Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

32 пълни шестици за зрелостниците от Монтанско

По-високи оценки са получили зрелостниците от област Монтана на задължителните матури. Повече са пълните шестици, по-малко са двойките, отчитат от Регионалния инспекторат по образование в Монтана.

"С радост можем да отбележим, че резултатите са по-високи от миналогодишните, по български език са по-високи от последните четири години. Кампанията мина без проблеми, зрелостниците са доволни от резултатите си"- каза Биляна Харалмпиева, председател на комисията за държавните зрелостни изпити.

Средният успех от държавните зрелостни изпити в региона за всички предмети е добър 4.30. За сравнение миналата година той е бил 4.19. Резултатът от матурата по български език също е по-висок от 2010-та. По учебни предмети най-висок успех - 5.64 се отчита по немски език, макар че става въпрос за ученици с немски езикови дипломи от ГПЧЕ, следват английския и математиката. При най-масово избраната втора матура- география, средната оценка се е повишила на 4.11, при биологията обаче се е понижила близо с единица на 3.99. Учениците от ПМГ-Монтана са се справили най-добре са матурите със среден успех от 5.32, СОУ "Иван Вазов" Вършец има 5.27 и само с една стотна след тях се нарежда езиковата гимназия в Монтана.

"Пълните шестици тази година са повече - 32-е, неиздържалите матурите зрелостници пък са по-малко. Нито една двойка няма в селскостопанските училища в Ковачица и Георги Дамяново и в транспортното училище във Владимирово, което е успех"- отчете Харалампиева.
Вижте още

Днес е Светла събота

Православната църква отбелязва Светла събота. На този ден се отдава почит на Свети Йоан Кръстител. Светла събота е шестият ден от Светлата седмица след Великден, когато всеки ден се славят Божията майка и светите апостоли. Тъй като съботният ден е посветен на мъртвите, хората раздават червени яйца в памет на наскоро починали..

публикувано на 08.05.21 в 09:17

Във Видин ще отдадат почит на Руското военно гробище

В 11.00 ч. днес кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков и заместник-кметът Борислава Борисова ще присъстват на поклонението на Руското военно гробище, което ще се проведе по повод Деня на победата и Деня на Европа - 9 май. По традиция всяка година събитието се организира от Руски клуб "Видин-2002". За поклонението ще пристигне Максим Петров,..

публикувано на 08.05.21 в 08:59

"Петият елемент" във Видин

Образователния спектакъл "Петият елемент", посветен на природните бедствия и стихии и как да се предпазим от тях, ще представи днес видинският куклен театър. В него чрез средствата на театъра публиката ще се запознае с инструкциите за безопасност при бедствия и аварии. Сценарист: Мая Димитрова Режисьор: Димитър Димитров Сценограф: Георги Славков..

публикувано на 08.05.21 в 08:30

Фермерски пазар ще се проведе във Враца

Арт ателие и томбола с много изненади са част от новите предложения на Фермерския пазар, който ще се проведе днес във Враца. Близо 50 производители от цялата страна ще вземат участие в изложението, което ще започне в 09:30 и ще продължи до 18:30, пред сградата на Община Враца. На пазара ще има специално обособен щанд за дегустация на бира. Ще има..

публикувано на 08.05.21 в 08:10

59 са новите случаи на коронавирус в Северозапада

1 123 са новите случаи на коронавирус у нас при направени почти 15 хиляди теста. Положителни са под 8 процента от направените проби, показват данните в Единния информационен портал към полунощ. 86 са починалите с Covid-19 за последното денонощие, излекуваните са 2 381. В област Видин новозаразените са 5, в област  Враца- 24 и в Монтанско -30 5 855 са..

публикувано на 08.05.21 в 07:50

Снимката на 7 май 2021 година

Денят на радиото и телевизията  7 май е професионален празник на всички отрасли на радиотехниката и свръзката в България и Русия.  Чества се в България като Ден на радиото и телевизията, в чест на 50-годишнината от създаването на радиото.  Обществено обсъждане по проект за намаляване нивата на запрашеност на въздуха бе проведено във Видин...

публикувано на 07.05.21 в 18:00

Само един рибар е глобен в Монтанско

Рязко намаление на нарушенията на забраната за риболов по време на пролетно-лятно размножаване, отчитат от сектор "Рибарство и контрол" в Монтана. От 15 април до 31 май важи пълната забрана за риболов във водоеми до 500 метра надморска височина.  "И от 1.05 до 15.06 е в ход забраната за рибностопански обекти, находящи се от 500 до 1500..

публикувано на 07.05.21 в 15:40