Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мерки за безопасност по празниците

Служителите на реда предприемат мерки за безопасност по време на предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Засилен е контролът върху продажбата на пиротехнически изделия, в училищата от областта са раздадени брошури с препоръки и съвети за безопасната им употреба, съобщават от Областната дирекция на МВР- Видин.

В Районните управления "Полиция" във Видин, Белоградчик и Кула е създадена организация за предотвратяване на нарушенията на обществения ред на местата, свързани с масово събиране на хора по време на предстоящите Коледни и Новогодишни тържества. Планирани са специализирани полицейски операции за проверки в увеселителните заведения и обезпечаване безопасността на движение.
Извършват се регулярни проверки за контрол на начина за охрана и осъществяване на пропускателния режим в заведенията; спазването на определения капацитет, работно време и режим на работа; пожарната и аварийна обезопасеност на обектите; спазване режима за допускане на малолетни и непълнолетни посетители; спазване на забраните за продажба на алкохол и тютюневи изделия на малолетни, непълнолетни и на лица във видимо нетрезво състояние; пресичане продажбата на акцизни стоки без български акцизен бандерол.

Системни проверки ще бъдат извършвани и за санкциониране и отстраняване на неправилно паркиралите край заведенията МПС, създаващи затруднения за движението и ограничаващи възможността за използване на евакуационните изходи.

Засилен контрол се осъществява и върху продажбата на увеселителни пиротехнически изделия. Около 1500 брошури с препоръки и съвети за безопасна употреба на пиротехнически изделия раздадоха служителите от отдел "Охранителна полиция" на учениците от училищата на територията на област Видин.

"Бъдете внимателни с пиротехническите изделия- употребата им в нарушение на инструкциите приложени към тях може да предизвика различни наранявания. Забранена е употребата на пиротехнически изделия в превозни средства, в близост до леснозапалими материали, както и в районите на здравни и лечебни заведения, учебни заведения, социални домове, молитвени домове, храмове и манастири и употребата на пиротехнически изделия в закрити помещения"- се казва в брошурата.

Криминалистите от областната дирекция съветват:

Внимавайте за джебчии
- те използват оживлението по търговските улици, в магазините, около пазарите и църквите в навечерието на Коледа и Нова година. Сливат се с тълпата и възползвайки се от празничното настроение и разсеяността на хората, пребъркват джобове и чанти. Не забравяйте, че джебчиите посягат главно на портмонета от носени през рамо дамски чанти и външни джобове на дрехи със свободна кройка. Жертви на джебчийска кражба стават и мъже, носещи портфейли в задният джоб на панталоните. Може да им се противопоставите с предпазливост, грижливо отношение към парите и дискретност.

При продължително отсъствие от дома - вземете мерки да предпазите жилището и ценните си вещи от престъпни посегателства. Не съобщавайте на много хора, че ще отсъствате по време на празниците. Предупредете и децата си да не правят това. Не забравяйте да проверите дали всички врати и прозорци са затворени и електроуредите изключени, помолете съседи да наглеждат дома ви.
 
Огнеборците от ОД "ПБЗН"-Видин напомнят:
В навечерието на Коледните и Новогодишни празници се увеличава и вероятността от възникване на пожари на обществени места или в частни домове, като най-честите причини са: паленето на свещи или бенгалски огън по елхите; ползване на пиротехнически изделия - ракети, пиратки или фойерверки; оставени без надзор електроуреди или отоплителни уреди на твърдо гориво.
За недопускане на пожари е необходимо да следвате следните правила:
- поставете елхата далеч от пердета или други горими материали;
- фойерверките са предназначени за ползване на открито;
- складирани горими вещи на балконите представляват опасност при попадане на фойерверки, сигнални ракети или други небрежни действия;
- същото е валидно и за съдове с бензин, спирт, нафта или леснозапалими течности;
- грижете се за изправността на готварските или отоплителните уреди;
- грижете се за изправността на електрическата, газовата и климатичната инсталация;
- разяснете на децата ползата от огъня и вредата от пожари.
- не отрупвайте елхата с памук или много хартиени гирлянди. Не оставяйте без наблюдение на елхата запалени свещи. Не разрешавайте децата да си играят с кибрит или сами да палят свещи. Не забравяйте, че личния пример е важен!

При необходимост потърсете помощ на тел.112, съветват от полицията.  


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Куче от Монтана с първа награда на киноложка изложба

Куче от Монтана спечели първа награда на провелата се днес в град Вършец киноложка изложба за Българско овчарско куче. Изложбата беше по инициатива на Община Вършец и Българския републикански съюз, информира Аврам Петков , председател на съюза: "Участваха седем клуба с между 70-80 кучета в 3 класа: бебе / 1- 6 месеца/, подрастващи / 7-10 месеца/..

публикувано на 11.08.24 в 17:09

Симулация на шофиране след употреба на алкохол организират в Монтана

Лекция и симулация за безопасно шофиране и отговорно поведение на пътя ще се проведе утре,12-ти август в Монтана. Инициативата е по повод Международния ден на младежта и е организирана от местния Младежки център, информира Мирослава Заркова , младежки работник: "Това е полезно за младежи. От 9 до 10 часа ще има лекция. Обучителите са от..

публикувано на 11.08.24 в 15:30

С настолни игри за деца приключва "Книжно лято" във Враца

Приключва инициативата "Книжно лято" в библиотеката при Народно читалище "Развитие 1869" във Враца. Над 30 деца от 6 до 12-годишна възраст се включиха тази година в инициативата, информира Борислава Иванчева , завеждащ библиотеката към читалището: " Ще закрием програмата книжно лято с любимите креативни и забавни настолни игри на децата...

публикувано на 11.08.24 в 15:21

Събират дарения за храма в Белоградчик

Тече кампания по набиране на средства за "Свети великомъченик Георги Победоносец” в град Белоградчик, информира отец Рафаил, Архиерейски наместник на Белоградчишка духовна околия: "В момента сме подели инициатива за зографисването на храма, като всъщност инициативата започна още преди 2-3 години, защото трудно се намират хора, които да..

публикувано на 11.08.24 в 14:31

Безплатни ехографски прегледи за рак на гърдата правят в Монтана.

От 13 до 15 август в сградата на Младежкия дом в град Монтана ще се проведат безплатни ехографски прегледи за рак на гърдата. Изследванията  за рак на гърдата могат да си направят жени на възраст от 20 до 70 години, които нямат диагноза рак на гърдата и да не са бременна. Прегледите са за жени от Монтана и областта и се правят със съдействието на..

публикувано на 11.08.24 в 13:35

Пияна шофьорка самокатастрофира край Бяла Слатина

Две жени пострадаха при катастрофа край Бяла Слатина, съобщиха от Областна дирекция на Министерството на вътрешните работи във Враца. Инцидентът е станал на пътя между Бяла Слатина и Търнак. Заради движение с несъобразена скорост е самокатастрофирал мощен лек автомобил.  При катастрофата са пострадали водачката на колата и спътничката й, които са..

публикувано на 11.08.24 в 12:40

Семеен скандал във врачанското село Тишевица завърши в болница

Мъж бе приет във врачанската болница с опасност за живота след семеен скандал , съобщиха от Областна дирекция на Министерството на вътрешните работи във Враца. В съботния ден е постъпило съобщение от жителка на Тишевица , според която възникнал спор между баща и син. При разправията младият мъж бутнал родителя си на земята, който при падането е..

публикувано на 11.08.24 в 11:30