Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Засилени мерки по пътищата във Видинско за студентския празник

  • Засилено полицейско присъствие заради студентския празник ще има в Белоградчик и Видин, съобщиха от Областната дирекция на МВР- Видин. Проверките ще се извършват в районите на заведенията, хотелите и ресторантите, в които ще празнуват студенти. Сектор "Пътна полиция" създава необходимата организация за контрол по безопасността на движението. Пътните полицаи строго ще следят за превишена скорост, шофиране от неправоспособни или употребили алкохол водачи и техническата изправност на автомобилите. Контролът ще се осъществява основно по пътищата към местата за празнуване и в близост до тях.

    От "Пътна полиция" отново припомнят практическите препоръки за предотвратяване на инциденти по време на Студентския празник

    В дните около Студентския празник нарастват опасностите от тежки пътни инциденти по вина и с участие на водачи на автомобили, превозващи студентски компании. Основните рискови фактори са превишена скорост, рискови изпреварвания, отнемане на предимство, управление от неправоспособни и употребили алкохол водачи.
    Отговорността за недопускане на инциденти е основно на водачите, но в голяма степен и на спътниците им- колегите и приятелите от компанията.

    Приложените препоръки са формулирани на базата на анализ на грешките на водачите и спътниците им, довели до тежки пътни злополуки през изминали години.

· Силните празнични емоции са лош съветник и водят до "приспиване" на предпазливостта. Еуфорията в автомобила води до безкритичност и опасна агресивност.
· Ако пътувате с автомобила на по-далечно разстояние /друг град, курорт, хижа/ преценете дали опитът Ви като шофьор е достатъчен, тъй като са възможни зимни изненади- снеговалеж, поледици. Автомобилът трябва да е напълно подготвен- със зимни гуми, изправни светлини, чистачки и отопление. Носете в багажника и вериги за сняг. По-добре е да планирате пътуването така, че да избегнете шофирането на фарове.
· Ако спътниците ви започнат да се черпят още по време на пътуването, не се изкушавайте дори и да "близнете" алкохол.
Не изчислявайте какво би отчел дрегерът, защото е доказано, че и малките концентрации на алкохол увеличават значително риска от катастрофа.
· Шумните разговори и високите децибели на музиката в купето отклоняват вниманието на шофьора. Помолете приятелите си да се съобразяват с това.
· По пътя към мястото на празника и обратно задължително трябва да шофира най-опитният водач от компанията. Не поверявайте волана на неопитен шофьор, който е с малък стаж и не е управлявал колата, с която ще пътувате.
· След празничната нощ не сядайте зад волана, ако още не сте напълно трезвен и ако не са изминали поне 8 часа от последното питие. Не омаловажавайте въздействието на т.нар. "махмурлук", защото тъкмо в такова състояние може да стане фатална грешка.
· Най-добре е още вечерта да определите кой ще шофира по пътя обратно. Той не трябва да злоупотребява с алкохол в празничната нощ, за да е бодър на следващия ден.
Ако няма кой да шофира, защото всички са пили, не потегляйте на път.
· Ако шофьорът ви управлява рисково, не се притеснявайте да му направите забележка. Той застрашава директно и вашия живот.
· Ако сте уморени, недоспали и с понижен тонус, макар и трезви, по-добре отложете шофирането, за да се освежите напълно. Ако все пак решите да потеглите, карайте с по-ниска скорост, на по-голяма дистанция и не изпреварвайте рисково. Спрете за почивка край пътя.
Бъдете търпеливи и толерантни на пътя!- съветват още от "Пътна полиция". 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

По-висока цена на тока от утрешния 1 юли

Токът за бита поскъпва средно за страната с 1,77%, а парното и топлата вода поевтиняват с близо 8,5 на сто. Това решение на Комисията за енергийно и водно регулиране е окончателно, цените влизат в сила от утре - 1 юли, и ще са валидни през следващия едногодишен период. Най-голямото поскъпване на тока за бита е за клиентите на "Електрохолд" от Западна..

публикувано на 30.06.24 в 14:10
Митрополит Даниил Видински

Даниил Видински е новият български патриарх

Новият патриарх на българската православна църква е видинският митрополит Даниил.  Той спечели балотажът с 69 гласа.  Другият кандидат за духовен водач - Григорий Врачански, събра 66 от гласовете.  Недействителните бюлетини бяха три. В 15 часа новият патриарх ще бъде въдворен с тържествена интронизация в храм - паметника "Св. Ал...

публикувано на 30.06.24 в 13:10

Ваучерите за храна преминават изцяло в електронен формат

Хартиените ваучери за храна отиват в историята.  От утрешния 1 юли преминават изцяло в електронен формат.  Дигитализацията ще улесни потребителите и ще подобри многократно клиентското изживяване с използването на съвременен модерен инструмент, който може да е във вид на карта, но и изцяло виртуален като приложение,  обясни Таня Обущарова,..

публикувано на 30.06.24 в 12:41

По-високи добиви отчитат монтанските земеделци

Със 120 кг повече средно от декар от пшеница от миналата година прибират земеделците в област Монтана. По-добра е реколтата и от ечемик. 646 кг средно от декар е добивът от пшеница в област Монтана. Данните от Областна дирекция „Земеделие" са при 40 % реколтирани площи.  Спрямо миналата година средния добив е със 120 кг повече.  Земеделците в община..

публикувано на 30.06.24 в 12:28
Тримата митрополити, от които ще бъде избран Българският патриарх (от ляво надясно): Гавриил Ловчански, Григорий Врачански и Даниил Видински.

Митрополитите Григорий и Даниил на втори тур

Митрополитите Григорий и Даниил отиват на втори тур за избор на нов патриарх. 64 делегати са гласували за Врачанския митрополит Григорий, а за Видинския Даниил са гласували 51 делегати. 19 са гласовете за Гавриил Ловчански. Един от двамата ще е следващият български патриарх.

публикувано на 30.06.24 в 11:18

Нови цени на тока и водата от утре

Комисията за енергийно и водно регулиране ще приеме днес окончателното си решение за цените на тока за бита, парното и топлата вода.  Очаква се минимално поскъпване с около 1,5 % на електронергията и поевтиняване с над 8 % на топлоенергията.  В трите северозападни области поскъпването на тока ще бъде с около 3 %.  Във Враца се очаква намаление..

публикувано на 30.06.24 в 07:56

Община Враца съживява кафявите зони по проект

Община Враца е партньор по проект № DRP0200087 „ReInd-BBG - Индустриализация на кафявите площи - по-добра, отколкото принципа за зелените зони", изпълняван по Програма за транснационално сътрудничество ИНТЕРРЕГ VI-Б „Дунавски регион" 2021-2027 г.  Проектът се изпълнява с участието на 16 партньори от 7 държави. От българска страна, освен Община Враца,..

публикувано на 30.06.24 в 07:55