Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оряхово празнува

21 ноември е празник на град Оряхово- отбелязва се денят, в който руските войски освобождават тогавашното Рахово по време на Руско-турската освободителна война.

От 11 часа представители на училищата ще дефилират по ул. "Васил Левски", по-късно ще бъде отслужен молебен за здраве и благоденствие, съобщиха от общинската пресслужба. Пред паметника на загиналите румънски войни ще бъдат поднесени венци и цветя. За 12 часа в художествената галерия е предвидена среща с институциите, мотото е "Партньорство за прозрачно управление".

Празникът започна още в събота, когато бе открит шахматен турнир-зонално първенство за жени и мъже "Оряховски надежди". В неделния ден в Художествената галерия жителите и гостите на града се наслаждаваха на сатиричния дуел на актрисите Латинка Петрова и Елена Кънева "Така не става".
В програмата са включени още детски празник и две изложби. За 23 ноември, сряда, от 17,30 часа е насрочена кръгла маса на тема "Началото на читалището и идеята на създателите му за просветата на оряховчани", с участието на Териториалния архив във Враца.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Видински села са без вода заради ремонт на водопровод

Видинските села  Гомотарци, Кошава, Сланотрън, Кутово, Антимово, Покрайна и "Свободна безмитна зона"  са без вода днес заради реконструкция на  довеждащия водопровод от Помпена станция „Сланотрън“ до гр. Видин, съобщават от "ВиК"-Видин. Водоподаването ще бъде преустановено до 20:00 часа. 

публикувано на 27.08.24 в 09:59

Открито е тяло на жена в язовира край Враца

Трупът на 41-годишна жена е открит в язовир "Дъбника" край Враца. Тялото е открито вчера, 26 август, малко след 17:00 часа. Криминалистите не са открили следи от насилие по трупа. По случая е образувано досъдебно производство за убийство. 

публикувано на 27.08.24 в 09:53

Общинският съвет ще заседава във Враца

25 точки са включени в дневния ред на общинската сесия във Враца. Заседанието на местния парламент е днес, 27 август и ще започне от 10 часа в конферентната зала на местната администрация. Акцентите в предстоящите дебати в зала са свързани с приемането на годишните финансови отчети за 2023-а на общинските дружества, предлаганите промени в..

публикувано на 27.08.24 в 09:38

11 точки ще разгледа Общинският съвет в Мездра

По традиция в последния четвъртък от месеца, който през август се пада на 29-и, Общинският съвет в Мездра ще проведе от 16.00 часа своето редовно заседание при Проект за дневен ред, включващ 11 точки. Заседанието ще започне с приемане на Годишен отчет за изпълнението на бюджета и средствата от ЕС за 2023 година, финансов отчет за второто тримесечие на..

публикувано на 27.08.24 в 08:44

Снимката на 26 август 2024 година

Продължават дейностите по гасене на  пожар  в землището на село Долно Церовене, община Якимово, съобщават от Северозападно държавно предприятие - Враца. Пожарът е възникнал вчера около 18:00 часа.  Във Видин заработи консултантски офис по програмата за смяна на отоплителните уреди.   Консултанти ще помагат при попълването на заявленията на..

публикувано на 26.08.24 в 18:00

Пожар гори край село Долно Церовене

Продължават дейностите по гасене на пожар в землището на село Долно Церовене , община Якимово, съобщават от Северозападно държавно предприятие - Враца. Пожарът е възникнал вчера около 18:00 часа. Днес на терен са 6 служители на Държавно горско стопанство -  Монтана с две пожарни коли. Унищожена е близо 250 дка акациева гора. Потушен е пожарът в..

публикувано на 26.08.24 в 16:37

Публично обсъждане на отчета на общинския бюджет за 2023 г. се проведе в Мездра

Публично обсъждане на отчета за касовото изпълнение на общинския бюджет за 2023 г. и на отчета на сметките за средства от Европейския съюз (ЕС) се проведе в Община Мездра, съобщават от местната администрация. На обсъждането присъстваха представители на Общинската администрация, кметове и кметски наместници на населени места, ръководители на бюджетни..

публикувано на 26.08.24 в 16:07