Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

110- годишната черница във Враца е жива!

Враца си има свой ботанически символ и това е едно интересно дърво от вида черничеви. Растението е над 110-годишна Цариградска черница, позната под името Стамболски дуд или Черната черница. Въпреки големите студове и падналия обилен сняг, дървото е живо и здраво и ще продължи да радва врачани и гости на града с лечебните си плодове и причудливата си форма. Стамболският дуд предизвиква интереса на всички, не само защото е вековно дърво и е защитено от закона, а защото се прихваща изключително трудно и плодовете му са безкрайно полезни за човешкото здраве.

Дървото във Враца расте в частен имот близо до Младежкия дом. Никой не знае кога и кой точно го е засадил там. Преди повече от 35 години мястото, където расте черницата, било двор с малка къща. Собствениците обаче разчистили терена и решили да вдигнат жилищен блок. Когато това се разчуло в града, цялата общественост скочила, за да защити от евентуално унищожение ценното дърво. Строителите били принудени да го съхранят, като построят блока така, че корените на дървото и част от ствола останат вътре в сградата, а останалата част от него през специална дупка останала да расте навън. Затова Стамболският дуд изглежда сега все едно е поникнал от мазето на кооперацията.

През лятото на 2011 година черницата безмалко да загине, нападната от лошо гъбично заболяване. Тогава еколози и ботаници бяха алармирани от собствениците на дървото и от будни общественици. Наложи се събирането на спешен екип от експерти от РИОСВ, "Растителна защита" във Враца, община Враца и Държавната лесозащитна станция в София. Общината отпусна пари, а в ролята на Спасителя влезе инж. Владимир Владимиров, главен експерт в Лесозащитна станция- София. Благодарение на общите усилия дървото оздравя.

Наблюдението върху него обаче е зорко и продължава и сега. Заболяването му лятото се окачестви като рака при хората, но и студовете и снега са опасни за него. Екземпляри от този вид черница в България са рядкост. Но, можем да бъдем спокойни- Стамболският дуд е жив и е добре!

Може би малцина знаят, че плодовете на черницата са изключително целебни. От тях се прави лекарство против афти, възпаления и гъбички в устната кухина. Сокът на плодовете укрепва лигавицата, стабилизира състава на слюнката и контролира развитието на болестотворните микроорганизми в човешкото тяло.

"Много е лековито, казват хора, които са идвали да берат, правили са си даже и компоти и цяла зима са пили и не са боледували. Много са идвали и са вземали калеми, но никой досега не се е похвалил, че се е прихванало", коментира Елка Иванова, жител на кооперацията. Ботаниците потвърждават думите й- няма случай на прихванат от калеми стамболски дуд.

Във Враца обаче чудото продължава. Край 110- годишното дърво от три години расте малко дръвче, прихванало се не по волята на хората, а по волята на Бог!
По публикацията работи: Ева Каралийска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 10 юли 2024 година

Приключи процедурата за промяна на предназначението на имота, където беше недовършеният строеж на закрит плувен басейн във Видин. Това стана ясно на обществено обсъждане за терена, което се проведе във Видин. Достъпът до  здравеопазване  в област Враца се е подобрил и е два пъти по-голям от останалите две области в Северозападна България...

публикувано на 10.07.24 в 18:05

Деца от Мездра научиха повече за семейството на Иван Вазов

Поредното занимание за деца в рамките на инициативата "Забавно лято в библиотеката" се проведе в мездренската културна институция. Темите на проявата "Какво знам за България" бяха  190 години от рождението на Съба Вазова и 174 години от рождението на Иван Вазов . Библиотекарите показаха архивни снимки и разказаха за живота и дейността на Съба..

публикувано на 10.07.24 в 16:49
Парк

Врачанският театър закрива сезона с постановки на открито и свободен вход

Драматично-куклен театър - Враца ще закрие настоящия театрален сезон на 11 юли (четвъртък) 2024 г. с постановки на откритата сцената в парк "Дъбника" в града, съобщават от културния институт. Патрон на събитието е кметът на община Враца Калин Каменов.  Сутринта от 10.30 ч. най-малките театрални любители ще могат да се насладят на вълшебната..

публикувано на 10.07.24 в 16:25

Община Берковица стана собственик на терен за ръгби

Община Берковица стана собственик на имот, на който е изграден терен за ръгби. За стадиона от бюджета бяха платени 120 000 лева. Община Берковица се договори със собствениците на частен терен на градския стадион "Мрамор" с цел закупуване. На имота се намира игрището за ръгби. Общинският съвет гласува единодушно "за" закупуването му. Така..

публикувано на 10.07.24 в 15:40

Предлагат изграждането на магазин и пазар на мястото на закрития басейн във Видин

Приключи процедурата за промяна на предназначението на имота, където беше недовършеният строеж на закрит плувен басейн във Видин. Това стана ясно на обществено обсъждане за терена, което се проведе във Видин.  С проекта за Общ устройствен план се предвижда промяната на устройствената зона „Транспорт и комуникации“  и „Жилищна зона с преобладаващи..

публикувано на 10.07.24 в 15:17

Инспектори глобяват нарушители във Враца

За последните няколко седмици от звено “Инспекторат” съставиха близо 40 акта за нарушаване на местните наредби, съобщават от Община Враца . Основните санкции са за замърсяване на обществени пространства - паркове и детски площадки. Всички санкционирани своевременно са почистили замърсените площи, посочват от местната управа. Обект на..

публикувано на 10.07.24 в 14:00

Симфониета Видин ще изнесе концерт в Монтана

Класическа музика ще звучи на сцената в Монтана днес, 10 юли. Симфониета Видин ще изнесе концерт от 18:00 часа в Голямата зала на Общинския младежки дом в града. Програмата включва  Увертюра към операта „La Fiera di Venezia“ и Венецианска симфония от Антонио Салиери и Увертюра към операта „Сватбата на Фигаро“ и Симфония № 41 в до мажор „Юпитер“ от..

публикувано на 10.07.24 в 11:33