Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Отпочиналите очи- гаранция за по-добро зрение

"Грижата за очите трябва да започне още в най-ранна детска възраст, за да се развие функцията на окото. В противен случай се получава "недоразвито око", а лечението му е изключително трудно". Това каза за РАДИО ВИДИН офталмологът д-р Нинко Дилов в Световния ден на зрението. По думите му родителите да наблюдават добре децата си и при най-малки прояви на неразположение- като често триене на очите или сълзене, да потърсят лекар. Благодарение на профилактичните прегледи са открити заболявания в ранен стадий, което дава и по-добри резултати при лечението им. Според специалиста от изключителна важност за запазване на доброто зрение е спазването на добър зрителен режим и почивка.

"При продължителна работа с компютър очите се уморяват, затова е добре на всеки 30 минути работа очите да отпочиват по 5-10 минути. На всеки два часа работа се почива по 30 минути. При всяка възможност погледът трябва да се отделя от монитора"- каза д-р Дилов и уточни, че най-добре очите си почиват, когато погледът е насочен надалече.
Вижте още

Ученичка от Ново село е единствената в страната държала трета матура

Емили Савова от видинското Ново село е единствената ученичка в страната, която се е явила доброволно на трета матура по испански език. Тя и още трима нейни съученици  получиха днес д ипломи за завършено средно образование и свидетелство за професионална квалификация "куриер".   Общият успех от матурата по български език е 4,10, което се..

публикувано на 22.06.21 в 11:42

Мъж от Клисурица наруши карантината си

43-годишен жител на село Клисурица, община Монтана е нарушил наложена домашна карантина, съобщават от полицията в Монтана. Провинението е от вчера следобед и е установено от служители на Участък "Огоста". При извършена проверка нарушителя не е открит на своят адрес. В телефонен разговор той заявил, че в момента се намира в хотел в град Монтана. За..

публикувано на 22.06.21 в 11:23

Музикален салон посветен на Бетовен ще се проведе във Видин

Музикален салон посветен на 250 години от рождението на Лудвиг ван Бетовен - eдин от най-разпознаваемите и влиятелни композитори, живели някога, организира Народно читалище "Цвят 1870" Видин . "Идеята ни беше да го направим през декември миналата година, но положението не позволяваше. В един момент, като ни отвориха решихме, че няма да се откажем. Ще..

публикувано на 22.06.21 в 11:19

Еднакъв брой оздравели и новозаразени с COVID-19 във Видинско

Още 3-ма души положителни за коронавирус са оздравели в област Видин през последното денонощие. Според данни на Регионалната здравна инспекция са регистрирани 3 положителни проби за COVID-19. Активните случаи в областта са 31. Регистриран е 1 смъртен случай, на жена на 77 г., която е била хоспитализирана във видинската болница.  Потвърдените от..

публикувано на 22.06.21 в 10:59

Премиерът Стефан Янев пристига в Лом

Министър-председателят Стефан Янев ще посети днес Лом. Визитата е във връзка с усложнената обстановка след поройните валежи през последните дни и ще се състои около около 15:30 часа. Премиерът лично ще се запознае и ще извърши оглед на пораженията, които поройният дъжд е нанесъл на асфалтовата настилка на ул. "Добруджа", както и на други пътни..

публикувано на 22.06.21 в 10:42
*Снимката е илюстративна

Задържаха обирджиите на къщи в село Бояново

Разкрити и задържани са извършителите на кражби от частни имоти в село Бояново , обрани  през март , съобщават от полицията във Видин.  В хода на проведеното разследване криминалистите са установили авторите на обирите - четирима видинчани, двама от тях криминално проявени. Част от откраднатите вещи са намерени и иззети по надлежния ред. Вчера,..

публикувано на 22.06.21 в 10:40

Второ място на национална олимпиада за математик от Видин

Успешно представяне на олимпиадата по английски език за Радослав Попов от Видинската ППМГ “Екзарх Антим I".  Ученикът на преподавателя Жени Асенова  се класира втори в групата на десетокласниците, като една точка не  му достигна за първото място в престижната надпревара на Министерството на образованието и науката.  През тази година..

публикувано на 22.06.21 в 09:45