Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Катастрофа беляза днешния черен петък

Днешният ден ще остане белязан с поредната тежка катастрофа- този път жертви са двама пешеходци, имали нещастието да се озоват в неподходящо време на неподходящо място- мъж и жена намериха смъртта си в 01.00 часа след полунощ на тротоара край столичния булевард "България", само защото двама млади шофьори решили да превърнат булеварда в състезателна писта...
 
Станалата в столицата трагедия ни мотивира отново да напомним- този път със снимки, за заплахата, която грози пешеходците, тръгнали да пресичат на кръстовището между Регионалната здравна инспекция, старата болница и енергото във Видин. Място, което преди години видинчани нарекоха "кръстовище убиец", заради поредицата пътни инциденти, в които загинаха хора. След последния случай, когато кола помете от тротоара пред РЗИ младо семейство с дете, кръстовището бе разделено с обезопасителни мантинели и черната серия бе прекъсната.
 
През последните две-три години обаче в ъгъла на градинката пред РЗИ растителността е станала толкова висока, че се е превърнала буквално в зелена стена. Пешеходците, които трябва да пресекат улица "Михаил ІІІ Шишман" (видинчани си я знаят и като "Шарампоя"), разбират идва ли превозно средство отляво чак когато стигнат в средата на уличното платно. Буквално всяко пресичане на това място си е като руска рулетка. Десетки видинчани, които отиват на работа и се връщат по този път, рискуват всеки ден.
 
От тук през учебно време всеки ден минават децата за училище "Петко Р. Славейков", ГПЧЕ "Йордан Радичков" и градското ученическо общежитие. Това е мястото за пресичане и на хората с велосипеди, които ползват градската велоалея, започваща точно от тази част на Парка. А колко са тези, които ежедневно идват в болницата и/или РЗИ?...

РАДИО ВИДИН днес официално заяви проблема и в Община Видин. От там обещаха, че веднага ще бъде сформирана и изпратена комисия да провери на място.
 
Решението е просто- подрязване на храстите и дърветата, за да се осигури видимост за пешеходците към улица "Михаил ІІІ Шишман". Нямаме нищо против това да стане след оглед от цяла комисия. Важното е да има бърз резултат.
 
От 1 януари до 30 юни 2011 година на територията на област Видин са регистрирани 172 пътно-транспортни произшествия, в които са загинали трима души, а 20 са били ранении. През същия период на 2010-та са станали 220 катастрофи, с петима загинали и 31 ранени- съобщават от Областната дирекция на МВР във Видин.

Извършените нарушения от водачите на МПС, предизвикали катастрофи: движение със скорост, превишаваща максимално допустимата и несъобразена с конкретните пътни и атмосферни условия, е причина за 67 катастрофи, с трима загинали и девет ранени (38.95% от общия брой настъпили ПТП, 100% от жертвите и 45% от ранените); неспазване на предимство е довело до 46 пътни инцидента, с трима ранени (26.7% от общия брой ПТП); шофьори, употребили алкохол са предизвикали 11 катастрофи с трима ранени (6.39% от броя на ПТП и 15% от ранените).
 
От 1 януари до 30 юни при извършените проверки по пътищата в региона служителите на реда са установили 7 019 нарушения, за които са съставени 4 897 акта и 2 109 фиша. Санкционираните за превишена и несъобразена скорост водачи са 1 568. За употреба на алкохол са съставени 92 акта. За неизползване на обезопасителен колан или каска са санкционирани 779 души. При проверките по пътищата в областта са установени 282 неправоспособни водачи.

Пътните полицаи отново напомнят:
• шофирайте със скорост в рамките на разрешената, в населените и оживени райони, намалете максимално- не забравяйте опасността да блъснете играещи на пътя деца, велосипедисти, възрастни пешеходци, неправоспособни с мотопеди и скутери;
• намалявайте скоростта при навлизане в участъци с неравности и дупки;
• ако чувствате отпадналост и сънливост, не сядайте зад волана;
• осигурете контрол на играещите навън деца;
• не допускайте опитите на неправоспособни, включително малолетни и непълнолетни, да управляват мотопеди, мотоциклети и автомобили (при необходимост търсете съдействие от полицията чрез тел. 166;
• пресичайте всякакви опити на употребили алкохол да седнат зад волана.
Шофирайте разумно!
По публикацията работи: Ваня Минева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Директорът на ППМГ Враца получи националната награда "Св. Иван Рилски"

Петима директори на училища от цялата страна получиха наградата "Св. Иван Рилски" на Министерството на образованието и науката на официална церемония в Рилския манастир. Наградата се връчва от 2006 година като признание за постигнатите високи резултати в професионалната дейност на ръководители на образователни институции.  Сред отличените е и Татяна..

публикувано на 12.05.24 в 15:53

В мездренско село откриха детски кът

В мездренското село Крета откриха първият по рода си детски кът, създаден в кметство на територията на община Мездра. Домакините от кметството са убедени, че това място ще бъде дом за усмивки, учене и приключения за децата всеки ден. Детският кът построен изцяло със средства от дарители и със съдействието на Община Мездра. Нека всеки ден този..

публикувано на 12.05.24 в 12:00

Ремонтират отсечката между Крета и Ребърково

Започна ремонтът на отсечката между мездренските села Крета и Ребърково, съобщиха от общинската управа. Рехабилитацията на трасето ще продължи няколко дни. От фирмата-изпълнител приканиха шофьорите да не преминават по този път, за да не се пречат на работата. Земният път, който не е в списъка с пътищата в България, се използва за основен обход от леки..

публикувано на 12.05.24 в 10:30

Клисурският манастир "Св. Св. Кирил и Методий" отбеляза храмовия си празник

С голямо тържество Клисурския манастир „Св. Св. Кирил и Методий" отбеляза храмовия си празник. Във вчерашния ден бе открит официално храма след реставрация на иконите в него. Година и половина продължи реставрация на храма на Клисурския манастир с половин милион лева европейски средства. Това стана 87 години след изографисването му. Видинският..

публикувано на 12.05.24 в 08:59

Музикален спектакъл ще гостува във Враца

Музикалният спектакъл "Време за мечти" гостува във Враца, съобщиха от общинската управа.  Той разказва историята на Алис и Катрин, най-добри приятелки от училище и събира на сцената Гергана и Нелиан - най-добри приятелки от студентските години в Музикалната академия.  В спектакъла ще прозвучат популярни български естрадни песни, арии от световно..

публикувано на 11.05.24 в 15:00
Национален конкурс на Синдикат на българските учители -

Отличиха трима педагози от Враца

Трима преподаватели от Враца получиха високи отличия в 27-ия национален конкурс на Синдикат на българските учители - "Учител на годината" 2024 година.   Педагогът от спортно училище "Св. Климент Охридски" - Юлиян Георгиев получи приза "Учител на годината" в категория "Изкуства и спорт".  Специалната награда на председателя на Съюза на българските..

публикувано на 11.05.24 в 14:40

В Неговановци организират приказен карнавал

Приказен карнавал организира днес читалището във видинското село Неговановци. За всички деца са предвидени лакомства и атрактивни награди, каза секретарят на народно читалище "Светлина" Мариана Димитрова: "Много дечица ще бъдат облечени не само като приказни герои, а и като анимационни. Знае се, че на 11 май честваме ден за почит към Светите..

публикувано на 11.05.24 в 12:00