструктура". Водач, който не се е съобразил със знака на сигналистите да спре, е минал в отсрещното платно и е блъснал челно идващ насреща друг автомобил. Пострадалите са откарани с..

публикувано на 08.05.21 в 17:15

Бързо производство за мъж, предизвикал катастрофа

Полицията образува бързо производство срещу мъж от врачанското село Паволче след предизвикана от него катастрофа, докато управлявал кола под въздействието на алкохол, съобщиха от ОД на МВР. Инцидентът е станал вчера на път в населеното място, на който самокатастрофирал лек автомобил, управляван от местен мъж – В.Б., който е професионален..

публикувано на 08.05.21 в 16:11

Българи и руснаци се поклониха на военното гробище във Видин

В навечерието на 9 май - Ден на победата над хитлерофашизма и Ден на Европа, кметът на община Видин Цветан Ценков и Максим Петров, ръководител на отдел "Външна политика" в Посолството на Руската федерация в България, посетиха Руското военно гробище в града. Те поднесоха венци и цветя и отдадоха почит към паметта на загиналите през есента на 1944..

публикувано на 08.05.21 в 14:15

Нови 24 души с COVID-19 във Врачанско за денонощие

Новите заразени в област Враца са 24, като повече от половината са приети в тежко състояние в лечебни заведения. 54-годишен врачанин, лекуван от коронавирусна инфекция, е починал вчера в УМБАЛ - "Александровска" - София, съобщиха от РЗИ-Враца. С това броят на жертвите на заразата достигна 525. В болници са постъпили 13 души, като сред..

публикувано на 08.05.21 в 11:30

Стрелба с лък ще се проведе в Оряхово

Стрелба с лък ще се проведе в района на крепостта "Камъка" в Оряхово. Събитието е част от проекта на Историческия музей "Ехо от вековете". Това обясни за Радио Видин Евгения Найденова, директор на Исторически музей в Оряхово. "...Между 14 и 18 часа ще може всеки да дойде и да стреля, като инструкторите са обучени от професионалисти... " "Ехо от..

публикувано на 08.05.21 в 11:00

Днес е Светла събота

Православната църква отбелязва Светла събота. На този ден се отдава почит на Свети Йоан Кръстител. Светла събота е шестият ден от Светлата седмица след Великден, когато всеки ден се славят Божията майка и светите апостоли. Тъй като съботният ден е посветен на мъртвите, хората раздават червени яйца в памет на наскоро починали..

публикувано на 08.05.21 в 09:17

Във Видин ще отдадат почит на Руското военно гробище

В 11.00 ч. днес кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков и заместник-кметът Борислава Борисова ще присъстват на поклонението на Руското военно гробище, което ще се проведе по повод Деня на победата и Деня на Европа - 9 май. По традиция всяка година събитието се организира от Руски клуб "Видин-2002". За поклонението ще пристигне Максим Петров,..

публикувано на 08.05.21 в 08:59