Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Без фонтани в горещините

В най горещата част от деня- около 15:30 часа, термометрите във Видин отчетоха "само" 34,2°. Според специалистите от местния хидрометеорологичен център, това е далеч от рекорда за 23 август. Най-високата температура, измерена на днешния ден във Видин- 40,2° е отчетена през 2000 година. Според синоптичната прогноза и 24 август ще е горещ, но температурни рекорди не се очакват. Максимални температури за региона- между 32° и 37°. И макар температурите да не са рекордни, 34,2° са съвсем достатъчни видинчани да попитат защо точно в тези дни фонтаните на площад "Бдинци" не работят?

Отговорът от Общината бе, че всички фонтани в централната градска част не се пускат, заради повреда в инсталацията, за отстранявянето на която трябвало било да се разкопае площадът... Е, може до зимата повредата да бъде отстранена, сметките за електроенергия- платени и фонтаните да бъдат пуснати по Коледа... А до тогава специалистите от Центъра за спешна медицинска помощ съветват:

"Предразположените към инсулт и инфаркт да не излизат във времето между 11 и 18 часа, да приемат повече течности и да консумират предимно плодове и зеленчуци, защото жегите отключват проблемите със сърцето."

"По принцип в такива дни са повече инсултите, но те са и типични за нашия край"- каза за РАДИО ВИДИН д-р Любомир Виденов от ЦСМП. За изминалото денонощие там са регистрирани три случая на сърдечен инфаркт. Д-р Виденов съветва хората, които имат проблеми със сърцето или са с високо кръвно налягане, да спазват определен режим, който изключва пренатоварване на организма в жегите.
Вижте още

Снимката на 5 юни 2020 година

Днешният 5 юни се отбелязва като Световен ден на околната среда.  Провъзгласен е за такъв на Общото събрание на ООН в Стокхолм, Швеция през 1972 година. На този форум е приета декларация за околната среда, представляваща първия международен договор за принципите на екологична защита на Земята . 35 от изследваните през..

публикувано на 05.06.20 в 17:56

"Жабокът цар" на театър “Патилан” за децата от Монтана

"Жабокът цар" е постановката, която ще играе куклен театър "Патилан" тази събота, съобщи директорът Иван Истатков. Вече втора седмица куклуводите организират представление на открито за най-малките си зрители при спазването на всички противоепидемичните мерки.   "Така се разбрахме, ние се редуваме с драматичен театър Монтана...

публикувано на 05.06.20 в 16:49

4 са новите случаи на КОВИД 19 в Северозапада

35 от изследваните през последното денонощие проби са дали положителен резултат. Това показва Националната информационна система. В област Видин има един случай на заразен от КОВИД 19, в област Монтана случаите са 3. Това са руски граждани, които работят на газопровода "Балкански поток", нямат симптоми - каза д-р Елена Борисова, началник на..

публикувано на 05.06.20 в 16:37

Прокуратурата във Видин е предала на съд обвиняем за контрабанда на прекурсори

Обвинителният акт, който Окръжната прокуратура е внесла в съда, е срещу пловдивчанин за държане и контрабанда на прекурсори. На 12 април миналата година на граничния пункт по Дунав мост при Видин при проверка на автомобила му в тайник е открит метаамфетамин. В обвинението на Окръжната прокуратура посочват, че през 2018 гадина обвиняемият..

публикувано на 05.06.20 в 16:32

Приключи деветата по ред Щуроландия

Вълшебният град Щуроландия, в който фондация "Подкрепа за реализация" кани децата на Видин всяка година затвори врати до следващия първи юни. Събитието е организирано за девети път по повод Международния ден на детето. Проявите, които започнаха в понеделник, тази година бяха онлайн, в страницата на фондацията във фейсбук и приключиха днес...

публикувано на 05.06.20 в 16:00

Закупуват театрални декори за детската градина в Бяла Слатина

Сдружение "Първи юни" спечели финансиране на своя проект "Приятели на децата". Проектът е сред седемте одобрени от общо участвалите 70 в програмата "В подкрепа на детството".  Проектът ще обхване около 100 деца, които посещават детската градина "Незабравка" в Бяла Слатина и нейните филиали, каза председателят на сдружението Наталия..

публикувано на 05.06.20 в 15:59

Община Ново село с двама представители в Сдружението на общините

Двама общински съветници от Новоселска община са включени в постоянните комисии към Националното сдружение на общините в Република България. Председателят на Общинския съвет Иво Вергилов ще участва в комисиите по местни финанси, бюджет и общинска собственост, по здравеопазване и административно обслужване и общинска администрация. Добромира..

публикувано на 05.06.20 в 15:05