Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ден на дарителството в Белоградчик

Напълно оборудван, съвременен пожарен автомобил получи пожарната в Белоградчик като дарение на белгийски пожарникари от община Жодонь. Така за жителите и гостите на Белоградчик денят 17 октомври се превърна в Ден на
дарителството.

Партньорството води началото си от 2006г., когато в града на скалите е открит местен офис на белгийско минно дружество, за извършване на проучвания в този регион. Историята започва както в приказките- един от собствениците сключва брак с местна девойка. При посещение на семейството в Жодонь е обсъдена идеята, че общината може да развие и по- сериозни връзки с българския град. Идеята се приема радушно от двете общински администрации, сключват се официални договори и започват визити на разменни начала.

През юни 2011 година местни производители на вино и млечни продукти и представители на туристическия бизнес посещават селскостопанска изложба в белгийския град. Продукцията им се приема с интерес. Следват посещения на сходни предприятия и една местна пожарна команда. При разговорите българите споделят колко остаряла е техниката на пожарникарите в Белоградчик. Това впечатлява белгийците и само след месец те изпращат един напълно оборудван съвременен автомобил. Транспортирането му до Белоградчик е финансирано от белгийското дружество.

Така се стига до съвместното решение 17 октомври да се превърне в Ден на дарителството за града на скалите. На официалната церемония бяха поканени и децата от Дома за деца, лишени от родителски грижи "Надежда". Те изнесоха кратка програма пред официалните гости- посланикът на Белгия у нас, търговският аташе към посолството и представител на община Жодонь. Децата получиха   подаръци с училищни принадлежности. В следобните часове бяха организирани занимателни игри за малчуганите, свързани с пожарната безопасност. Белгийските гости посетиха и няколко предприятия в региона. Така една частна инициатива вече прераства в реално сътрудничество, от което да се почерпи добър опит и да се направят планове за нови бизнес инициативи.
Вижте още

Българи и руснаци се поклониха на военното гробище във Видин

В навечерието на 9 май - Ден на победата над хитлерофашизма и Ден на Европа, кметът на община Видин Цветан Ценков и Максим Петров, ръководител на отдел "Външна политика" в Посолството на Руската федерация в България, посетиха Руското военно гробище в града. Те поднесоха венци и цветя и отдадоха почит към паметта на загиналите през есента на 1944..

публикувано на 08.05.21 в 14:15

Стрелба с лък ще се проведе в Оряхово

Стрелба с лък ще се проведе в района на крепостта "Камъка" в Оряхово. Събитието е част от проекта на Историческия музей "Ехо от вековете". Това обясни за Радио Видин Евгения Найденова, директор на Исторически музей в Оряхово. "...Между 14 и 18 часа ще може всеки да дойде и да стреля, като инструкторите са обучени от професионалисти... " "Ехо от..

публикувано на 08.05.21 в 11:00

Днес е Светла събота

Православната църква отбелязва Светла събота. На този ден се отдава почит на Свети Йоан Кръстител. Светла събота е шестият ден от Светлата седмица след Великден, когато всеки ден се славят Божията майка и светите апостоли. Тъй като съботният ден е посветен на мъртвите, хората раздават червени яйца в памет на наскоро починали..

публикувано на 08.05.21 в 09:17

Във Видин ще отдадат почит на Руското военно гробище

В 11.00 ч. днес кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков и заместник-кметът Борислава Борисова ще присъстват на поклонението на Руското военно гробище, което ще се проведе по повод Деня на победата и Деня на Европа - 9 май. По традиция всяка година събитието се организира от Руски клуб "Видин-2002". За поклонението ще пристигне Максим Петров,..

публикувано на 08.05.21 в 08:59

"Петият елемент" във Видин

Образователния спектакъл "Петият елемент", посветен на природните бедствия и стихии и как да се предпазим от тях, ще представи днес видинският куклен театър. В него чрез средствата на театъра публиката ще се запознае с инструкциите за безопасност при бедствия и аварии. Сценарист: Мая Димитрова Режисьор: Димитър Димитров Сценограф: Георги Славков..

публикувано на 08.05.21 в 08:30

Фермерски пазар ще се проведе във Враца

Арт ателие и томбола с много изненади са част от новите предложения на Фермерския пазар, който ще се проведе днес във Враца. Близо 50 производители от цялата страна ще вземат участие в изложението, което ще започне в 09:30 и ще продължи до 18:30, пред сградата на Община Враца. На пазара ще има специално обособен щанд за дегустация на бира. Ще има..

публикувано на 08.05.21 в 08:10

59 са новите случаи на коронавирус в Северозапада

1 123 са новите случаи на коронавирус у нас при направени почти 15 хиляди теста. Положителни са под 8 процента от направените проби, показват данните в Единния информационен портал към полунощ. 86 са починалите с Covid-19 за последното денонощие, излекуваните са 2 381. В област Видин новозаразените са 5, в област  Враца- 24 и в Монтанско -30 5 855 са..

публикувано на 08.05.21 в 07:50